En av männen lämnar rättssalen. Männen nekar till anklagelserna om våldtäkt och har fått stort stöd från omgivningen - bland annat via Facebook. Foto: John Filipsson
En av männen lämnar rättssalen. Männen nekar till anklagelserna om våldtäkt och har fått stort stöd från omgivningen - bland annat via Facebook. Foto: John Filipsson

Kvinnor förföljs
efter våldtäkten

Publicerad

Hon våldtogs på Jokkmokks marknad. Samma natt våldtog samma man ytterligare en kvinna.

Nu - som i fallet Linnea i Bjästa - får våldtäktsmannen stöd på nätet. Medan offret känner sig ifrågasatt av omgivningen.

- Någonstans blir det som om man gömmer sig lite, även fast jag inte ville det, säger kvinnan till Sameradion.

Under torsdagskvällen togs stödgruppen bort från Facebook.

Den 4 februari 2011 hade de två männen, 27 och 28, rest från Norge för att festa på Jokkmokks marknad.

På natten, under en fest i männens stuga, våldtog 28-åringen en ung kvinna.

När hon lämnat stugan våldtog 28-åringen, tillsammans med 27-åringen, ytterligare en kvinna, en 19-åring, som de hjälptes åt att hålla fast.

Männen dömdes i tingsrätt och hovrätt. 28-åringen till 4,5 års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt, 27-åringen till 3 års fängelse för grov våldtäkt.

Männen nekar

Männen nekar till anklagelserna, och omgivningen har ställt sig bakom dem - bland annat genom en grupp på Facebook.

En av dem är Jokkmokk ­sameförenings ordförande Sylvia Blind.

- Jag är med där för att jag känner personer som är när­stående till en av dem, säger Sylvia Blind till Sameradion, som uppmärksammade nyheten först.

Konfronteras på gatan

En av de våldtagna kvinnorna berättar för Sameradion hur hon känt sig ifrågasatt sedan anmälan.

- Någonstans blir det som om man gömmer sig lite, även fast jag inte ville det. Det kan vara nog jobbigt att gå på Rema eller på Statoil, särskilt ensam.

Hon berättar om hur hon konfronterats på gatan.

- Efteråt så blir det en sak som följer en hela tiden, det blir en dålig erfarenhet, det blir något man tänker: "Det där gör jag inte om, jag går inte ut för då kanske jag får höra något sådant igen av någon annan", säger kvinnan till Sameradion.

Advokat Vera Gärdemalm, som företrädde kvinnorna i rätten, drar paralleller till Bjästafallet, där 14-åriga Linnea ifrågasattes medan pojken som våldtagit henne stöttades av skola och kyrka.

- Det är inte slut fastän det har prövats i två instanser, säger Vera Gärdemalm till Expressen.

Pågår lång tid efteråt

Om nätstödet för våldtäktsmannen säger Vera Gärdemalm:

- Jag tycker det är oroande att det ska pågå så här lång tid efteråt, att man hänger ut brottsoffer och att många uttalar sig utan någon kännedom. Risken är att många unga tjejer inte vågar anmäla när de blivit utsatta för allvarliga brott, för att de tänker på följderna.

Under torsdagskvällen togs stödgruppen bort samtidigt som en stödgrupp för de våldtagna tjejerna bildades.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag