Kvinnan om hoten: Kan inte synas offentligt

”Jag blir kladdig när jag är full”.
Göran Lambertz höll en egen pressträff i sin trädgård.
Foto: LISA MATTISSON
Advokat Clea Sangborn, kvinnans målsägarbiträde.
Foto: ANN JONASSON

Kvinnan som anklagat Göran Lambertz står fast vid sin version av händelsen.

– Jag anser fortfarande att det som hände var en våldtäkt, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Hon berättar också att hon utsatts för hot som är så pass allvarliga att polisen beslutat att hon inte kan bo kvar hemma.

I tisdags lades förundersökningen mot Göran Lambertz ned eftersom åklagaren inte ansåg att det fanns tillräckligt med bevis.

Han hade då suttit häktad i två veckor, på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt mot en kvinnlig student på julafton i fjol. Göran Lambertz har alltid hävdat att han är oskyldig.

Står fast vid anklagelsen

I en intervju med Aftonbladets Linda Hjertén berättar nu kvinnan om händelsen och efterspelet. Hon står fast vid att hon utsattes för en våldtäkt. Kvinnan berättar att polisen gett henne rådet att bo på tillfälliga adresser för tillfället, för sin egen säkerhets skull.

– Jag däckade av alkoholen och vaknade av att han hade sex med mig. Efteråt bad han om ursäkt för vad som hänt och jag själv nära kollapsade psykiskt och fysiskt, säger kvinnan till tidningen och fortsätter:

– Det här var en person som jag litade fullständigt på, som fått som en papparoll i mitt liv.

Enligt kvinnan var det en vän som anmälde Göran Lambertz, och det tog henne en månad innan hon bestämde sig för att medverka i utredningen.

Överväger rättsliga åtgärder

Advokat Clea Sangborn, kvinnans målsägarbiträde, säger till Expressen att kvinnan mår så pass dåligt så att de inte vet hur de ska gå vidare rättsligt i fallet.

– Vi måste ha med det i beräkningen också. Så det är inte så enkelt. Vi överväger och har inte bestämt oss.

Göran Lambertz och kvinnan kände varandra sedan tidigare och han ska ha hjälpt henne med både studier och andra livsfrågor. Kvinnan säger till Aftonbladet att hon känner att han missbrukat hennes förtroende för honom.

Lambertz, som har haft flera topptjänster som bland annat Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen, har fått hård kritik för den presskonferens han höll efter att ha släppts från häktet i tisdags.

Lambertz har stämt staten på en miljon

Samtidigt har han själv stämt staten på en miljon kronor för att han anser att han blivit felbehandlad av rättsväsendet. Han anmälde också kvinnan för falsk tillvitelse – men det lades ner direkt.

Under pressträffen i den egna trädgården kallade han kvinnan för lögnerska och bedragerska. Han hävdade att han först var lite ”kladdig”, men att det sedan var hon som ville ha sex med honom.

– Jag kan inte synas offentligt, jag kan inte använda min telefon. Jag vet inte om jag någonsin kommer att komma över det här, säger kvinnan till Aftonbladet.

– Jag hade en känsla av att mitt liv skulle förstöras och det har det, säger hon.

GW: ”Han utmålar henne som en bedragare”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.