Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnans rädsla för mannen: Vågade inte lämna bostaden

Hör polisens uppgifter om det misstänkta mordet i Linköping.
Bilder från insatsen på resecentrum i Linköping efter mordet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilder från insatsen på resecentrum i Linköping efter mordet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilder från insatsen på resecentrum i Linköping efter mordet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kvinnan som dödades vid resecentrum i Linköping levde på skyddad adress.

Hon har uppgett att hon levt under hot från sin exman – som nu är häktad misstänkt för mordet.

I torsdags attackerades en kvinna brutalt i en gångtunnel vid resecentrum i Linköping. 

Hon avled av skadorna, och en man hon tidigare varit sambo med är häktad misstänkt för mordet. 

Mannen, som är i 40-årsåldern, misstänks för att ha mördat henne med flera knivhugg och greps på platsen. Under häktningsförhandlingen medgav mannen vissa omständigheter, men förnekade brott. 

Var rädd för mannen 

I domstolshandlingar framgår att kvinnan levde på skyddad adress. 

I en dom från förvaltningsrätten från 2018 framgår också att hon varit mycket rädd för mannen.

”Hon har också anfört att hon har en hotbild från sin före detta make som gör att hon inte vågar röra sig utanför sin bostad.”, står det i domstolshandlingarna.

Det tidigare paret har flera barn tillsammans, som omhändertogs för flera år sedan. 

I en dom från förvaltningsrätten 2015 framgår att kvinnan, som är några år äldre än mannen, bott på skyddat boende. Där uppger hon också att mannen haft en ”dominerande roll” i familjen.

Uppgifter: Hade möte med socialtjänsten

Det är oklart varför hon befann sig i Linköping den här dagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet skulle kvinnan varit i staden med anledning av något slags möte med socialtjänsten. 

Socialförvaltningen Linköpings kommun uppger för Expressen att kvinnan inte varit aktuell i ”kommunens myndighetsutövning”, och kan inte kommentera händelsen närmare.

Den misstänke mannen förekommer i över 30 avsnitt i belastningsregistret, bland annat har han meddelats kontaktförbud mot en kvinna. 

Senast i februari dömdes han för försök till våld mot tjänsteman och försök till stöld. I domen står det att ”frivården har uppgett att de inte lyckades nå NN för att genomföra personutredning och har därför avstått från att göra en bedömning”.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

SOS Alarm

Är du utsatt för pågående våld eller ett akut hot ska du ringa 112. För polisärenden som inte är akuta ringer du 114 14.

Kvinnofridslinjen

Den nationella Kvinnofridslinjen ger dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret dit är 020-50 50 50.

Kvinnojourer

På Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, hemsida hittar du kontaktuppgifter till närmaste lokala jour. Unizon har även samlat 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödorganisationer på sin hemsida.

Socialtjänsten

Många kommuners socialtjänster har ett journummer under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Brottsofferjouren

Den som är utsatt för misshandel, olaga hot, sexualbrott och grov kvinnofridskränkning kan få hjälp av Brottsofferjouren. Det går att ringa dit på 116 006 eller mejla fraga@boj.se. Du kan också hitta en lokal jour på organisationens hemsida.

Rikskriscentrum

Män som behöver hjälp med sitt våldsamma och destruktiva beteende kan hitta lokala hjälporganisationer på Rikskriscentrums hemsida.

”Välj att sluta”

Personer som vill sluta utöva våld i nära relation kan kontakta telefonlinjen ”Välj att sluta” på 020 555 666.

Terrafem

Rikstäckande jourtelefon som kan erbjuda stöd på över 70 språk. Numret dit är 020- 52 10 10. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.