Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnans ord efter brutala knivmordet

Det är inte första gången som mannen blir omskriven för hedersvåld.
Den misstänkte mannen är Fadime Sahindals kusin.
Foto: Marcus Engström

Under fem års tid levde Bollnäsparet under dödshot från kvinnans 45-årige exmake.

Nu har hennes sambo brutalt knivmördats framför ögonen på hennes åttaåriga dotter – och exmaken sitter anhållen misstänkt för dådet.

På söndagskvällen samlades nära och kära för att dela sorgen med den överlevande kvinnan och hennes barn.

– Jag hoppas att han ruttnar bort och aldrig kommer ut igen, säger hon om den misstänkte.

Efter lördagskvällens knivmord i Bollnäs sitter den 45-årige mannen anhållen, på sannolika skäl misstänkt för dådet. Mordoffret, en 55-årig man, var hans exfrus nuvarande sambo. I bakgrunden finns ett hedersmotiv och under de senaste åren har samboparet levt under dödshot från den tidigare exmaken.

Det är inte första gången som mannen blir omskriven för hedersvåld.

För 14 år sedan erkände han mordet på sin kusin Fadime Sahindal – men dömdes i stället för att ha ljugit i rätten för att ha försökt skydda hennes pappa.

På lördagskvällen tog det bara minuter efter att kvinnan kommit hem innan gärningsmannen slog till mot samboparets radhus. Han klev in genom dörren, gick rakt in i vardagsrummet där den 55-årige mannen låg och vilade. Sedan högg han mot flera delar av kroppen. Mordoffret hann aldrig ens upp ur soffan.


LÄS MER: Fadimes kusin gripen misstänkt för knivmord


Den enda som bevittnade hela dådet var den misstänkte gärningsmannens 8-åriga dotter som satt i samma soffa. Efter händelsen är hon den enda som har kunnat ge en detaljerad beskrivning av vad som hände.

Efter lördagskvällens knivmord i Bollnäs sitter den 45-årige mannen anhållen, på sannolika skäl misstänkt för dådet.
Foto: Privat

Dödade framför sin 8-åriga dotter

I Bollnäs är bastpersiennerna är neddragna framför den lilla altanen till det gula parhuset med vita knutar för att skydda från insyn. Runt tomten vajar de vita och blå polisavspärrningarna och ytterdörren är förseglad efter att polisens tekniker lämnat huset.

Grannarna i det idylliska villaområdet i utkanten av Bollnäs är skakade av mordet på den 55-årige mannen. De beskriver både mannen och hans sambo som lugna och trevliga människor.

– Vi träffade dem då och då, gick över och lånade saker av varandra och hjälpte varandra, de är väldigt trevliga. Hennes yngsta dotter är bara ett par år äldre än vår son också, säger en granne.

– Vi brukade umgås med dem. Jag visste att hon hade problem med sitt ex, han har hotat dem väldigt mycket. Men jag tror inte att han har varit här någon gång förut, säger en annan granne.

Dödade framför sin 8-åriga dotter

På söndagskvällen har den överlevande kvinnan och hennes barn förts till annan ort där de nu delar sorgen med sina nära och kära. Några gråter kraftigt. Andra är uppgivna.

Kvinnan som har förlorat sin sambo är kraftigt drabbad av sorg. Hon säger ändå några få ord.

– Jag hoppas att han ruttnar bort och aldrig kommer ut igen.

Minst påverkad, utåt sett, är den 8-åriga flickan som bevittnade dådet. När de vuxna ska prata om vad som har hänt förs hon in i ett annat rum. Hon har sett tillräckligt.

– Vem gör så? Dödar någon framför sin 8-åriga dotter. Jag förstår inte att en människa kan göra så, säger en kvinna.


BRITTA SVENSSON: Fadimes kamp framstår som ännu viktigare 


Under fem års tid har Bollnäsparet levt under dödshot från kvinnans exmake. Ibland har hoten varit riktade mot kvinnan men lika ofta mot hennes sambo eller hennes släktingar. Den mördade mannen har bara funnits i kvinnans familj i några år, men det råder inga tvivel om att övriga familjemedlemmar under den tiden tagit honom till sig.

– Han var världens finaste människa. Han förtjänade inte det här, säger en av kvinnans anhöriga och fortsätter:

– Hon sa till honom att lämna henne, för hans egen säkerhets skull. Han sa: nej jag älskar dig och jag tänker inte vara rädd. Vill han döda mig så får han döda mig.

Varför gjorde inte polisen något?

Alla som närvarar på söndagskvällen har samma fråga: Varför gjorde inte polisen något?

Paret sökte hjälp vid många tillfällen. Dokument från åklagarmyndigheten visar att han förbjöds att kontakta dem 2011 under en pågående utredning. När de sökte om nya kontaktförbud 2012 och 2014 fick de avslag. Svaret de ofta fick från myndigheterna var att det saknades bevis.

När två socialsekreterare vittnade om att de hade hört mannen uttala dödshot så räckte det slutligen för fällande dom för olaga hot i april förra året. Påföljden blev 80 dagsböter.

– Vad ska man göra om man inte får någon hjälp, ta lagen i egna händer? Vi är vanliga människor som går till jobbet på dagarna, säger en nära anhörig till kvinnan.

– Om han kommer ut om sex-sju år så kommer vi att stå här igen. Han kommer inte att ge sig. Sådana människor ska inte vara ute i samhället.

Den misstänktes advokat har avböjt att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.