Det började i veckobrev och på informationsskärmar.
– Det kunde stå ”såhär mycket lägger vi årligen på värmekuddar”. Det matades in i oss att vi slösar och att vår verksamhet kostar pengar, säger Tove Broheden, barnmorska vid förlossningsavdelningen på Södersjukhuset.
För lite mer än två veckor sedan sattes ett blädderblock upp i personalrummet. ”Brainstorm ekonomi: Hur kan vi spara?” är rubriken, och personalen uppmanades att själva komma med förslag.
Några gjorde som de blev tillsagda, och bidrog med idéer som att ”skippa det lilla påslakanet till babyfilten”, enligt listan som i veckan har fått stor spridning på sociala medier.
– Blädderblocket kändes som ett hån och det kännes så futtigt. Det är helt orimligt att vi ska spara in på småsaker i det patientnära arbetet som inte kommer lösa kvinnoklinikens sparbeting. Det känns ovärdigt för oss och det känns ovärdigt för de kvinnor som kommer till oss för att föda barn, säger Tove Broheden.
Underskott på 72 miljoner
https://www.instagram.com/p/CL_aOZrp7wy/?utm_source=ig_web_copy_linkKvinnokliniken har ett budgetunderskott på 72 miljoner kronor – som dels beror på en stor felfakturering, har P4 Stockholm rapporterat.
Samtidigt har Region Stockholm ett överskott på 5,8 miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som 2019. Regionen skriver i ett pressmeddelande att de ska sätta av överskottet till en buffert för framtiden.
Men besparingarna på kvinnokliniken har redan märkts av. I höstas försvann ungefär hälften av assistenterna från förlossningsavdelningen, säger barnmorskan Tove Broheden. Hon berättar att ett förlossningsrum nästan aldrig är ledigt mer än 30 minuter.
– Arbetsbelastningen riskerar att bli patientosäker i en verksamhet där ingenting får gå fel, någonsin. Det får inte hända någonting med ett nyfött barn och en mamma. Jag önskar att man synliggör att vård måste få kosta och att vi inte kan lägga miljarder på hög om vi nu ska ha en välfärd. Många som har varit i ett förlossningsrum vet hur mycket den där vården betyder, bara att man får en god macka.
”Bra att personal flaggar”
Södersjukhuset uppger att alla åtgärder kommer göras med ”bibehållen kvalitet och patientsäkerhet.”
”Det har blivit stort fokus på att vi ska spara in på smörgåspålägg, byte av lakan och liknande vilket vi inte har några planer på att göra. Det är givetvis öppet att komma med de förslag man vill men det är framför allt arbetsflöden, lokaler och andra strukturella förändringar som vi kommer att fokusera på”, skriver Maria Sjöstrand, verksamhetschef för Kvinnokliniken/förlossning på Sös i en kommentar.
Vård- och valfrihetsrådet Tobias Nässén (M), ansvarig politiker i frågan, skriver till Expressen att kvinnosjukvården fått mer pengar de senaste åren, och att de vill fortsätta satsa på det.
”Det är ledningen för Södersjukhuset ihop med ledningen för kvinnokliniken som ansvarar för en budget i balans, men det kommer inte sparas på något pålägg på mackan. Jag tycker det är bra att personal flaggar om något inte står rätt till så att man kan reda ut det.”.
– Det är under all kritik och oacceptabelt att politiker avsäger sig ansvaret på detta sätt. Sjukhusets beslut om besparingar är en direkt konsekvens av den svältbudget sjukhuset fått av de styrande i regionen. Den chef som protesterar eller inte håller satt budget riskerar sitt jobb, säger Akil Awad, specialistläkare och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop.