Kvinnan: Han gick för långt

Publicerad
Uppdaterad
I ett dygn var Wikileaks grundare Julian Assange anhållen misstänkt för våldtäkt i Enköping.
Sedan hävdes beslutet av en ny åklagare.
Expressen har kartlagt mötena med två kvinnor som ledde fram till dramat.
Polisutredningen inleddes efter att en ung kvinna gick till polisen och berättade om sin kontakt med Assange.
Kvinnan berättade att hon haft sex med Assange under hans Sverigebesök.
- Sista gången gick han för långt, sade den unga kvinnan när hon kom in på polisstationen i Stockholm.
Den unga kvinnan från Enköping följde intresserat nyhetsrapporteringen kring Wikileaks publicering av 75000 hemliga dokument förra månaden.
När kvinnan fick veta att Julian Assange skulle besöka Stockholm kontaktade hon en person som skulle möta Julian Assange.
- Hon erbjöd sig att hjälpa till om det fanns något att göra, berättar en källa.

Kom överens om att höras

Som tack fick hon under lördagen förra veckan följa med på en sen lunch, och det var där hon fick kontakt med Assange. De umgicks under eftermiddagen och gick bland annat på bio.
Efter filmvisningen kom de överens om att höras igen per telefon.
Assange åkte vidare till en kräftskiva där en kvinna säger sig ha blivit ofredad av Assange under natten.
I måndags fick Enköpingskvinnan kontakt med Assange på nytt. De träffades i Stockholm och flera personer såg dem promenera på stan.
Tillsammans tog de sedan tåget till Enköping och hennes lägenhet.
Kvinnan har i polisförhör redogjort utförligt för vad som hände i lägenheten. Enligt Expressens källor har hon berättat att hon hade frivillig sex med Julian Assange.
Men hon var noga med att sätta gränser när de var intima.

Gick till polisen

På tisdagsförmiddagen hände dock något.
Enligt kvinnan struntade Julian Assange i vad de hade kommit överens om kvällen innan.
- Han gick över gränsen, har hon berättat.
Efter händelsen skickade hon sms till flera vänner där hon berättade vad som hade hänt. Och polisen har tagit del av innehållet i hennes mobiltelefon, enligt Expressens källor.
Ett par dagar senare bestämde hon sig för att kontakta den Stockholmskvinnan igen - och tillsammans gick de till polisen.
Kvinnornas syfte med besöket var egentligen att fråga om råd. Ingen av dem ville göra någon anmälan om brott - men den som tog emot kvinnorna uppfattade det som att de varit utsatta för övergrepp och överlämnade ärendet till en jouråklagare.
På fredagseftermiddagen beslutade åklagaren att anhålla Julian Assange i sin frånvaro för våldtäkt.
Ett dygn senare hävdes beslutet av en annan åklagare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag