På en regional tågsträcka införs nu speciella kvinnoavdelningar. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Henning Kaiser / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNPå en regional tågsträcka införs nu speciella kvinnoavdelningar. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Henning Kaiser / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
På en regional tågsträcka införs nu speciella kvinnoavdelningar. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.  Foto: Henning Kaiser / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nyheten om de speciella kvinnoavdelningarna kommer bara några få dagar efter att den första personen blivit åtalad efter händelserna i Köln på nyårsnatten. Foto: Oliver Berg / AP DPANyheten om de speciella kvinnoavdelningarna kommer bara några få dagar efter att den första personen blivit åtalad efter händelserna i Köln på nyårsnatten. Foto: Oliver Berg / AP DPA
Nyheten om de speciella kvinnoavdelningarna kommer bara några få dagar efter att den första personen blivit åtalad efter händelserna i Köln på nyårsnatten. Foto: Oliver Berg / AP DPA

Kvinnoavdelningar införs på tyska tåg

Publicerad

Nu ska kvinnor i Tyskland slippa bli antastade ombord på tågen.

Speciella kvinnoavdelningar införs nu på en regional tågsträcka.

Det ses som en reaktion på händelserna i Köln på nyårsnatten då tusentals kvinnor anmälde att de utsatts för brott, merparten gällande sexuellt ofredande.

Det är den privata tågoperatören Regiobahn som inför de speciella kvinnoavdelningarna på tågen, som inledningsvis bara ska trafikera sträckan Leipzig till Chemnitz.

I kvinnoavdelningarna, som ska ligga på säker plats i tåget nära tågpersonalens kupé, ska endast kvinnor och deras medföljande barn få vistas.

Regiobahn säger i ett skriftligt uttalande som citeras av brittiska Daily Mail, att "avdelningens placering nära personalens utrymme har valts medvetet".

En åtalad efter händelserna i Köln

Nyheten om de speciella kvinnoavdelningarna kommer bara några få dagar efter att den första personen blivit åtalad efter händelserna i Köln på nyårsnatten.

En 26-årig man av algeriskt ursprung har åtalats för sexuellt ofredande och stöld.

Han ska ha ingått i en grupp på ett tiotal män som omringade en kvinna, ofredade henne sexuellt och slutligen stal hennes mobiltelefon.

Av de över 1000 polisanmälningar som kom in till polisen efter nyårsnatten i Köln, gäller flera hundra sexuellt ofredande. Inledningsvis sades att brotten utförts av migranter och att brotten var en följd av den stora invandringen till Tyskland.

Tre misstänkta har redan dömts för stöld.

Köln-händelserna har höjt temperaturen

Händelserna i Köln har höjt temperaturen på debatten i Tyskland om hur stor invandring landet kan ta.

Speciella kvinnoavdelningar inom tåg och kollektivtrafik finns redan i många länder, som Japan, Egypten, Indien och Filippinerna. Det här ska dock vara den första i sitt slag i Europa.

Brittiska Labour-ledaren Jeremy Corbyn har föreslagit att samma system ska införas i Storbritannien, skriver Daily Telegraph.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag