Kvinnojourer runtom
i landet tvingas stänga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Fridolin vill ha svar.
Foto: Foto Gunnar Seijbold

Kvinnojourer runtom i landet tvingas stänga trots regeringens löfte om ökat stöd.

Nu kallar Gustav Fridolin statsminister Fredrik Reinfeldt till riksdagen med en fråga.

– Jag vill veta om det här var meningen med de ändrade reglerna, och vad regeringen tänker göra? säger Gustav Fridolin.

Många av landets kvinnojourer går på knä och allt fler utsatta kvinnor tvingas vända i dörren när de söker hjälp. Över 3 300 nekades hjälp 2012 enligt Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige, Roks, vilket är en fördubbling i jämförelse med samma siffra 2008.

– Jourer uppger runtom i landet att de inte längre får några stadiga verksamhetsbidrag av kommunen, som man fått förut. Nu går pengarna från regeringen till tillfälliga projekt och utvecklingsarbete, och ersätter i vissa kommuner de långsiktiga verksamhetsbidragen, säger Angela Beausang, Roks ordförande.

Trots ökade bidrag tvingas flera kvinno- och tjejjourer lägga ned.

– Regeringen har glömt att fråga oss vad vi vill ha. Vi hade sagt att vi vill ha bidrag till anställningar och medel så att vi kan jobba långsiktigt, säger Angela Beausang.

Nu kallar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin statsministern till riksdagen med en interpellation.

– Jag vill ha svar på om han tänker ändra reglerna. Han har själv varit tydlig med att det här är en viktig fråga för honom. Jag tror på det, jag respekterar det, och hoppas att han vill komma till riksdagen.

Fredrik Reinfeldts pressekreterare skickar frågan om kvinnojourerna vidare till jämställdhetsministern.

– Stödet till våldsutsatta kvinnor och barn måste fortsätta utvecklas och förbättras. Carin Götblad har regeringens uppdrag att se över hur det kan ske. I väntan på hennes slutsatser nästa år kommer regeringen att föreslå ett ökat stöd i höstens budget, säger Maria Arnholm.

Kris för landets kvinnojourer

Två kvinnojourer i Norrbotten kan inte längre ha kvar sin betalda personal och tvingas förlita sig på ideella insatser. Tjejjoursverksamhet har lagts ned i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg.

En kvinnojour har lagts ned i Upplands Väsby.

En kvinnojour i Stockholm får inte längre finansiering för sitt skyddade boende och lutar mot att gå över till endast opinionsbildande verksamhet i brist på pengar.

Källa: Roks

I januari kallade Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt jämställdhetsminister Maria Arnholm till riksdagen med en interpellation om stödet till kvinnojourerna.

I februari hade Maria Arnholm och Fredrik Reinfeldt en debattartikel där man utlovade utökat stöd till arbetet med mäns våld mot kvinnor och kvinnojourerna det kommande året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.