Kvinnan tog bilder efter hon dödat "Inke"

Ingemar "Inke" Wallin, hittades död tidigt på midsommaraftons morgon.

I dag inleddes rättegången mot den 41-åriga flerbarnsmamman som misstänks ha mördat sin sambo Ingemar "Inke" Wallin, 49 i en villa i Högbo.

Hans två döttrar, 23 och 15 år, grät i tingsrätten i Gävle när kvinnan på måndagen berättade hur hon knivhögg deras pappa till döds.

Det sista flyttlasset hade gått från Stockholmsområdet till "Inkes" hus i idylliska Högbo bruk utanför Sandviken. Paret hade bestämt att de ville leva tillsammans. Men tidigt på midsommaraftons morgon hittades 49-åringen död av polisen.

Offrets döttrar fäster sina blickar på den 41-åriga kvinnan i rättssalen. När åklagare Ulf Back inleder sin sakframställan väljer de att lämna salen. De vill slippa höra detaljer. Åklagaren spelar upp det samtal till SOS och polisen som kvinnan ringde på morgonen efter mordet. Hon inleder med att säga:

- Jag tror att jag har dödat en människa i dag.


Ingemar
Foto: Foto: Privat

Den 41-åriga kvinnan säger via sin advokat Slobodan Jovocic att hon har dödat sin fästman, men bestrider ansvar och menar att hon handlat i nödvärn.

"Som i en skräckfilm"

Den 41-åriga kvinnan berättar på måndagen lugnt och sakligt om när hon huggit ned fästmannen med ett 30-tal knivhugg, och han ligger på golvet i vardagsrummet.

- Jag är livrädd att han ska sticka fram handen och ta tag i mig. Som i en skräckfilm.

Åklagaren frågar om hon har förstått att han är allvarligt skadad.

- Ja, när jag har sett blodet förstår jag det.

Att hon ändå inte ringde ambulans förklarar hon så här:

- Jag visste att han tagit sista andetaget. Jag har hört det rosslandet förut. I en trafikolycka som jag var med om. Och sedan tänkte jag på barnen. Det här får inte de se. Och jag måste bort därifrån. Jag ville inte att hans dotter skulle se sin pappa i en blodpöl.

Fotade offret

Efteråt gick kvinnan till badrummet, tvättade bort blodet från kniven och upptäckte att den gått av. Sedan fick hon tillbaka till den döda kroppen och tog två bilder med sin mobiltelefon. Så här förklarar hon det:

- Jag är så van att folk inte tror på mig.

Ingemar "Inke" Wallins döttrar gråter i rättssalen när kvinnan berättar om hur hon berövat deras pappa livet.

Gömde kniven i ryggsäck

Enligt åklagare Ulf Back hade kvinnan inga skador. Ingemar Wallin hade däremot ett 30-tal knivstick och sår, från midjan och uppåt. Han hade sårskador på armar, hals och ansikte.

Mordvapnet - en silverblank filékniv - tog kvinnan med sig från huset efter mordet. Hon gömde den i en ryggsäck som hon dumpade hos sin mamma.

Rättegången väntas pågå i tre dagar. Runt tio olika vittnen kommer att höras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.