Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor bättre än män på skydd mot smitta

Folkhälsomyndigheten vill ha in data från mobiloperatörerna.
Maria Bergstrand, enhetschef för operativ ledning på MSB.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allt fler svenskar har förbättrat sin handhygien.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Agnes Wold är inte förvånad över att det är så många som gjort ändringar i sin vardag.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

En undersökning visar att kvinnor är bättre än män på att ändra sitt beteende för att skydda sig mot corona.

Enligt underökningen har nästan alla i Sverige ändrat sitt beteende på något sätt för att inte smittas.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är inte förvånad.

– Man ser dem som inte sköter sig men de flesta sköter sig bra, naturligtvis, säger hon. 

MSB – Myndigheten för samhällskydd och beredskap – har låtit opinionsinstitutet Kantar Sifo undersöka hur svenskar har förändrat sitt beteende för att hindra smittspridning under coronakrisen. 

Åtta av tio säger att de tvättar händerna oftare

Nästan alla i Sverige, 98 procent, har på något vis ändrat sitt beteende för att minska risken att drabbas av de dödliga coronaviruset. 

– Det är väldigt många som nu verkligen har tagit till sig de här råden om hygien. Det är över åtta av tio som säger att de faktiskt tvättar händerna oftare och mer noggrant än tidigare. Och det är också fler som använder handsprit, berättade Maria Bergstrand som är chef för den operativa ledningen på MSB under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens på onsdagen. 

Undersökningen om svenskarnas förändrade vanor

Personerna i underökningen har tillfrågats om orosmoment och förändrade beteenden. 

Undersökningen visar bland annat att: 

98 procent av de tillfrågade har förändrat något i sitt beteende för att minska risken att bli smittad med viruset. 

De förändringar de tillfrågade främst gör följer ungefär samma mönster som förra mätningen: tvätta händerna oftare och noggrannare, undviker att skaka i hand och följer nyheterna mer än vanligt.

89 procent instämmer i hög utsträckning i orosmomentet att många företag ska få stora ekonomiska problem till följd av coronakrisen. 

88 procent instämmer i orosmomentet att arbetslösheten ska öka. 

73 procent instämmer i orosmomentet att välfärdssystemet inte ska klara covid-19:s utbredning. 

71 procent av de som bor i Stockholmsområdet är att sjukvården ska sakna kapacitet att ta hand om dem eller deras anhöriga vid insjuknande. 

63 procent av de svarande tycker att de åtgärder som genomförs för att begränsa smittspridningen i Sverige är väl avvägda mellan folkhälsa och ekonomi.

67 procent ser ljust eller mycket ljust på framtiden.

Källa: MSB

De flesta av de tillfrågade har även stramat åt sina sociala kontakter efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

62 procent av de tillfrågade uppger att de har minskat sina sociala kontakter utanför hemmet. I den äldsta tillfrågade åldersgruppen, 65 till 79 år, är siffran ännu högre. 

– Så vi har hörsammat rekommendationerna om att hålla nere på sociala kontakter och hålla social distans. Det kanske är ett Sverige på socialt paus just nu, säger Maria Bergstrand. 

MSB: ”Vill skicka ett tack till alla som faktiskt bidrar”

Kvinnor är överrepresenterade bland de som följer råden och rekommendationerna om att förändrar sitt beteende för att minska risken att bli smittad och hindra smittspridning.

Det är 20 olika frågor om ändrade beteenden och i 14 av dem är kvinnor överrepresenterade.

Fler kvinnor är - enligt undersökningen - bättre på beteenden som att tvätta händerna, på social distansering, använda handsprit och på på att undvika att pussas och kramas. Kvinnor använder kollektivtrafik i mindre utsträckning än män och undviker i större uträckning att handla i fysiska butiker.

Endast en procent av de tillfrågade kvinnorna uppger att de inte har förändrat sitt beteende på något vis medan siffran för männen ligger på tre procent. 

– Ja, så är det alltid. Jag brukar säga att kvinnor bantar för att män inte ska få hjärtinfarkt. Kvinnor håller mer på med hälsa, medan det oftare är män som råkar ut för de här sjukdomarna, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin, om kvinnornas högre benägenhet att följa rekommendationerna. 

Maria Bergstrand sade under presskonferensen att alla behöver bidra till att minska smittspridningen genom att förändra sina beteenden och att det fortfarande är en bit kvar, men att vi har nått en bit på vägen. 

– Vi inser förstås att det är jättemånga som gör uppoffringar i och med de här förändringarna i våra dagliga liv. Men sammanfattningsvis kan vi väl säga att vi arbetat väldigt bra tillsammans här och jag vill skicka ett tack till alla som faktiskt bidrar i det här gemensamma arbetet. 

Så här gjordes undersökningen

Målgrupp och urval

Allmänhet i åldern 18-79 år. Urvalet är gjort slumpmässigt från Kantar

Sifos onlinepanel och ambitionan är att göra 100 nettointervjuer varje vecka i fem veckor från 21 mars 2020.

Metod

Datainsamlingen gör med hjälp av en webbaserad enkät gjord av Kantar Sifo.

Rapporten sammanfattar resultaten från 21 mars t o m 3 eller i vissa t o m 5 april 2020.

Statsepidemiologen om uttalandet från USA:s president.
Tidigare statsepidemiolog tror att den värsta smittspridningen är över i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.