Kvinnor förföljs
efter våldtäkten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En av männen lämnar rättssalen. Männen nekar till anklagelserna om våldtäkt och har fått stort stöd från omgivningen - bland annat via Facebook.
Foto: John Filipsson

Hon våldtogs på Jokkmokks marknad. Samma natt våldtog samma man ytterligare en kvinna.

Nu - som i fallet Linnea i Bjästa - får våldtäktsmannen stöd på nätet. Medan offret känner sig ifrågasatt av omgivningen.

- Någonstans blir det som om man gömmer sig lite, även fast jag inte ville det, säger kvinnan till Sameradion.

Under torsdagskvällen togs stödgruppen bort från Facebook.

Den 4 februari 2011 hade de två männen, 27 och 28, rest från Norge för att festa på Jokkmokks marknad.

På natten, under en fest i männens stuga, våldtog 28-åringen en ung kvinna.

När hon lämnat stugan våldtog 28-åringen, tillsammans med 27-åringen, ytterligare en kvinna, en 19-åring, som de hjälptes åt att hålla fast.

Männen dömdes i tingsrätt och hovrätt. 28-åringen till 4,5 års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt, 27-åringen till 3 års fängelse för grov våldtäkt.

Männen nekar

Männen nekar till anklagelserna, och omgivningen har ställt sig bakom dem - bland annat genom en grupp på Facebook.

En av dem är Jokkmokk ­sameförenings ordförande Sylvia Blind.

- Jag är med där för att jag känner personer som är när­stående till en av dem, säger Sylvia Blind till Sameradion, som uppmärksammade nyheten först.

Konfronteras på gatan

En av de våldtagna kvinnorna berättar för Sameradion hur hon känt sig ifrågasatt sedan anmälan.

- Någonstans blir det som om man gömmer sig lite, även fast jag inte ville det. Det kan vara nog jobbigt att gå på Rema eller på Statoil, särskilt ensam.

Hon berättar om hur hon konfronterats på gatan.

- Efteråt så blir det en sak som följer en hela tiden, det blir en dålig erfarenhet, det blir något man tänker: "Det där gör jag inte om, jag går inte ut för då kanske jag får höra något sådant igen av någon annan", säger kvinnan till Sameradion.

Advokat Vera Gärdemalm, som företrädde kvinnorna i rätten, drar paralleller till Bjästafallet, där 14-åriga Linnea ifrågasattes medan pojken som våldtagit henne stöttades av skola och kyrka.

- Det är inte slut fastän det har prövats i två instanser, säger Vera Gärdemalm till Expressen.

Pågår lång tid efteråt

Om nätstödet för våldtäktsmannen säger Vera Gärdemalm:

- Jag tycker det är oroande att det ska pågå så här lång tid efteråt, att man hänger ut brottsoffer och att många uttalar sig utan någon kännedom. Risken är att många unga tjejer inte vågar anmäla när de blivit utsatta för allvarliga brott, för att de tänker på följderna.

Under torsdagskvällen togs stödgruppen bort samtidigt som en stödgrupp för de våldtagna tjejerna bildades.

FAKTA

VåLDTäKTERNA I JOKKMOKK

De 27- och 28-åriga norrmännen hade hyrt en stuga på Notuddens camping i samband med Jokkmokks marknad 2011. Under en fest på natten den 4 februari somnade en kvinna, och vaknade av att 28-åringen våldtog henne.

Senare på natten - när den våldtagna kvinnan lämnat stugan - kom ett nytt sällskap på fest. Kort senare våldtog 28-åringen en 19-åring i sällskapet, tillsammans med 27-åringen.

Männen dömdes mot sitt nekande i Gällivare tingsrätt och senare i Hovrätten för Övre Norrland. De har överklagat till Högsta domstolen, men fått avslag.

4 000 STöTTADE GäRNINGSMANNEN

14-åriga Linnea våldtogs på en skoltoalett i Bjästa 2009. Efter våldtäkten ställde sig tusentals på den 15-åriga våldtäktsmannens sida - och ifrågasatte Linnea. En grupp på Facebook till stöd för våldtäktsmannen, som fälldes för ytterligare en våldtäkt, fick 4 000 medlemmar och skolan och kyrkan kritiserades för att ha stöttat pojken.

Fallet uppmärksammades i SVT:s "Uppdrag granskning" . Kommunen och kyrkan bad om ursäkt. Linnea flyttade från Bjästa och började i en skola 50 mil därifrån. Pojken är fortfarande omhändertagen enligt lagen om vård av unga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.