Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnan pekas ut som hjärnan i Quick-härvan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sture Bergwall.
Foto: Yvonne Åsell / Svd / TT

I en sektliknande grupp predikades teorier som skapade seriemördaren Thomas Quick.

En kontroversiell psykoanalytiker styrde läkarna in i rättsskandalen, hävdas i en ny bok.

Efter de friande domarna återstår nu frågan om Sture Bergwall kan skrivas ut från Säters sjukhus. På måndag ska han tala för sin sak i domstolen i Falun.

Många har pekats ut för att ha fått Bergwall dömd på oklara grunder. I en ny bok av journalisten Dan Josefsson riktas fokus mot vården, främst mot psykoanalytikern Margit Norell. Han tvekar inte: Utan Norell hade Bergwall aldrig erkänt morden.

– Hennes idéer styrde hela behandlingen, säger Josefsson.

Norell, som gick bort 2005, hade en privatklinik i Stockholm och ansåg att bortträngda minnen kunde plockas fram i terapi. I en sluten grupp förde hon fram teorier om att mord var ett sätt att visa upp barndomens övergrepp.

"Fick inte kritisera"

– Vi såg oss som dem som såg sanningen i vitögat, som inte väjde för det svåra, säger psykologen Tomas Videgård, en av deltagarna.

Han berättar hur gruppen blev sektliknande, med en kraftig idealisering av Norell. Alla gick i terapi hos henne, vilket känslomässigt band deltagarna till Norell.

Även i boken beskriver flera deltagare gruppen som en sekt, med en ledare som inte fick kritiseras. Både chefsöverläkaren på Säter, och Quicks terapeut Birgitta Ståhle, var medlemmar. Norell skriver själv, i en outgiven bok om Quick, att hon 1991 åtog sig "handledningen av Stures terapi". På så sätt styrde hon behandlingen.

Säterläkarna dyrkade Norell och hade ingen självständig linje, enligt Videgård.

– För dem hade Margit sanningen, och hon drev sina teser in absurdum, säger han.

Genom att Quick erkände mord och "mindes" övergrepp fick Norell ett slags upprättelse för ett liv av ifrågasättanden från andra terapeuter.

Central i Quickhärvan var minnesforskaren Sven Å Christianson. Han bekräftade terapeuternas resultat för domstolen, trots svagt vetenskapligt stöd. Josefsson kontaktade honom under täckmanteln att han skrev en bok enbart om Norell. I ett mejl skriver Christianson om henne: "förmodligen den vuxna person som betytt mest i mitt liv".

Troende läkare

Även han gick nämligen i terapi hos Norell, under hela rättsprocessen.

– Säterläkarna var indragna i en sekt, de visste inget annat än det Margit sade. Men Christiansons ansvar är på ett högre plan, att stå för vetenskapen. Han stod i rätten och intygade att Säters förklaringsmodeller var riktiga, säger Josefsson, som kallar kopplingen till Norell "extremt uppseendeväckande".

Att polis och åklagare drogs med är i ljuset av allt detta inte så märkligt, anser Josefsson, eftersom läkarna var så övertygade om att Norells idéer var revolutionerande.

Han är ändå noga med att inte demonisera henne.

– Hon var en aktivist som ville förändra världen, med en stark tro på modeller för hur människor funkar. Det som är uppseendeväckande är hur en klinik som Säter kunde tro så starkt att allt kritiskt tänkande slogs ut.

Birgitta Ståhle har inte velat bli intervjuad för boken. TT har sökt Sven Å Christianson, utan resultat.

Erkände 39 mord

Sture Bergwall, i dag 63 år, erkände 39 mord efter terapin på Säters sjukhus där han satt inspärrad efter att ha dömts till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt bankrån.

Många utredningar lades ned, men Bergwall – som då kallade sig Thomas Quick – fälldes 1994–2000 för åtta mord som ska ha begåtts 1976–1988.

Efter det att han tog tillbaka sina erkännanden 2008, i en SVT-dokumentär av Hannes Råstam, har han friats i samtliga fall.

Det finns ingen teknisk bevisning som binder Bergwall till morden, enbart hans egen berättelse. (TT)

Vården av Bergwall i dag

Att Sture Bergwall har friats från alla mord innebär inte per automatik att han släpps ut från den rättspsykiatriska vården på Säters sjukhus. Han skrevs in där efter att ha rånat en bank för över tjugo år sedan.

Det är förvaltningsrätten som varje halvår omprövar den typen av vård som Bergwall har dömts till.

Måndagen den 21 oktober blir det förhandling i Falun. Då ska Bergwall själv, samt flera experter, förhöras så att domstolen kan ta ställning till om vården ska upphöra. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.