Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnlig soldat i tält död i militärövning

Stridsfordon 90 är inblandad i olyckan. Arkivbild.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Peter Hultqvist.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

En svensk kvinnlig soldat i 40-årsåldern har dött i en militärövning utanför Överkalix. 

Kvinnan befann sig i ett tält och låg ovetandes och spanade när hon blev påkörd av ett stridsfordon. 

– Vi har förlorat en nära vän, kollega och soldat, säger Stefan Smedman, övningsledare för militärövningen Northern Wind. 

Händelsen inträffade vid 01-tiden på natten mot måndagen. Försvarsmakten bekräftade under förmiddagen att en soldat dött efter att ha blivit påkörd av ett stridsfordon. 

Det var under militärövningen Northern Wind utanför Överkalix som händelsen inträffade. 

Den avlidna soldaten är en kvinna född 1977, hemmahörande i Jämtland och förlagd till Norrbottens regemente I19, bekräftar Försvarsmakten på en presskonferens på måndagseftermiddagen. Hennes anhöriga är underrättade. 

– Vi vill börja med att uttrycka vår stora sorg. Vi har förlorat en nära vän, kollega och soldat, säger Stefan Smedman, överste och övningsledare för militärövningen Northern Wind. 

Låg och spanade i tält 

Kvinnan låg ovetandes och spanade i ett tält när hon blev påkörd av Stridsfordon 90, en typ av pansarfordon. 

Stridsfordonet hamnade i övningen i en sammanstöt med motståndare och valde att tillbakarycka. När de skulle gå in i ny terräng för att överväga huruvida de skulle ta en ny grupperingsplats riktade de sin sig på en dunge. 

– Där låg ovetandes en spaningsgrupp och observerade motståndare. Spaningsbasen var mycket väl dold, säger Stefan Smedman. 

Soldaterna i stridsfordonet larmade direkt, både SOS och via Försvarsmaktens larmsystem, när de märkte att de kört på ett tält. 

Vid 01.30 dödförklarades kvinnan på plats av läkare. 

Peter Hultqvist: ”Djupt beklagligt”

Polisen uppger att nio personer totalt varit inblandade i olyckan. 

På måndagsmorgonen bekräftade Försvarsmakten att ingen annan har skadats.

Polisen har nu upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar dödsolyckan: 

– Det är ju naturligtvis allvarligt och djupt beklagligt. Tankarna går ju närmast till den drabbade soldaten och dess anhöriga. 

Enligt Peter Hultqvist kommer händelsen utredas på flera håll.

– Det här är något som kommer bli föremål för polisutredning och försvarsmaktsutredning. Sedan kommer också statens haverikommission visa ett intresse för detta, säger han till Expressen TV.

Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten.
Foto: Försvarsmakten

Krishantering efter dödsolyckan

Försvarsmakten uppger att krishantering nu pågår efter olyckan.

– Vi har ju alltid en krishantering när det händer sådana här saker. Och då tar man ju hand om de som är närmast den här soldaten. I hur stor omfattning det är kan jag inte svara på i nuläget, säger Marie Tisäter vid Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Förundersökningen kommer nu att ledas av REMA, riksenheten för miljö-och arbetsmiljömål. 

Runt 10 000 personer deltar i militärövningen Northern Wind i norra Sverige. Soldater från Norge, Finland, Storbritannien och USA deltar också i övningen. 

Runt 3 000 av deltagarna är från Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.