Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carina Askeroth, 52, knivmördade på nyår

Knivhögg en annan kvinna med över 100 hugg
Carina Askeroth, 52, döms till livstids fängelse.Foto: POLISEN

Kvinnornas nyårsfest spårade ur. En kvinna fick ta emot över hundra knivhugg, och 52-åriga Carina Askeroth greps.

Nu döms hon till livstids fängelse för mord.

Hon åtalades mot sitt nekande, och har berättat att hon hade känt sig mobbad för att ”de tvingade henne att dansa”.

Förrätt, ostbricka och Bingolotto. De tre kvinnorna hade dukat för en trevlig nyårsfest i en bostad Sundsvall. 

Men någonting gick väldigt fel. En av kvinnorna på festen drog kniv och attackerade en av de andra. 143 knivhugg utdelades, enligt utredningen.

Polis larmades och den attackerande kvinnan, Carina Askeroth, 52, greps. 

Kvinnan: De tvingade mig att dansa

På tisdagen kom domen: livstids fängelse för mord. Bland bevisen finns stora mängder blod på hennes kläder. Hon stod också där mordoffret påträffades med den kniv som användes vid mordet, enligt tingsrätten. 

På plats fanns annars bara den tredje väninnan på festen som ringde polisen.

Sundsvalls tingsrätt skriver i sin dom att det mot den bakgrunden är ”ställt utom rimligt tvivel att Carina Askeroth ensam på sätt åklagaren gjort gällande genom att hugga, sticka och skära” mordoffret med en kniv, har orsakat hennes död.

Ska ha känt sig mobbad på festen

Det finns inget tydligt motiv, enligt domen. Men det har framkommit att hon kände sig ”mobbad, kränkt och ifrågasatt av de andra på festen”.

– Och så åt vi förrätten och så tog dom fram ostbrickan och, ja. Och sen vart det ju Bingolotto då, har Askeroth, som hela tiden nekat till mord, berättat i förhör om kvällen.

Hon har bland annat berättat att hon hade känt sig mobbad av värdinnan och offret, att ”de tvingade henne att dansa” och att värdinnan hade väckt henne ”på ett hårdhänt sätt”. 

Dottern: Hon var en jättefin mormor

Carina Askeroth genomgick en rättspsykiatrisk undersökning som visade att hon inte hade en allvarlig psykisk störning på nyårsafton, och att hon inte heller har det nu.

Det konstaterades att hon vid gripandet var kraftig berusad och att hon även hade narkotikaklassad medicin i kroppen. Hon berättade även att hon var säker på att hon inte hade mördat offret. 

Åklagaren Peter Salzberg har pekat på ”försvårande omständigheter då den utsatta kvinnan försökt värja sig och förloppet varit utdraget.”

Tidigare har Expressen varit i kontakt med en dotter till den mördade kvinnan.

– Hon var glad, snäll och omtänksam. Jättejätteglad och en jättefin mormor, säger dottern om saknaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.