Foto: Björn Lockström.
 Foto: Björn Lockström.

Kvinnan kröp hundra meter efter hjälp

Publicerad
Uppdaterad
Den 20-åriga kvinnan överlevde dödskraschen.
Hon tog sig ut ur bilvraket - och kröp mer än hundra meter på grusvägen för att rädda sina vänner.
- Hon träffade en person som larmade, säger förundersökningsledare Tommy Stiernerlantz till Expressen.se.
Dödsolyckan inträffade tidigt på söndagsmorgonen.
Fyra personer i 20-årsåldern – tre män och en kvinna – åkte längs Björn järnsidas väg på Munsö nordväst om Stockholm.
Två av männen åkte uppe på biltaket, de ”surfade”, när bilen körde fram på den smala grusvägen.
– De stod eller låg på taket. Vi har vittnen som har sett det, och omständigheterna på platsen tyder på det, säger Tommy Stiernerlantz, förundersökningsledare.
Men någonting gick fel.
Föraren tappade kontrollen över den vinröda personbilen – som körde rakt in i ett träd vid vägkanten.

Klämdes fast

Männen på taket, 20 och 21 år gamla, omkom. Föraren klämdes fast vid ratten. Han kom inte loss förrän närmare en timme senare, då räddningstjänsten var på plats.
Kvinnan i baksätet agerade i sin tur snabbt. Hon tog sig ut ur bilen och tog sikte mot ett närliggande hus.
– Hon försökte larma. Hon träffade en person som larmade, säger Tommy Stiernerlantz.
Enligt ambulanspersonal, som var på plats efter olyckan, kröp den chockade kvinnan minst hundra meter på den smala grusvägen för att hämta hjälp.
– Hon låg mitt på grusvägen när räddningstjänsten kom. De flyttade på henne, eftersom det var mer kritiskt för de andra. När akutbilen kom en stund senare fick de också flytta på henne, eftersom hon krupit tillbaka, säger en i sjukvårdspersonalen till Expressen.se.
Enligt sjukvårdspersonal hade kvinnan inga större, synliga skador när man kom till platsen. De skador som man kunde se var efter bilbältet.
– Men hon kan ha fått skador inombords, det vet man inte. Så visst är det allvarligt, säger Tommy Stiernerlantz.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag