Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kvinnans fel om hon blir misshandlad"

Det tycker en tredjedel av personalen på Nordens största sjukhus tycker att det är kvinnans eget fel om hon blir misshandlad. Obs! Bilden är arrangerad.
Det är kvinnans fel om hon blir misshandlad.
Det tycker en tredjedel av personalen på Nordens största akutmottagning på Södersjukhuset i Stockholm, rapporterar Ekot.
Varje år mördas 15 till 20 kvinnor av sin partner. Hälften av dem hade vid ett tidigare tillfälle sökt vård för att blivit misshandlade.
Men trots statistiken visar en ny studie att hälften av personalen på Nordens största akutmottagning på Södersjukhuset i Stockholm inte frågat de kvinnor som kommer in med misstänkta misshandelsskador, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Var tionde tycker inte att det är sjukhuset ansvar att utreda hur en kvinnans skador uppkommit.

"Mycket att jobba med"

En tredjedel av personalen tycker dessutom att det är kvinnans fel om hon blivit misshandlad.
– Studien visar att vi fortfarande har mycket att jobba med på attitydsidan, säger Maaret Castrén, professor i akutsjukvård och arbetar med klinisk forskning och utbildning på Södersjukhuset, till Ekot.
Hon fortsätter:
– Jag var lite förvånad över att det fortfarande anses att det inte är på vårt bord att reda ut orsakerna till kvinnornas skador, och att man fortfarande tycker att kvinnors beteende på något sett ger en man rätt att slå.
217 personer, där de flesta arbetar på Södersjukhusets olika akutmottagningar deltog i studien.
En tidigare anställd på sjukhuset som hört av sig till Expressen.se känner inte igen sig i studien.
– De flesta av oss försökte att få kvinnor att anmäla misshandeln till polisen. Dilemmat var kvinnans rädsla att det skulle resultera i ännu mer misshandel, vilket ofta skedde. Vi kände stor frustration inför detta, man kände sig vanmäktig, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!