Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan som stod upp mot nazisterna

Här är protestbilden som sprids i hög fart på sociala medier.Foto: David Lagerlöf/Expo

När drygt 300 nazister tågade i Borlänge den första maj slöt många aktivister upp för att protestera.

Nu har bilden på Tess Asplund, som ställde sig framför nazisterna med knuten näve, fått enorm spridning i sociala medier.

– Jag är inte rädd för dem, säger hon i en intervju med P4 Dalarna.

Den första maj tågade ungefär 300 nazister och sympatisörer under Nordiska motståndsrörelsens flagg genom Borlänge. Merparten av demonstranterna var klädda i civila kläder, men ett hundratal var iklädda uniform, vit skjorta och slips instucken mellan knapparna.

Anhängare till den nazistiska organisationen höll upp sköldar av plexiglas. Invandrare anklagades för att begå brott, trots att flera ledande personer i Nordiska motståndsrörelsen själva är dömda för grova brott.

Men de demonstrerade inte utan motstånd.

Motdemonstranterna stod ett femtiotal meter bort och protesterade. 42-åriga Tess Asplund ställde sig däremot betydligt närmare nazisterna.

– Jag bara kände att här ska inte ni vara. Sedan var det en av dem som stirrade på mig och jag stirrade tillbaka. Han sa ingenting och jag sa ingenting heller. Sedan kom polisen ganska snabbt och tog bort mig, säger hon till P4 Dalarna.

Starka protestbilden sprids i sociala medier

Medan nazisterna marscherade på Borlänges gator och motdemonstranterna sjöng och fördömde tågandet gick Tess Asplund fram till nazisterna.

Hon ställde sig mitt framför ett antal demonstranter, blockerade deras väg och höjde sin näve.

Expos fotograf, David Lagerlöf, tog en bild hennes protest. Nu sprids den snabbt i sociala medier – och tycks redan ha blivit en symbol för motstånd mot nazism.

Bilden har dessutom jämförts med det välkända fotografiet av Hans Runesson från en nazistdemonstration i Växjö 1985, där en kvinna slår en nazist med sin handväska. Bilden på Tess Asplund har satts ihop i kollage med det välkända fotografiet med ord som "motstånd" och "civilkurage".

Hyllas av många

Den starka protestbilden framför nazisterna är bevisligen inspirerande för många. Flera beskriver bilden på henne som en symbol mot mörka krafter.

– Alltså, jag har ju kämpat mot rasism i 26 år – jag är 42 nu – och visst, om det här gör att folk uppmärksammar kampen mot rasism och främlingsfientlighet så är det jättebra, men någon symbol vill jag inte att folk ska se mig som, säger hon till P4.

I de många inlägg där bilden förekommer hyllas hon för sitt mod.

"Du är en hjälte och förebild! Du får hetsarna, hatarna, rasisterna, islamofoberna att verka som obetydliga skuggor från en mardröm som bleknar bort i solen", skriver en person.

"Stadigt står hon och frontar 300 nazister som 1:a maj år 2016 tilläts demonstrera på Borlänges gator. Det här är motstånd. Inte en millimeter till nazisterna", skriver en annan.

Tess Asplund har sedan tidigare framträtt som talare genom organisationen Asylrörelsen och brinner för ett antirasistiskt arbete. För henne var det inte mer än en självklarhet att protestera mot nazisterna.

– Jag är inte rädd för dem.

 

LÄS VIDARE: Borlängeborna slöt upp mot nazisterna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.