Kvinnan drar ner sjalen – men stöder talibanerna

Zahra, 32, drar ner sin niqab och blottar ansiktet. Läpparna är målade. Samtidigt ger hon sitt stöd till talibanerna.

I en annan del av staden sitter talibanen Maouli Assam, 35, på en vaktpostering och hävdar att det är helt säkert för Expressens krigskorrespondent Magda Gad att gå ute på gatorna, även utan en mans sällskap. 

Men på gatorna syns nästan inga kvinnor.

I ett unikt reportage träffar Magda Gad människorna i det nya Kabul efter att talibanerna har tagit över.

Talibanernas övertagande av Afghanistan

Kabul har fallit. Kaotiska scener med desperata afghaner som tagit sin in på stadens internationella flygplats har rullats om och om igen. 

Flera personer har skjutits ihjäl i tumultet. Andra som försökt fly genom att klättra upp på ett flygplan som skulle lyfta har fallit till sin död. 

https://datawrapper.dwcdn.net/0CZub/3/

Fyra dagar efter att talibanerna tog över är det en stad i historisk förändring som Expressens Magda Gad ser. I unika tv-intervjuer träffar hon en kvinna som drar ned sin sjal under intervjun, en taliban som utlovar säkerhet för kvinnor och ett litet barn som jobbar med att putsa skor på gatan.

– Det är som olika världar i Kabul. Här i centrum försöker folk hålla i gång sina affärer. Jag ser talibaner som är ute och går, men sedan finns det en viktig historia bakom, om folk som inte går ut, säger Magda Gad.

Expressens korrespondent berättar också: 

– Jag fick ett meddelande i går av en son till en tidigare regeringsgeneral. Han berättade att talibaner attackerade hans hus när han inte var hemma, att de tog familjens bil och andra saker från huset, och att han trodde att han ska dödas. 

Bredvid Expressens Magda Gad finns det arabiska emiratet flagga – och bakom henne en stor bild på president Ghani som flytt landet.
Foto: Najibullah Quraishi
På en väggmålning i Kabul syns Zalmay Khalilzad, som var USA:s ambassadör i Afghanistan 2003-2005, till vänster och mullah Abdul Ghani Baradar i Doha.
Foto: Najibullah Quraishi

”Jag vill bli fri”

På gatan i centrala Kabul står en man som steker bolani, ett populärt fyllt bröd. Där står också Zahra, 32, i en grupp av män. Hon har täckt sitt ansikte med en mörkbrun och gul sjal, som hon virat som en niqab, en ansiktsslöja. 

Magda Gad frågar om Zara täckte ansiktet innan talibanernas belägring. Hon svarar genom att dra ned sjalen:

– Före talibanerna täckte jag ansiktet och nu täcker jag ansiktet. 

Zahra berättar att hon är nöjd över att talibanerna tagit över. Hon har inte sett att den terrorklassade organisationen har gjort något dåligt, säger hon.

– Ja, jag är glad över talibanstyret.

Under intervjun tar Zahra, 32, av sig sin Niqab och visar ansiktet för Magda Gad.
Foto: Najibullah Quraishi
Kvinnan berättar att hon är nöjd över att talibanerna tagit över och att hon inte har sett att terrororganisationen gjort något illa.
Foto: Najibullah Quraishi

Talibanen: ”Vi var förberedda på allt”

Samma dag som talibanerna tog över Kabul gick Magda Gad på gatorna med endast en lös sjal över håret. Dagen därpå vågade nästan ingen gå ut. 

– Den tredje dagen gick jag med en strikt hijab. Talibaner som jag intervjuade gick med på att jag gick så, men såg besvärade ut. Nu kände jag själv att det var bäst att täcka ansiktet. Bara på fyra dagar har det förändrats helt, säger Magda Gad.

Niqaben beskrivs som en säkerhetsåtgärd. Det är oklart vad man får och inte får göra. Samtidigt är sjalen också ett krav för att talibanerna ska gå med på att prata.

Vid en talibanpostering nära vägen sitter en man med en automatkarbin som går med på att intervjuas. Han heter Maouli Assam, är 35 år och kommer från Logar, söder om Kabul.

Magda Gad frågar om det är okej att hon visar ansiktet.

– Det är bättre om du inte gör det, svarar han.

Ni tog över landet väldigt snabbt med er militära strategi. Nu när ni tagit över kommer talibanerna ha fria val?

– Gud är större och kommer alltid att hjälpa oss. Vi var förberedda på allt. Det var därför drömmen blev sann, att vi kunde ta över situationen så snabbt. Vi har ett bra styre på våra grupper och vi kan få allt gjort väldigt snabbt.

Men folkets åsikt? Skulle det vara okej att ha ett val?

– Ja. 

Kommer jag kunna känna mig säker på gatorna? 

– Du är helt säker. Vi skyddar dig. Du är helt säker, du kan gå var du vill.

Talibanen Maouli Assam utlovar säkerhet för kvinnor i det nya Afghanistan - efter att terroristorganisationen tagit över.
Foto: Najibullah Quraishi
Talibanen som sitter med sitt gevär säger till Magda Gad att det är bättre om hon inte visar sitt ansikte under intervjun.
Foto: Najibullah Quraishi

Flickan för ung för att prata 

I Kabul fortsätter livet. Men stadskärnan är inte vad den brukade. Få affärer håller öppet och trafiken har minskat drastiskt. 

Vid en handelsplats berättar Magda Gad:

– Gatan som vi ser här bakom mig brukar vara full av trafik och människor, även kvinnor som går till skola och jobb. Just nu är jag enda kvinnan på plats.

På en gata nära centrum sitter dock en liten flicka, som ser ut att bara vara ett par år gammal. Hon arbetar med att putsa skor. Hennes huvud är insvept i en grå sjal och benen täcks av en lilaspräcklig duk. På en filt ligger några burkar och borstar uppradade.

På gatan sitter en tiggande flicka. Hon är insvept i en grå sjal över huvudet.
Foto: Najibullah Quraishi
Flickan som tigger kan inte prata, och kan inte heller berätta hur gammal hon är.

Flickan som arbetar med att putsa skor är för liten för att kunna prata själv. Magda Gad frågar vad flickan gör, men får inget svar. 

Hennes storebror som kommer gåendes barfota i smutsiga kläder och ett sargat ansikte säger att han är fem år. 

Hela reportaget från Kabul kommer att sändas i Expressen TV i kväll.