Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnliga schackspelare rasar mot "bröstsponsor"

På schacksajten Lichess diskuteras sponsoravtalet med bröstförstoringsföretaget flitigt och kallas både ”sexistiskt” och ”äckligt”.
Foto: BERIT ROALD / NTB TT NYHETSBYRÅN
En anonym spelare skriver att ”borde inte schack, som mer handlar om hjärna än om bröst, distansera sig från det här förminskande och sexistiska tankesättet”.
Foto: Dmitry Shabanov / DMITRY SHABANOV

Nästa år har proklamerats som ”kvinnliga schackspelares år” av Internationella schackförbundet. Då passade man på att sluta ett jättesponsoravtal – med ett bröstförstoringsföretag.

Det jättelika sponsoravtalet mellan internationella schackförbundet Fide och bröstförstoringsföretaget har väckt starka känslor bland kvinnliga spelare, skriver The Guardian.

Avtalet är det största hittills för förbundet, men i en sport som redan tidigare haft svårt att attrahera kvinnor väcker det kritik. På schacksajten Lichess diskuteras det flitigt och kallas både ”sexistiskt” och ”äckligt”.

En anonym spelare skriver att ”borde inte schack, som mer handlar om hjärna än om bröst, distansera sig från det här förminskande och sexistiska tankesättet”.

”Helt fel signaler”

Även Sveriges schackförbund riktar kritik mot sponsorvalet.

– Det skickar helt fel signaler, självklart. Schack handlar om hjärna och inte utseende. Det är inte alls den här uppfattningen vi vill att folk ska få om schacket, men vi har tyvärr inte så stor påverkan på Fide, säger Ofelia Thörnqvist, ansvarig för damschack på Sveriges schackförbund.

– Vi söker också sponsorer, men som inte ska vara på den här linjen utan det ska handla om att göra Sverige smartare snarare, och då krävs det kvinnor.

En framgångsrik kvinnlig spelare som The Guardian pratat med håller med.

– Jag anser att det är både förnedrande och nedvärderande att en aktivitet som schack, som är så hjärnbaserad, sponsras av ett företag som profiterar på kvinnors osäkerhet. Jag tvivlar starkt på att Fide skulle ta in ett penisförstorarföretag som sponsor.

Bra för sporten

Norska schackspelaren Sheila Barth Stanford däremot hoppas att avtalet ska vara bra för sporten.

– Vi behöver verkligen en sponsor. Jag hoppas det gör det lättare för kvinnor att spela professionellt.

Enligt Fide har avtalet diskuterats i både styrelsen och andra organ där kvinnor är representerade. De skriver också att ”Fide inte uppmuntrar till plastikkirurgi”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.