Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnor hindrades från att utbilda sig till läkare

Tokyo Medical University har systematiskt ändrat resultaten på inträdesprovet för kvinnliga sökande och hindrat dem från att utbilda sig till läkare. Foto: COLOURBOX
Yukiko Hayashi, rektor vid Tokyo Medical University, under en presskonferens på onsdagen. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Ett universitet i Tokyo har hamnat i blåsväder efter att kvinnor hindrats från att studera vid läkarutbildningen, rapporterar AFP.

– Vi ber så hemskt mycket om ursäkt, säger universitets rektor Yukiko Hayashi.

Tokyo Medical University har systematiskt ändrat resultaten på inträdesprovet för kvinnliga sökande och hindrat dem från att utbilda sig till läkare.

Enligt AFP har även män som har misslyckats med intagningsprovet tre gånger tidigare uteslutits från intagningskvoten.

Nu backar universitetet och meddelar att de ska kontakta totalt 101 sökande, varav 67 kvinnor, för att se om de är intresserade av att få en plats på utbildningen i april 2019.

– Vi ska aldrig diskriminera. Det finns många kvinnliga läkare som gör ett fantastiskt jobb, säger universitetets rektor Yukiko Hayashi.

En grupp på 24 kvinnor har krävt 100 000 yen (cirka 8 000 kronor) var i kompensation från universitetet på grund av ”mental ångest” och ersättning för provavgift och resekostnader. 

Universitetet har erkänt att de började ändra provresultaten för kvinnliga sökande år 2006, efter uppgifter om att kvinnorna ändå skulle lämna yrket så fort de gift sig och skaffat familj.

Efter skandalen har universitetet ersatt sin manliga chef med en kvinna.