Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnan levde 20 år med kriminella i HA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TYDLIGA REGLER. Kvinnor får inte bli medlemmar i Hells Angels, och har inte heller rätt att ta del av hemlig information. Bilden har inget samband med artikeln.
Foto: Peter Kroon

Hon har varit med och bevittnat flera blodiga uppgörelser - utförda av Hells Angels.

För Expressen berättar hon om sina 20 år med det kriminella mc-gänget: Om festerna, drogerna, kriminaliteten och medlemmarnas osäkerhet.

- De är starka i grupp, men många medlemmar är osäkra när de är ensamma, säger kvinnan som levde med Hells Angels.

Hon har levt med Hells Angels i många år och hade också ett kärleksförhållande med en Hells Angelsmedlem - men i dag lever hon ett annat liv.

Det var en tuff och våldsam värld hon kom in i.

Ett flertal toppmedlemmar i Hells Angels har under de senaste åren dömts för en rad brott. En 28-årig skåning sitter på Kumlaanstalten, dömd för mord på en annan gängkriminell.

En 49-åring i Skåne fick böter för innehav av farligt föremål, en 45-årig göteborgare för våldsamt motstånd, en 34-årig norrlänning dömdes för tre år sedan till fängelse i två år och nio månader för bland annat grovt övergrepp i rättssak, grov utpressning, grovt försök till utpressning. I Norrköping finns en 47-årig man i toppskiktet av klubben som är dömd för grov misshandel, olaga hot, misshandel, grovt vapenbrott, vapenbrott samt brott mot knivlagen.

"Finns en viss respekt"

Nu berättar kvinnan om hur livet är på insidan i mc-gänget - och hur det är att vara kvinna i den extremt mansdominerade organisationen.

- Som ung blev jag kär i en fullvärdig medlem och sen började ett liv där HA blev en stor del av min vardag. Är man tillsammans med någon i gänget låter de andra killarna en vara i fred.

Hon tycker dock att Hells Angels kvinnosyn och hur de behandlar kvinnor inte är värre än bland vanliga svenska män på krogen.

- För oss kvinnor finns det ändå en viss slags respekt. Däremot är till exempel HA i Danmark något helt annat. Det märks när man festar med dem - deras attityd och inställning till kvinnor är råare och grövre.

Tillvaron i HS beskriver hon som brutal - speciellt för folk som inte anses ha gjort rätt för sig mot det kriminella mc-gänget. Hon vittnar om hur hon varit med och sett flera blodiga uppgörelser där HA har gått till attack.

- Då stängde jag helt av mina känslor. Jag tänkte inte på de drabbades familjer - däremot tänkte jag att de här killarna får skylla sig själva, de hade ju inte gjort rätt för sig.

- Mitt människovärde var helt avtrubbat. Men det är så jag fungerar. Det händer mycket skit hela tiden, man måste leva för stunden.

Även om medlemmarna inte upplevs bry sig särskilt mycket om vad som skrivs så stärks deras egon av publicitet.

- De tror att hela världen utanför har koll på dem och att alla är intresserade av dem, men så är det ju inte. De lever i sin egen inrutade värld och den är egentligen inte så stor. Men samtidigt blir det till en stor kraft när de är i grupp. Gruppen och västen är det som gör dem starka.

"De är misstänksamma"

Och gruppen står överallt - till och med över familjemedlemmar.

- Många HA-killar skulle inte tveka att sälja ut sin egen morsa. De har stenkoll på varandra. De är misstänksamma och paranoida.

Kvinnan som levde med Hells Angels avslöjar också gängets fokus på att tjäna pengar.

- När jag sist hade kontakt handlade det mycket om tjäna pengar på porr och narkotika, förr var det mer vapen och utpressning. Och man samarbetar med alla, bara det ger pengar.

Affärerna och affärsrelationerna spårar ut ibland och då är anledningen att medlemmarna tar för mycket droger.

- Det är mycket tjack, kola och alkohol. När det blir för mycket så blir det kaotiskt ibland.

"Behöver snabb belöning"

Hennes bild är också att drogerna, och medlemmarnas många gånger dåliga tålamod, gör att de är med i gänget och gör affärer i stället för att vara anställda i något företag.

- Det finns många smarta individer inom HA som skulle kunna platsa i vilket företag som helst, men de har inte ro att vänta på sin karriär.

- De vill att allt ska hända snabbt, därför går de in i HA och inte i ett företag. De behöver snabb belöning. Många är rena ledartyper och har bra affärssinne.

Rivaliserande Bandidos ser hon delvis ner på.

- Där tar man in vad som helst. HA ställer krav på ett annat sätt. Men killarna i de olika gängen känner varandra och har koll på varandra. Det är mer ett socialt spel när man pratar om varandra och egentligen inte speciellt dramatiskt.

- Jag är övertygad om att många skulle bli förvånade om de visste hur de lever och hur diskussionerna låter i klubbhusen. Det är inte speciellt häftigt, säger kvinnan som i 20 år delade sitt liv med Hells Angels.

Expressen har sökt Hells Angels för en kommentar - med flera frågor om våld, narkotika och utpressning. Efter två dagar återkom Hells Angels utan att svara på frågorna, bland annat med hänvisning till att man haft för kort om tid på sig.

HA och kvinnorna

När danska Hells Angels och Bandidos, som varit i krig med varandra, slöt fred 2013 publicerade Danmarks Radio fredskontraktet. Det handlar om ett avtal med 25 punkter som reglerar de båda klubbarnas kontakter med varandra och vad som är ett lämpligt beteende. En av reglerna avslöjar omedvetet klubbarnas kvinnosyn: "Det är förbjudet att stöta på varandras flickvänner, fruar, ex-flickvänner och exfruar, om inte klubbarna gemensamt accepterar det."

Författarna Lasse Wierup, Expressen-medarbetare, och Daniel Olsson berättar i boken "Helvetet inifrån: femton år i Sveriges största brottsorganisation" om tidigare HA-ledaren Michael "Mega" Johannessen från Göteborg och hans fru Ebba. I en Expressen-intervju har Ebba berättat om hur hon råkade illa ut, efter att ha berättat om en HA-medlems otrohet. "Jag var avstängd, jag blev ratad, jag blev behandlad som en pestsmittad. Det var bara ren tur att Micke slapp välja mellan mig och klubben för så kan det bli när deras fru eller flickvän misskött sig", sa hon i intervjun.

Däremot får kvinnor inte bli medlemmar i organisationen. Kvinnor har inte något inflytande över organisationen, och får inte heller bli medlemmar. De kommer alltid i andra hand och har inte rätt att ta del av hemlig information. Anledningen till det är att det skulle riskera att bryta upp nätverkets hårda kärna, enligt författaren Lasse Wierup.

Enligt kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki anpassar sig kvinnorna ofta, och dras in i kriminalitet. De förvarar vapen, står på vakt eller börjar missbruka, enligt Sarnecki.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.