Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnoavdelningar införs på tyska tåg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På en regional tågsträcka införs nu speciella kvinnoavdelningar. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Henning Kaiser / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nyheten om de speciella kvinnoavdelningarna kommer bara några få dagar efter att den första personen blivit åtalad efter händelserna i Köln på nyårsnatten.
Foto: Oliver Berg / AP DPA

Nu ska kvinnor i Tyskland slippa bli antastade ombord på tågen.

Speciella kvinnoavdelningar införs nu på en regional tågsträcka.

Det ses som en reaktion på händelserna i Köln på nyårsnatten då tusentals kvinnor anmälde att de utsatts för brott, merparten gällande sexuellt ofredande.

Det är den privata tågoperatören Regiobahn som inför de speciella kvinnoavdelningarna på tågen, som inledningsvis bara ska trafikera sträckan Leipzig till Chemnitz.

I kvinnoavdelningarna, som ska ligga på säker plats i tåget nära tågpersonalens kupé, ska endast kvinnor och deras medföljande barn få vistas.

Regiobahn säger i ett skriftligt uttalande som citeras av brittiska Daily Mail, att "avdelningens placering nära personalens utrymme har valts medvetet".

En åtalad efter händelserna i Köln

Nyheten om de speciella kvinnoavdelningarna kommer bara några få dagar efter att den första personen blivit åtalad efter händelserna i Köln på nyårsnatten.

En 26-årig man av algeriskt ursprung har åtalats för sexuellt ofredande och stöld.

Han ska ha ingått i en grupp på ett tiotal män som omringade en kvinna, ofredade henne sexuellt och slutligen stal hennes mobiltelefon.

Av de över 1000 polisanmälningar som kom in till polisen efter nyårsnatten i Köln, gäller flera hundra sexuellt ofredande. Inledningsvis sades att brotten utförts av migranter och att brotten var en följd av den stora invandringen till Tyskland.

Tre misstänkta har redan dömts för stöld.

Köln-händelserna har höjt temperaturen

Händelserna i Köln har höjt temperaturen på debatten i Tyskland om hur stor invandring landet kan ta.

Speciella kvinnoavdelningar inom tåg och kollektivtrafik finns redan i många länder, som Japan, Egypten, Indien och Filippinerna. Det här ska dock vara den första i sitt slag i Europa.

Brittiska Labour-ledaren Jeremy Corbyn har föreslagit att samma system ska införas i Storbritannien, skriver Daily Telegraph.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.