Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor får kolla upp
nya killen hos polisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den nya lagen gör det möjligt att kolla hos polisen om personen du har ett förhållande med har ett våldsamt förflutet.
Foto: Allan Karlsson

Kvinnor ska få kolla upp sina nya pojkvänner hos polisen.

Det är innebörden av en ny brittisk lag, som ska skydda kvinnor mot våld i förhållanden, skriver Mirror.

Den nya lagen kallas för Clares lag, efter ensamstående mamman Clare Wood som mördades av sin expojkvän George Appleton 2009. Lagen har testats i fyra regioner sedan i september förra året, och enligt BBC ska den nu införas i hela England och Wales i mars nästa år.

Det lagen möjliggör är att allmänheten kan kontakta polisen och få reda på om personen träffat eller har ett förhållande med finns i brottsregistret dömda för våldsbrott.

Ljög om sin bakgrund

Clare Wood hade fått veta att George Appleton hade suttit i fängelse, efter att de lärt känna varandra genom en dejtingsajt på nätet. Men han ljög och sa att han suttit inne för trafikbrott. Sanningen var att han dömts flera gånger för att ha förföljt en kvinna och för att ha brutit mot ett besöksförbud.

Clare gjorde slut efter att han varit våldsam mot henne. De följande månaderna blev ett helvete för henne. Hon förföljdes och Appleton bröt sig in i hennes hem. Den sista gången han tog sig in hos henne ströp han Clare och satte eld på hennes kropp. Därefter hängde han sig.

Fallet ledde till en kampanj som krävde den lag som nu blir verklighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.