I en rekonstruktion visar kvinnan hur hon högg ihjäl mannen. Foto: PolisenI en rekonstruktion visar kvinnan hur hon högg ihjäl mannen. Foto: Polisen
I en rekonstruktion visar kvinnan hur hon högg ihjäl mannen. Foto: Polisen
Några av de knivar som kvinnan hade packat ner i väskan. Foto: PolisenNågra av de knivar som kvinnan hade packat ner i väskan. Foto: Polisen

Några av de knivar som kvinnan hade packat ner i väskan.

 Foto: Polisen

Kvinnans plan: Binda och tortera mannen

Publicerad

Den mordåtalade småbarnsmamman har i polisförhör berättat att hon hade en hemlig plan:

Tortera den 43-årige mannen i sängen med kniv och rörtång. Hon övervägde också att dra ut hans tänder.

I en väska hade hon med sig allt det hon behövde:

– Jag hade tänkt binda honom, han skulle sova där snällt, sedan skulle jag skära halsen av honom, har hon berättat i polisförhör.

Men något gick snett – och det slutade med knivmord.

Rättegången mot den 35-åriga småbarnsmamman, som misstänks ha huggit ihjäl en 43-årig man i en bostad på Frösön med sju hugg, pågår i Östersunds tingsrätt. Under tisdagen ska ett flertal vittnen höras, rapporterar Östersunds Posten.

I polisförhören har kvinnan, som är småbarnsmamma, berättat att hon ville konfrontera den 43-årige mannen med påstådda svek och lögner. Hon har själv uppgett att han hade lovat att hjälpa till med att betala av ett större lån – men ändrat sig.

– Hon kände sig sviken, har åklagaren Emil Westlin tidigare berättat.

I det skedet började hon smida sin ondskefulla plan.

Inför mötet med den 43-årige mannen, den 17 oktober förra året, hade kvinnan fyllt en väska med diverse saker som hon tagit med sig: Där fanns flera sorters sömnmedel, en rörtång och tre knivar.

– Jag kunde inte bestämma vilken som kunde vara bäst så jag tog tre olika varianter, har kvinnan berättat.

Åtalades misstänkt för mord

Småbarnsmamman åtalades den första februari, misstänkt för mord.

I polisförhör har hon berättat om sin tortyrplan, som gick ut på att söva, binda och tortera mannen i sängen med rörtången. Hon har i förhör också berättat att hon övervägt att dra ut hans tänder – och slutligen skära halsen av honom.

– Det blev lite en fixgrej att jag skulle göra honom illa. Jag hade klurat på det ett tag. När jag åkte dit så hade jag tagit med mig saker för att droga honom och saker för att kunna binda honom i sängen, droga honom och tortera honom med tången. Men sedan spårade allt ur när vi började prata, och det blev med kniven. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna göra det.

Polisens utredare frågar om kvinnan kan utveckla sina tankar kring tortyrplanen.

Då ändrar hon sig.

– Jag tänkte döda honom först, när han var död tänkte jag gör allt det andra, jag tänkte inte låta plåga honom. Jag hade tänkt binda honom, han skulle sova där snällt, sedan skulle jag skära halsen av honom. Jag kan inte tortera någon i en lägenhet, det skulle ju höras. Jag känner mig inte som torterartypen heller. Men jag hade fått honom att sova först innan jag band fast honom.

Kvinnan: "Hade en bild av hur det skulle gå till"

Polisens utredare: Hur viktigt var det för att binda honom?

– Jag vet inte, jag hade inte med något för att binda honom, det var bara en bild jag hade. Jag hade en bild av hur det skulle gå till. Men någonstans trodde jag ändå inte att jag skulle göra det när jag packade med mig alla grejerna.

Planen började som kvinnan hade tänkt sig. I tron att mannen fick potensmedel, lurade kvinnan honom att svälja en näve med sömnpiller samtidigt som de drack vin ur en box.

Men sedan gick det inte riktigt som hon hade tänkt sig.

När mannen plötsligt reste sig upp, mitt i en diskussion, rusade kvinnan ut i och beväpnade sig med en av mannens egna knivar – en 33 centimeter lång, rosa förskärare. Hon säger i förhör att hon bara ville skrämma honom för att få pengarna till lånet.

"Jag har haft ihjäl en människa precis"

I hallen slutade diskussionen i ett blodigt tumult. I vilt raseri utdelade kvinnan sju hugg: två i bröstet, ett i armen och fyra i ryggen.

En kort stund efteråt slog hon larmnumret 112.

Hon berättade:

– Jag har haft ihjäl en människa precis.

Larmoperatören: – Har du haft ihjäl en människa?

Kvinnan: – Japp, jag tror att han är ganska död.

Mannen och kvinnan hade tidigare varit ett par. I förhör har kvinnan haft samma inställning till brottsligheten hela tiden: Hon erkänner att hon orsakat mannens död, men menar att det inte varit hennes uppsåt. Hon erkänner grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Rättegången mot kvinnan väntas avslutas under onsdagen, om man hinner med slutpläderingarna. I annat fall är onsdag satt som reservdag.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag