Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnans struliga liv innan mordet på Gert

Den mordmisstänka trebarnsmamman har haft ett struligt liv som kantats av svårigheter. Foto: Privat
Gert Lindgren misstänks ha mördats i Ställdalen. Foto: Privat

Den 29-åriga trebarnsmamman har levt ett kringflackande liv som kantats av svårigheter.

Nu misstänks hon för mordet på Gert Lindgren i den lilla bruksorten Ställdalen.

Bara timmar innan Lindgren dödades hade kvinnan lagt ut intima bilder och filmklipp på sig själv på nätet.

Nu utreder polisen kvinnans liv innan det misstänkta mordet.

Den 13 mars ringde den 29-åriga kvinnan hon till polisen och berättade att hon hade tagit livet av Gert Lindgren, 43.

Polisen kunde gripa henne på plats i lägenheten hon ringde från och deras första beslut blev att föra henne till polishuset och spärra av lägenheten för en omfattande, teknisk undersökning.

– Rättsläkare är inkopplad och har undersökt både offret och den misstänkta och det kommer fortsätta med en teknisk undersökning och obduktion och spårsäkring. Det är ett stort arbete vi har framför oss, berättade åklagare Karl-Erik Antonsson då.

Gert Lindgren sörjs nu av familj och anhöriga, som famlar efter svar.

– Jag misstänker att han har blivit knivhuggen. Jag har inte en aning om varför, berättar Gert Lindgrens mamma, Aleidy Dahlberg.

Polisen utreder kvinnans liv

Hon fick beskedet senare under mordkvällen när det knackade på hennes dörr och två poliser stod utanför.

– Jag bröt ihop. Sedan blev jag arg på de som hade varit där i hans lägenhet.

Den 29-åriga mordmisstänkta kvinnan hävdar, enligt sin advokat Torben Setterlund, att hon dödade Gert Lindgren i självförsvar. Och nu jobbar utredarna för att kunna bekräfta eller avfärda hennes version – och i sådana fall kunna nysta upp den eventuella motivbilden.

Misstänkta mordplatsen. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE

Nu utreder polisen kvinnans liv innan samtalet, där hon sa att hon dödat Gert Lindgren.

Förlorade vårdnaden

Bara några timmar före mordet hade kvinnan lagt ut intima bilder och filmklipp på sig själv på en sexsajt. Kvinnans intima bilder kan vara en viktig del av pusslet – tillsammans med hennes förflutna.

Kvinnan har levt ett stökigt och utsatt liv och har vid flera tillfällen varit i kontakt med Socialtjänsten.

I maj förra året beslutade Socialtjänsten att två av kvinnans två små barn, en pojke och en flicka, skulle tvångsomhändertas med stöd av LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Kvinnan och barnen bodde då på ett jourhem där hon fått hjälp med sin hushållsekonomi och "grundläggande om vårdnad om sina barn".

När uppgifterna vägdes samman så ansåg Socialtjänsten att det fanns att barnen for illa och de beslutade om att de skulle tvångsomhändertas.

Men då hade kvinnans försvunnit med sina barn. Hon var sedan på flykt från Socialtjänsten, och polisen som skulle genomföra omhändertagandet, under flera månader.

Hon gömde sig med barnen

Till slut kunde kvinnan och barnen spåras till hennes gömställe, en lägenhet i ett samhälle i Mellansverige. Då omhändertogs barnen.

Under sommaren fick även kvinnan beskedet att vårdnaden av ett annat barn, som hon fått i ett tidigare förhållande, skulle övergå till paret i det familjehem som barnet varit placerat i sedan treårsåldern.

Kvinnan har själv haft en svår uppväxt. För drygt tio år sedan var hon själv omhändertagen enligt LVU. Socialtjänsten beskrev hur hon hade problem med impulskontroll och "socialt nedbrytande beteende". Hon var tvångsplacerad på ett ungdomsboende där hon fick vård och behandling. Hon kom från ett trasigt hem.

Under sitt liv har hon även befunnit sig i missbrukarkretsar. Hon har även dömd för bedrägeri efter att ha lurat till sig tusentals kronor i kontanter genom en falsk lägenhet på Blocket.

Det misstänkta mordet skedde i Ställdalen.

Gert Lindgren känd av polisen

Under ett par månaders tid under förra året så försvann alltså kvinnans barn från hennes liv.

Och en tid senare skulle hennes vägar korsas med en annan trebarnsförälder med en uppslitande skilsmässa och andra bekymmer i bagaget: Gert Lindgren i Ställdalen, en gammal bruksort med drygt 500 invånare i Örebro län.

Lindgren var själv känd av polisen i olika sammanhang.

Enligt Gert Lindgrens mamma, Aleidy Dahlberg, så gav hennes son den hemlösa kvinnan ett tak över huvudet i sin egen bostad.

En vecka innan det misstänkta mordet festade kvinnan tillsammans med Gert Lindgren. Ett videoklipp från festen lades ut live i en sluten grupp på Facebook.

Yxdrama innan mordet

Trots kvinnans bakgrund, med bedrägeri och missbruk, ska hon aldrig ha blivit fälld för våldsbrott. Så vad som orsakade hennes dödliga attack mot Gert Lindgren, den 13 mars, är ett av mordutredarnas största frågetecken.

De senaste månaderna tycks ha varit en nedgående spiral för kvinnan. Expressen har tidigare berättat om hur hon befann sig på en lägenhetsfest i Kopparberg den 23 februari som urartade i en gisslansituation. En av de två männen som var i lägenheten, en målare i 30-årsåldern beväpnade sig med en yxa och sa till kvinnan och den andre:

– Rör ni er så kommer jag att slå ihjäl er.

Han måttade och utdelade flera slag med yxan som ska ha slitit upp sår på de andras kroppar.

Innan festen urartade var även Gert Lindgren där, men han lämnade för att han hade "fått dåliga vibbar". Han ska ha bett kvinnan att följa med honom därifrån, men hon tyckte att han "var fjantig" och stannade.

Bara några veckor senare ringde kvinnan polisen och sa att hon dödat Gert Lindgren.

Ansvarig åklagare, Karl-Erik Antonsson, har konsekvent varit förtegen om fallet och utredningen. Expressen har sökt honom på nytt utan framgång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!