Stefan Löfven (S) drar fortfarande nytta av corona-effekten även om han ligger långt från förtroendetoppen i våras. Han går upp en procentenhet till 41 procent, enligt Sifos decembermätning, gjord på uppdrag av Expressen.
Det råder fortsatt stabilitet i väljarnas förtroende för partiledarna. Mätningen visar mest upp- och nedgångar på en procentenhet.
Stefan Löfven i topp i Expressen/Sifo
I toppen efter Löfven ligger Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) kvar på oförändrade 36 respektive 30 procent – medan Nyamko Sabuni (L) och Per Bolund (MP i botten minskar med en procentenhet till 8 respektive 11 procent.
Bara V-ledaren Nooshi Dadgostar visar en större förtroendeökning, men på låg nivå – från 9 till 12 procent.
– Det är ett i grunden stabilt läge, men Nooshi Dadgostar går signifikant upp från 9 till 12 procent. V-ledaren är okänd för många väljare. Hela 29 procent har ingen uppfattning alls om henne, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.
”Potential att öka”
– Hon har potential att öka, men det kan slå åt olika håll. Det är inte konstigt att man ligger lågt i början, men sedan måste en ny partiledare göra sig känd på olika sätt, det går inte automatiskt, säger han.
Den förre V-ledaren Jonas Sjöstedt tog avsked med rekordhöga förtroendesiffran 45 procent, så Nooshi Dadgostar har långt kvar till sin företrädares noteringar.
Om Nyamko Sabuni och hennes bottensiffror säger Sjörén att ”det är en väldig tuff utmaning för Sabuni och Liberalerna, och det blir allt tuffare läge ju närmare valet man kommer”.
Fortfarande corona-effekt
Toivo Sjörén understryker att Stefan Löfven förtroende fortfarande stärks av corona-effekten. Han når inte toppsiffran 50 procent från i maj, men han är inte heller nere i låga 26 procent som han fick i mars strax innan krisen började.
Det är inte självklart att Löfven drar långsiktig nytta av att människor snart kan vaccineras mot covid-19, enligt Sjörén.
– Vaccineringar kan i början leda till positiva opinionseffekter för Löfven. Men om vaccineringen blir framgångsrik återkommer snart andra frågor som ekonomi, skola och migration på dagordningen. Många vill nog glömma coronakrisen så snart som möjligt, säger Toivo Sjörén.
Skillnad mellan män och kvinnor
Han påpekar att det finns stora skillnader mellan män och kvinnor när det gäller förtroendet för partiledarna. För Löfven är siffran 51 procent bland kvinnor, men stannar på 31 procent bland männen.
För Jimmie Åkesson (SD) gäller det omvända. 39 procent av männen har förtroende för honom, men bara 16 procent bland kvinnorna. För Ebba Busch (KD) är motsvarande siffror 39 procent av männen och 20 procent av kvinnorna.
– Opinionsmätningar visar att det finns större stöd för de rödgröna hos kvinnor och det framgår också av förtroendemätningar. Om männen fick bestämma skulle vi få regeringsskifte, säger Toivo Sjörén.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger i en kommentar att ”vi vet att kvinnor generellt lutar mer åt vänster än höger, så ser det ut i hela världen”.
Ser du detta som ett problem för S?
- Det är klart att vi vill öka vårt förtroende bland män. Män har generellt lägre tillit till politiken än kvinnor och det är signaler som är viktiga att ta på allvar. Vi ser en tendens till ökad polarisering mellan grupper i samhället som oroar mig, säger Lena Rådström Baastad.
På frågan om hur partiet försöker komma till rätta med detta som oroar henne, svarar hon att det sker med ”de stora satsningar vi gör och som kommer märkas i folks vardag, med högre pensioner, mer resurser till äldreomsorgen och 10 000 nya polisanställda”.
Samtidigt är det motsatt situation hos SD. Hur förklarar du det, har ni förlorat ”LO-män” som tidigare röstade på S?
– Det får visa sig på valdagen, men vi måste visa tydligare att Sverigedemokraterna aldrig kan vara lösningen för män i arbetaryrken, säger hon.
PARTILEDARFÖRTROENDE DECEMBER 2020
Stefan Löfven (S): 41 procent (+1)
Ulf Kristersson (M): 36 procent (0)
Ebba Busch (KD): 30 procent (0)
Annie Lööf (C): 29 procent (+1)
Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (+1)
Nooshi Dadgostar (V): 12 procent (+3) *
Isabella Lövin (MP): 12 procent (0)
Per Bolund (MP): 11 procent (-1)
Nyamko Sabuni (L): 8 procent (+1)
Andel som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende. Förändring mot oktober 2020 inom parentes.
*Statistiskt säkerställd förändring.
SÅ GJORDES MÄTNINGEN
Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.
Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?
Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.
Undersökningsperiod: 4–7 december 2020.
Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar. Sifos slumpmässigt rekryterade panel.
Antal genomförda intervjuer: 1 081.
Beställare: Expressen.
SÅ TYCKER KVINNOR OCH MÄN
Partiledarnas förtroende hos män respektive kvinnor:
Stefan Löfven: 31 % män, 51 % kvinnor.
Ulf Kristersson: 44 % män, 29 % kvinnor.
Nyamko Sabuni: 8 % män, 8 % kvinnor.
Annie Lööf: 25 % män, 34 % kvinnor.
Nooshi Dadgostar: 11 % män, 14 % kvinnor.
Jimmie Åkesson: 39 % män, 16 % kvinnor.
Per Bolund: 10 % män, 12 % kvinnor.
Isabella Lövin: 8 % män, 16 % kvinnor.
Ebba Busch: 39 % män, 20 % kvinnor.
FÖLJ EXPRESSEN POLITIK: Med vårt nyhetsbrev får du avslöjanden, analyser och fördjupningar om inrikespolitiken varje torsdag – signa upp dig här
LÄS MER: Viktor Barth-Kron intervjuar Nooshi Dadgostar: ”De här nya idéerna, de är höger”
LÄS MER: C i chock över Federley: ”Det här är svårt för Annie”
LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Kampen mot DDR-Sverige
