Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna nära att dö på tak – Seyed Alavi döms

Seyed Alavi hugger kvinnan med kniv efter bråk om sexköp
Seyed Alavi försökte mörda en kvinna på ett hotell i Malmö.
Foto: Polisen
Kvinnan, som är i 30-årsåldern och från Ryssland, lyckades ta sig ut på hotelltaket och kalla på hjälp. Då dådet inträffade vid 14.30-tiden en vardag var det många som såg kvinna och kunde slå larm.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Seyed Alavi har nekat till brott.

Seyed Alavi, 23, hade stämt träff med kvinnan på ett hotell i Malmö för att köpa sex. 

Efter sex minuter lämnade han hotellrummet. Han hade då huggit kvinnan flera gånger och skurit henne i halsen – avsikten var att döda henne, enligt domen. 

Nu döms Seyed Alavi till 16 års fängelse och utvisning. 

Enligt åklagaren var det Seyed Alavi som den 5 maj klev in på hotellrummet i Västra hamnen i Malmö. I rummet befann sig en kvinna som rest från Ryssland för att sälja sex. Seyed Alavi attackerade kvinnan med flera kraftiga knivhugg, han försökte bland annat skära av henne halsen, enligt domen.

Sedan lämnade Seyed Alavi rummet. Samtidigt som han befann sig i hissen, på väg ner från hotellets femte våning, kunde den svårt skadade kvinnan via en balkongdörr ta sig ut på taket där hon lyckades kalla på hjälp. 

– Allting hände så fort när han plötsligt skar mig i halsen och stack mig med kniven. Jag vet inte, och jag tror inte att jag vill veta, vad orsaken var till varför han gjorde det. Jag kunde inte stoppa honom. Det enda jag kunde göra var att springa via balkongen och ut på taket för att kalla på hjälp, har kvinnan tidigare berättat för Kvällsposten/Expressen.

Kvinnans liv räddades troligtvis tack vare den snabba räddningsinsatsen på hotelltaket.

Avsikt att döda

Enligt vad kammaråklagare Helena Lundström tidigare berättat är en teori att attacken inträffade efter att ett bråk om vad som skulle ingå i sexköpet uppstått. 

Helena Lundström yrkade under rättegången på att Seyed Alavi skulle dömas till minst 16 års fängelse, även om hon yrkade på att förutsättningar för att döma Seyed Alavi till livstids fängelse fanns. 

Enligt tingsrätten tyder det mycket kraftiga våldet på att Seyed Alavis avsikt var att döda kvinnan, och hon överlevde troligtvis tack vara de snabba livräddande insatserna som utfördes av polis- och ambulanspersonal bara minuter efter attacken.

Avgörande för att kvinnan överlevde var även att de vittnen som såg kvinnan på takets snabbt slog larm, skriver tingsrätten i sin dom. 

Seyed Alavi på hotellet.

Långt fängelsestraff och utvisning 

Seyed Alavi har under rättegången nekat till brott.

Under onsdagen meddelade Malmö tingsrätt sin dom. 23-åringen döms till 16 års fängelse. Han ska även betala ett skadestånd till kvinnan på 520 320 kronor. Seyed Alavi ska också utvisas ur Sverige på livstid.

”Hans fingeravtryck har påträffats på dörren till hotellrummet och hans DNA har även säkrats inne på hotellrummet där kvinnan överfölls. Det finns även annan bevisning som är besvärande för mannen. Han döms därför för mordförsök”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Kvinnans målsägarbiträde Jenny Fugleberg tycker att domen är välskriven. Hon hade under onsdagen kort varit i kontakt med kvinnan som befinner sig i Ryssland.

– Vi är mycket nöjda med att min klient har fått hela det skadestånd vi begärde.

– Vad gäller straffet så förstår jag hur rätten resonerat. Men inget straff skulle varit för långt för honom, säger Jenny Fugleberg.

Kvällsposten/Expressen har sökt åklagare Helena Lundström och Seyed Alavis advokat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.