Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan skrattade och grät – nu frias åtalade mannen

Statistik från Brå.
Uppsala tingsrätt.
Foto: AKVELINA SMED /TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnan skrattade och grät under förhandlingen – och tittade inte honom i ögonen.

Nu frias den åtalade mannen från misstankar om våldtäktsförsök, rapporterar UNT. 

Kvinnans berättelse anses av två nämndemän inte vara trovärdig. 

Det var efter en fest i somras som mannen följde med kvinnan hem. 

Kvinnan har berättat att han ville låna en mobiltelefonladdare och därför ville följa med upp i lägenheten. 

Där anklagas han för att ha försökt våldta kvinnan. Mannen ska först ha försökt krama henne och därefter fått ner kvinnan på sängen och satt sig grensle över henne, rapporterar UNT. 

Efter att ha försökt dra av hennes byxor lyckades hon bryta sig loss och mannen lämnade till slut lägenheten. 

Frias från misstankar om våldtäktsförsök

Efter att ha blivit polisanmäld åtalades mannen misstänkt för våldtäktsförsök. Han nekade hela tiden till brott.

Och nu frias han också av en oenig tingsrätt.  

Två nämndemän anser att kvinnans berättelse inte är trovärdig. Som skäl anges att hon under förhandlingarna ”skrattat och gråtit om vartannat” och att hon inte tittade den åtalade i ögonen, skriver UNT som tagit del av domen. 

I domen står det vidare att kvinnan under förhöret varit spänd och ”inte avslappnad vilket hon borde varit om den berättelse som hon lämnat varit riktig”. 

– Det är chockerande läsning. Jag tycker inte att man kan göra en trovärdighetsbedömning på det sätt som nämndemännen har gjort. Man bedömer inte trovärdigheten i uppgifterna utan hennes agerande i rättsalen. Det är häpnadsväckande, säger kvinnans målsägandebiträde till UNT. 

Rättens ordförande: Kvinnan var trovärdig

En tredje nämndeman, samt rättens ordförande, anser emellertid att kvinnans redogörelse varit både detaljerad och sammanhängande. Den åtalade mannens berättelse anses av samma personer ha varit vag och saknat trovärdig förklaring till varför han tvingades lämna lägenheten. 

Då två nämndemän ville fria, och två fälla, frias mannen eftersom det ska gå till den åtalades fördel när det inte finns en majoritet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.