Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnans ord: Han lät mig förstå att det fanns pengar

SOK:s ordförande Mats Årjes åtalas för ofredande.
SOK-chefen Mats Årjes misstänks för sexuellt ofredande.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Brottet ska ha skett på ett tåg.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mats Årjes hävdar att kvinnan har ekonomiska motiv, att hon ville prata om pengar och att samtalet kändes ”olustigt”.

Hon säger att han pratade om pengar, kontakter och lovade henne uppdrag:

”Han lät mig förstå att det fanns pengar och att han hade många kontakter inom näringslivet”, skriver kvinnan i ett mejl som ingår i förundersökningen.

Sedan började han tafsa och viska snuskiga saker i hennes öra, enligt hennes version. 

Nu misstänks SOK-chefen Mats Årjes för sexuellt ofredande på ett tåg. 

Det är söndagsförmiddag den 12 juni och den kvinnliga idrottsprofilen anländer till tågstationen. Kvinnan och Mats Årjes har aldrig tidigare träffats, förutom hastigt i jobbsammanhang cirka ett halvår tidigare.

Årjes berättar i förhör att han skjutsas till stationen på söndagsförmiddagen. Han ska vidare på en affärsresa till Frankrike efter tågresan. 

Enligt kvinnan pratar de kort på tågstationen. Han bjuder henne till förstaklassvagnen där han har bokat. Hon svarar nej på erbjudandet och sätter sig i stället på sin plats i tåget, säger hon i förhöret den 23 juni. 

Han uppfattar henne som ”glad” när de först pratar. 

Sedan kommer han till hennes plats på tåget och säger ”inte ska du behöva sitta här, jag uppgraderar dig till första klass”. De sätter sig i en fyra, mittemot varandra, berättar kvinnan i förhör. 

Händelseförloppet

12 juni

Någon gång mellan 10.00-12.00

Kvinnan och Mats Årjes sitter tillsammans på tåget. Det misstänkta sexuella ofredandet påstås ha skett. 


13 juni

Målsägande mejlar sin chef om det som hänt.


21 juni 

Sms-kontakt och telefonkontakt mellan kvinnan och chefen.


23 juni 

Målsäganden gör polisanmälan.


28 november

Åtal väcks mot Mats Årjes, misstanken sexuellt ofredande. 

Olika versioner

Mats Årjes säger att han konstaterade att det var gott om plats i förstaklassvagnen och därför gick till kvinnan och frågade om hon ville flytta över till honom. 

De sitter i en öppen tågvagn i första klass, tåget är på väg från Borlänge till Stockholm. Så långt är parterna överens.  

Deras upplevelser av samtalet – och det som händer sedan – skiljer sig åt. 

Mats Årjes säger att samtalet snabbt kom in på ämnet pengar, att det blev ”olustigt” och att han förklarade att han inte kunde hjälpa henne på det sättet.

”Mästrande och primadonnafasoner”

Enligt kvinnan blir hon erbjuden att utveckla ett koncept tillsammans med honom och att han ska stå för finansieringen. Mats Årjes säger att hon ville marknadsföras som frontfigur men att han sa att det inte gick att bygga en helårsprodukt på en person. Han beskriver att hon var mästrande och höll på med ”primadonnafasoner”. 

Kvinnan säger i förhör att han berättar om sin inkomst, vilka tillgångar han har och om sina kontakter i näringslivet. 

Mats Årjes hade förra året en taxerad förvärvsinkomst på över 5 miljoner kronor och var direktör för svenska skidförbundet och vd för Skistar mellan åren 2002-2019. Sedan åtal väcktes i måndags har han sagt att han tar paus från uppdragen som ordföranden i Sveriges olympiska kommitté och hedersordföranden i Svenska skidförbundet. 

Skickar bild: ”Grym tjej!”

Klockan är 10.25 när Mats Årjes fotar kvinnan och skickar en bild till hennes chef som också är hans affärspartner med meddelandet ”Grym tjej!” ihop med en mans-emoji som håller upp handen.

De ser ut att sitta mittemot varandra när han tar bilden.

Cirka 35 minuter senare reser han sig upp och går in på toaletten med sin väska, berättar hon och fortsätter: 

När han kommer tillbaka och sätter sig bredvid kvinnan är han som förbytt. 

Det är då han påstås lägga sin hand mellan hennes lår och frågar ”kan jag få känna lite”. 

Hon säger ”Nej”, högt enligt hennes utsago, och tar bort hans hand. 

”Vet att du vill” 

Hon beskriver att hon blev ”chockad”, att han lägger tillbaka ena handen mellan låren och andra runt hennes nacke med orden ”jag vet att du vill” samt ”jag vet att du vill att jag känner på ditt kön”. 

I förhör beskriver hon att Mats Årjes efter hennes tillsägelser till slut vänder sig om och sover tills han går av tåget. 

Hans version är att han mycket riktigt går på toaletten och när han kommer tillbaka vill han ”lugna ner” kvinnan och sätter sig bredvid. Han säger att han uppmanar henne att ringa sin chef och komma fram till en överenskommelse. Angående händer på lår säger han att han kan ha ”touchat till henne” men att han skulle ha lagt en hand är inte sant. Kanske att han ”slagit på låret och sagt 'ring XX (hennes chef och hans affärspartner, reds anm)'”. När Mats i förhöret pratat om detta visade han med ”knuten hand mitt uppe på låret”, enligt förhörsledaren.

Mats Årjes nekar till brott. 

Se även: ”Kliver åt sidan” under rättsprocessen

Mats Årjes åtalas vid Falu tingsrätt för sexuellt ofredande av en kvinna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.