Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kvinnor kan ha sex bara för att hålla männen lugna”

Advokaten Silvia Ingolfsdottir Åkermark säger att många kvinnor känner att partnern ”kanske inte fattade” att man inte ville ha sex. ”Men, han fattar. Eller i en situation där du halvt slår ihjäl dig – jag tror han fattar”, säger hon.
Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

Våldtäkt i nära relation kan vara en del av ett större mönster av våldsamt eller kontrollerande beteende, enligt flera experter.

För kvinnorna som utsätts är det ofta svårt att berätta.

– Det är väldigt förnedrande att bli våldtagen av någon som man är tillsammans med, det upplever jag att många känner, säger advokaten Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

Expressen har mött tre kvinnor som varit tillsammans med män som dömts för att ha våldtagit dem.

Gemensamt är att männen varit våldsamma eller kontrollerande på flera olika sätt.

Advokaten Silvia Ingolfsdottir Åkermark känner igen den bilden. Hon har mött många kvinnor som utsatts för våld eller våldtäkt i nära relation i sin roll som målsägandebiträde.

– Sex kan användas på olika sätt i olika relationer. Det kan till exempel bli så att kvinnor har sex bara för att hålla männen lugna och för inte bli slagen. Man kanske ser det som ett sätt att lösa saker. Och då kanske man själv inte ser det som våldtäkt. Det normaliseras. Och då är frågan egentligen: Hur frivilligt är det?, säger hon.

Våldtäkt i nära relationer

– 2019 anmäldes 8 820 våldtäkter i Sverige

– I 32 procent av fallen var brottsoffret och gärningspersonen ett par.

– I 35 procent av fallen hade de en annan slags relation eller var bekanta.

– I 27 procent av fallen handlar det om en obekant gärningsperson.

– I 6 procent av fallen var brottsoffret och gärningspersonen familj/släkt.

– 92 procent av fallen handlade om brott mot kvinnor/flickor.

Källa: Brottsförebyggande rådet

”Svårt att ta sig ur”

Något annat gemensamt hos de kvinnor Expressen pratat med är det dröjt månader innan de kontaktat polis, fast de utsatts för grovt våld och varit livrädda.

Kvinnor som lever i en våldsam relation väntar ofta med att kontakta polisen tills läget blir helt akut, säger Christina Voigt, kammaråklagare i Stockholm med stor erfarenhet av sexualbrott.

– Det är svårt att ta sig ur. Många som lever i en våldsam relation ringer inte polisen för att de vill anmäla, utan de ringer polisen när de känner att ”nu kanske jag dör”, mitt i natten. För att de behöver hjälp just i den stunden.


Niklas Kraft leder en grupp som uteslutande jobbar med våldtäktsfall. Hans sektion får in mellan 70-80 ärenden i veckan om våld i nära relationer.
Foto: Ali Lorestani/DN/TT NYHETSBYRÅN


Polisens råd till dig som är utsatt

Niklas Kraft, polis som arbetar med våld i nära relation i Stockholm, ger två råd till de som befinner sig i en liknande situation.

– Det viktiga är att på något sätt förstå att man inte är ensam. Det är ett stort problem det här, och det finns mycket stöd att få i samhället. Det viktiga är att man berättar för någon annan så att man inte går och bär på det här själv. 

– Jag tycker också att man ska göra en polisanmälan. Då lyfter man upp det här problemet, och först då kan man se om det går att lösa det hela med hjälp av en rättsprocess. Att göra en polisanmälan kan också ha ett psykologiskt värde, har jag hört från många som har varit i sådana här situationer. Att man i alla fall tagit mod till sig och visat att så här behandlar man inte mig, oavsett om det kommer leda till ett åtal eller inte, säger Niklas Kraft.

Polisen: ”Jättegrov brottslighet”

Niklas Kraft är chef över sexualbrottsgruppen hos Stockholmspolisen i polisområde nord, och leder en grupp som sedan hösten 2019 jobbar uteslutande med våldtäktsfall.

Ofta kan våldtäkter uppdagas i samband med utredningar om något annat.

– Får man in en anmälan om en grov kvinnofridskränkning och börjar hålla förhör med målsägande är det inte ovanligt att det också funnits situationer där de blivit tvingade till sex.

På sektionen som Niklas Krafts grupp tillhör får de in mellan 70-80 ärenden i veckan om våld i nära relation.

– Det uppmärksammas i perioder, men finns inte med i det här dagliga nyhetsflödet på samma sätt som sprängningar och skjutningar. Vi som jobbar med det här betraktar det som grova brott, säger han och fortsätter:

– Blir du utsatt i en nära relation för slag, sparkar, strypvåld och hot – det är jättegrov brottslighet. I hemmet ska du känna dig trygg. Det är på något sätt syftet med en familj. Gör man inte det utan tvärtom, att man är livrädd för den man lever med, är det oerhört allvarligt.

Så kan brott i relation straffas

Våldtäkt ger fängelse i lägst två år och som mest sex år. Är brottet grovt ger det mellan fem och tio års fängelse.

Oaktsam våldtäkt ger fängelse i lägst åtta månader och som mest fyra år.

 Grov kvinnofridskränkning (att gång på gång kränka en partners integritet och skada hennes självkänsla genom exempelvis hot och slag) ger fängelse i lägst nio månader och sex år som mest.

 Misshandel kan ge böter eller fängelse i mellan sex månader och två år. Är brottet grovt kan det ge sex års fängelse, eller om det är synnerligen grovt: upp mot till tio års fängelse.

Olaga hot kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Är brottet grovt kan det ge fängelse i högst fyra år.

”Är väldigt förnedrande”

Bevisläget kring våldtäkt i nära relation är ofta problematiskt eftersom kvinnorna kanske inte berättat för någon annan om vad de varit med om, säger advokaten Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

– Det är väldigt förnedrande att bli våldtagen av någon som man är tillsammans med, det upplever jag att många känner. Slag kan vara lättare att förlika sig med, på något sätt, och kanske också att berätta om. Våldtäkt är ganska stigmatiserat i Sverige, samtidigt som det har ett relativt högt straffvärde.

Hon beskriver hur många kvinnor känner att de borde ha agerat annorlunda, eller att partnern ”kanske inte fattade” att man inte ville ha sex.

– Men, han fattar. Eller i en situation där du halvt slår ihjäl dig – jag tror han fattar. Jag vill få mina klienter att kunna gå vidare, och försöker vända perspektiven om var skulden och skammen ska ligga.

Så säger lagen om våldtäkt

Lagen säger att:

”1 § Den som, med en person som inte deltar frivilligt, genomför ett samlag eller en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två år och högst sex år. Vid bedömningen av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”

Och vidare, om oaktsam våldtäkt:

”Den som begår en gärning som avses i 1 § och är grovt oaktsam beträffande omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt, döms för oaktsam våldtäkt till fängelse i högst fyra år.”Se också:

Sofia: ”Jag var beredd på att han skulle döda mig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.