Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnans egna ord om ”Örebromannen”

Niklas Eliasson, 31, släpps snart från fängelset. Bilden är från hans gymnasietid.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Han har kallats en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän genom tiderna. Nu är ”Örebromannen” Niklas Eliasson, 31, snart ute ur fängelset. 

För P3 Dokumentär berättar en kvinna om den grova våldtäkt som Eliasson utsatte henne för.

– Jag låg bakbunden och försvarslös medan han matade slag. Det höll på länge. Han kändes så jäkla hjärtlös, säger kvinnan i dokumentären.

Det var en löningshelg i slutet av mars 2010. Kvinnan, som var i 20-årsåldern, var på väg hem efter en krogkväll med sina syskon.

Hon var inte långt hemifrån när hon skulle passera handelsplatsen Eurostop i Örebro. På andra sidan bron över E18 stod den då 23-årige Niklas Eliasson. 

I fem år hade han satt skräck i Örebro, känd för att cykla efter sina offer. Experter har kallat Eliasson en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän genom tiderna.

– Han var mörkt klädd, jag såg inte ansiktet. Som jag minns det hade han en kniv. Han hotade och sa att jag skulle följa med. Det kändes overkligt, säger kvinnan i P3 Dokumentär.

Berättar för första gången

Det är första gången hon berättar om den grova våldtäkten som Eliasson utsatte henne för. I P3 dokumentär beskriver kvinnan, som väljer att vara anonym, hur han knuffade ner henne i en jordhög vid byggarbetsplatsen, band hennes händer med buntband och våldtog henne.

– Jag skriker, gråter och sparkar och ber honom att sluta. Det gjorde jätteont och jag var jätterädd. Jag bad honom släppa lite på händerna som hade domnat bort. Då drog han åt ännu hårdare, säger hon i dokumentären.

När Niklas Eliasson stoppar in fingrarna i kvinnans mun biter hon honom. Han svarar genom att slå henne upprepade gånger i ansiktet, så hårt att en tand går sönder. Hon berättade för Eliasson om sin son. Han svarade att han ”skiter i det”, enligt kvinnan.

Lämnade flera spår

Övergreppet pågick i en och en halv timme. När det var över lämnade Eliasson kvinnan, bakbunden i jordhögen. Hon låg kvar, rädd för att han planerade att döda henne. Av en slump gick två tonårskillar förbi, och de larmade polis.

– Jag var så himla glad att jag blev hittad och fick hjälp. Då kom också insikten att jag hade blivit våldtagen. Jag kände sorg och skam, säger kvinnan i dokumentären.

I samband med överfallet lämnade Eliasson flera spår som bidrog till den massiva polisinsatsen. I leran låg ett läppcerat och en kondomförpackning, och Eliassons blod fanns på kvinnans underkläder efter att hon bet honom i fingret.

Hundratals personer topsades i jakten efter ”Örebromannen”. Polis gick ut i radio och varnade kvinnor för att gå ensamma utomhus. 

Niklas Eliasson satte skräck i Örebro under fem år. Han greps i oktober 2010 och har nu avtjänat två tredjedelar av straffet.
Foto: Polisen

”Löpte amok”

De befarade att våldet skulle eskalera och att Eliasson slutligen skulle döda någon. 

Helgen som ledde fram till hans gripande, i oktober 2010, skedde tre nya överfall. Ett tidningsbud blev vittne när han våldtog en 64-årig kvinna som var på väg till jobbet.

I P3 Dokumentär är polisen självkritisk och förklarar att Eliasson ”löpte amok” när han fick hem ett brev om topsning. Han ringde själv polisen och avbokade besöket, vilket borde ha väckt deras misstankar.

I juni 2011 dömdes han till tolv års fängelse för två fall av grov våldtäkt, sex fall av försök till våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande, olaga hot i ett fall, två fall av misshandel, ett fall av ringa vapenbrott och ett fall av försök till rån. 

”Örebromannen” släpps i oktober

Den 11 oktober i år har ”Örebromannen” avtjänat två tredjedelar av sitt straff och blir då villkorligt frigiven. Enligt uppgifter till Nerikes Allehanda är han inte placerad i frivården i Örebro.

Kvinnan berättar i P3 Dokumentär att hon länge var rädd efter våldtäkten. Hon trodde att Eliasson skulle söka upp henne med avsikt att döda.

– Efter åtta år känner jag fortfarande att jag mår illa och måste spy. Det är knäppt att det kan sitta så djupt. Men jag är inte rädd längre. Jag kan jobba, jag har min familj och jag fungerar, säger hon i dokumentären.

LÄS MER: ”Örebromannen” flyttas till en ny anstalt

LÄS MER: Här jagar ”Örebormannen” Niklas Eliasson ett nytt offer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.