Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnan: Minns inte Facebookvåldtäkten

Tre män åtalas för den misstänkta våldtäkten som sändes live på Facebook.
Kvinnan har berättat sin version i polisförhör.

Kvinnan minns ingenting av den så kallade Facebookvåldtäkten.

I förhör berättar hon att hon blev chockad och "helt nollställd" när en bekant på morgonen ringde och sa:

– Du har blivit våldtagen, förstår du det?

Enligt kvinnan har 24-åringen som filmade förloppet tidigare hotat med att "se till att hon blir våldtagen."

På onsdagen åtalades tre män – 18, 21 och 24 år gamla – efter den så kallade Facebookvåldtäkten i en lägenhet i Uppsala i januari. De två yngre männen åtalas för våldtäkt medan den äldre, 24-åringen, åtalas för medhjälp till våldtäkt och grovt förtal. Det var han som sände förloppet live på Facebook.

I förundersökningen som Expressen tagit del av ingår polisförhör med den utsatta kvinnan. Där framgår att hon inte visste vad som skett förrän en bekant som sett sändningen ringde henne.

Kvinnan trodde först inte att det var sant.

Strax därpå kom polis till lägenheten.

Pistolen som syntes i sändningen. Foto: / POLISEN

Kan inte förklara sömnmedlet

Kvinnan minns att hon anlände till en efterfest efter att ha varit ute på krogen. I början var det kul. Nästa minne efter det är när hon går ut från sovrummet med trosorna neddragna utan att veta varför. Hennes strumpor och strumpbyxor låg plötsligt i en väska.

Hon säger att hon vare sig minns att hon haft sex eller gått med på att ha sex.

I förhör dagen efter säger kvinnan att det kommer att bli "ett helvete" i och med att det hela sänts på Facebook.

 

LÄS OCKSÅ: Tezz Collin såg Facebookvåldtäkten

 

De sömnmedel som enligt Rättsmedicinalverket kan ha funnits i hennes blod kan hon inte förklara alls.

24-åringen har varit otrevlig och skrikit glåpord mot kvinnan tidigare, berättar en vän i förhör. Kvinnan själv säger att 24-åringen vid ett tillfälle hotat med att "se till att hon blir våldtagen."

"Var hon som tog initiativ"

24-åringen säger i förhör att han "inte sett någon form av sexuell aktivitet i lägenheten." När förhörsledaren konfronterar honom med uppgiften att flera vittnen hört honom skratta under tiden de andra hade sex med kvinnan svarar han: Jag minns inte.

21-åringen säger att han hade sex med kvinnan, men att hon var vid fullt medvetande och med på det. 18-åringen säger att det var kvinnan som tog initiativ när de hade sex senare på natten.

Kammaråklagare Pontus Melander har valt att väcka åtal trots att han inte lyckats få ut Facebookfilmen i sin helhet. På en presskonferens i Uppsala på onsdagen sa han:

"För jävligt – tjejen var helt borta"

– Jag har varit i kontakt med amerikanska myndigheter och med Facebook och har fått besked om att det arbetas på att få fram filmen. Men eftersom jag inte fått ett besked om när jag kan få filmen, har jag valt att väcka åtal utan den, då jag har tillräckligt bra bevisning.

I åtalet ingår bland annat åtta vittnen som såg sändningen på Facebook. Alla åtta beksriver det som att kvinnan var helt medvetslös när 18- och 21-åringarna hade sex med henne. Ett vittne beskriver det som att kvinnan låg som en "död fisk."

24-åringen skrev själv en lapp till polisen efter att han gripits. Han vädjar där om att bli släppt så fort som möjligt. Foto: / POLISEN

Tezz Collin, 34, från Göteborg, är en av de åtta som hörts som vittnen i utredningen.

– Först sa jag till en jobbarkompis: "Shit, de har sex på Facebook!". Men snart fattade jag att herregud, tjejen är ju medvetslös, då var det inte roligt. Jag började skriva "hallå det är för fan våldtäkt, vad håller ni på med." För jävligt – tjejen var helt borta.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!