Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnoklinikens sparkrav – förslaget: Ta bort paprikan

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Blädderblocket som fått stor spridning på sociala medier.
Foto: Stockholms sjukvårdsupprop / Instagram
Södersjukhuset i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/ IBL

Besparingarna på kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm väcker ilska.

Personalen har fått ”brainstorma” kring att ta bort Bragokex – och paprikan på mackan för att få ekonomin att gå ihop.

– Jag tycker att det är skrattretande, men också bra, att det uppenbarligen skulle krävas en paprikaskiva för att få folk att reagera på det här som har pågått väldigt länge, säger barnmorskan Tove Broheden.

Det började i veckobrev och på informationsskärmar. 

– Det kunde stå ”såhär mycket lägger vi årligen på värmekuddar”. Det matades in i oss att vi slösar och att vår verksamhet kostar pengar, säger Tove Broheden, barnmorska vid förlossningsavdelningen på Södersjukhuset.

För lite mer än två veckor sedan sattes ett blädderblock upp i personalrummet. ”Brainstorm ekonomi: Hur kan vi spara?” är rubriken, och personalen uppmanades att själva komma med förslag.

Några gjorde som de blev tillsagda, och bidrog med idéer som att ”skippa det lilla påslakanet till babyfilten”, enligt listan som i veckan har fått stor spridning på sociala medier.

– Blädderblocket kändes som ett hån och det kännes så futtigt. Det är helt orimligt att vi ska spara in på småsaker i det patientnära arbetet som inte kommer lösa kvinnoklinikens sparbeting. Det känns ovärdigt för oss och det känns ovärdigt för de kvinnor som kommer till oss för att föda barn, säger Tove Broheden.

Underskott på 72 miljoner

https://www.instagram.com/p/CL_aOZrp7wy/?utm_source=ig_web_copy_link

Kvinnokliniken har ett budgetunderskott på 72 miljoner kronor – som dels beror på en stor felfakturering, har P4 Stockholm rapporterat. 

Samtidigt har Region Stockholm ett överskott på 5,8 miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som 2019. Regionen skriver i ett pressmeddelande att de ska sätta av överskottet till en buffert för framtiden.

Men besparingarna på kvinnokliniken har redan märkts av. I höstas försvann ungefär hälften av assistenterna från förlossningsavdelningen, säger barnmorskan Tove Broheden. Hon berättar att ett förlossningsrum nästan aldrig är ledigt mer än 30 minuter.

– Arbetsbelastningen riskerar att bli patientosäker i en verksamhet där ingenting får gå fel, någonsin. Det får inte hända någonting med ett nyfött barn och en mamma. Jag önskar att man synliggör att vård måste få kosta och att vi inte kan lägga miljarder på hög om vi nu ska ha en välfärd. Många som har varit i ett förlossningsrum vet hur mycket den där vården betyder, bara att man får en god macka.

”Bra att personal flaggar”

Södersjukhuset uppger att alla åtgärder kommer göras med ”bibehållen kvalitet och patientsäkerhet.”

”Det har blivit stort fokus på att vi ska spara in på smörgåspålägg, byte av lakan och liknande vilket vi inte har några planer på att göra. Det är givetvis öppet att komma med de förslag man vill men det är framför allt arbetsflöden, lokaler och andra strukturella förändringar som vi kommer att fokusera på”, skriver Maria Sjöstrand, verksamhetschef för Kvinnokliniken/förlossning på Sös i en kommentar.

Vård- och valfrihetsrådet Tobias Nässén (M), ansvarig politiker i frågan, skriver till Expressen att kvinnosjukvården fått mer pengar de senaste åren, och att de vill fortsätta satsa på det.

”Det är ledningen för Södersjukhuset ihop med ledningen för kvinnokliniken som ansvarar för en budget i balans, men det kommer inte sparas på något pålägg på mackan. Jag tycker det är bra att personal flaggar om något inte står rätt till så att man kan reda ut det.”.

– Det är under all kritik och oacceptabelt att politiker avsäger sig ansvaret på detta sätt. Sjukhusets beslut om besparingar är en direkt konsekvens av den svältbudget sjukhuset fått av de styrande i regionen. Den chef som protesterar eller inte håller satt budget riskerar sitt jobb, säger Akil Awad, specialistläkare och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.