Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan död efter brutal gängvåldtäkt

Den 23-åriga kvinnan våldtogs av sex män innan hon knuffades av bussen i farten. Våldtäkten har lett till enorma protester i Indien, både mot gärningsmännen, rättsystemet och politikerna. Foto: Altaf Qadri

Den 23-åriga indiska kvinna som utsattes för en brutal gruppvåldtäkt på en buss har avlidit av sina skador på ett sjukhus i Singapore.

Polisen i Dehli har nu spärrat av stora delar av staden i rädsla för nya protester i samband med hennes död.

Den brutala våldtäkten ägde rum på en buss i New Delhi den 16 december i år.

Den 23-åriga kvinnan våldtogs av sex män innan hon och knuffades av bussen i farten. Kvinnan misshandlades även med ett järnrör och fick livshotande skador.

Kvinnan fick opereras tre gånger och drabbades av hjärtstillestånd. Hon fick därefter specialistvård på Mount Elizabeth-sjukhuset i Singapore.

På fredagskvällen, svensk tid, kom rapporterna om att hon avlidit. I ett uttalande från sjukhuset i Singapore uppger man att " hon avled stilla", skriver AP.

Sex personer har gripits av polis misstänkta för dådet, däribland busschauffören och en minderårig person. Polisen uppger att de kommer att åtalas för mord och att de kommer att skynda på utredningen.

Kvinnan obduceras under lördagen. Därefter kommer hennes kropp flygas tillbaka till Indien.

Våldtäkten har lett till enorma protester i Indien, både mot gärningsmännen, rättsystemet och politikerna.

New Delhis polischef Neeraj Kumar uppmanar nu människorna att inte ta till våld i samband med kvinnans död. Stora delar av centrala Delhi har spärrats av och tio tunnelbanestationer har stängts av eftersom polisen befarar nya protester.

Lovat nya lagar

Premiärminister Manmohan Singh har lovat nya lagar för att stärka skyddet för kvinnor samt att höja straffsatserna för de värsta sexbrotten. Regeringen har även planer på att hänga ut dömda våldtäktsmän med namn, bild och adress på officiella hemsidor framöver.

Delhipolisen lovar rekrytera fler kvinnor och delstaten Västbengalen har presenterat planer på 65 polisstationer med helkvinnlig bemanning.

Andelen våldtäkter i Indien har ökat dramatiskt de senaste fyrtio åren, från knappt 2500 stycken 1971, till mer än 24 000 förra året, skriver CNN.

I en undersökning från Thomas Reuters Foundation från tidigare i år utnämndes Indien till det värsta landet att leva i för kvinnor bland världens 19 största ekonomier. Anledningarna var bland annat övergrepp, mord och diskriminering i en omfattning som saknade motstycke i andra länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.