Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan brutalt mördad inför sina fyra små barn

Starka reaktioner efter fem dödade kvinnor på tre veckor.
Grannens tankar gnager efter mordet och hon frågar sig hur hon kunde missa alla varningssignaler.
Foto: Jonas Eng
Under påskhelgen mördades kvinnan i ett av de färgglada hyreshusen som ligger utmed Huddingevägen i Flemingsberg.
Foto: JONAS ENG

Fyra små barn blev vittne till hur deras mamma mördades brutalt i Flemingsberg – ett av kvinnomorden som skakat Sverige under april.

Kvinnans man har tidigare friats efter att ha anmälts för grov kvinnofridskränkning.

Nu sitter han häktad för mord.

– Vi borde reagerat på fragment av varningar från kvinnan, säger hennes granne.

Under påskhelgen mördades kvinnan i ett av de färgglada hyreshusen som ligger utmed Huddingevägen i Flemingsberg. Grannar hörde barnskrik, som beskrevs som ”hjärtskärande”, från trapphuset på påskaftons morgon och larmade polis.

– Jag har haft en känsla men aldrig sett något. Men känslan har varit konstant och något jag tidigare berättat om för min man, säger grannen.

Hon var själv inte hemma men hennes man sprang upp i trapphuset och möttes av ett skrikande barn och en mamma som låg livlös i en blodpöl.

Grannen möttes av ett skrikande barn och en mamma som låg livlös i en blodpöl.
Foto: JONAS ENG

”Lovar att anmäla på magkänslan”

Hennes man och en annan granne försökte stoppa blödningen men fick inte kontakt med kvinnan. När ambulanspersonalen kom fram förstod de att hennes liv inte skulle gå att rädda.

Grannens tankar gnager efter mordet och hon frågar sig hur hon kunde missa alla varningssignaler. Hon är själv politiskt engagerad, brinner för jämställdhet och har utbildats i våld i nära relationer.

– Hur kunde jag missa alla signaler? Hur kunde jag inte se det komma, jag missade henne, säger hon nu.

Vad var det för signaler?

– Jag kan inte beskriva sju års signaler med två ord. Det handlar inte egentligen om att se eller höra misshandel, säger grannen.

– Det handlar om att kvinnan under de här åren aldrig har jobbat. Första gångerna jag såg gardinerna öppna var förra veckan och jag blev chockad av det.

– När jag nu jobbade hemifrån reagerade jag på att hon alltid var hemma oavsett tid på dygnet.

Efter mordet har grannarna pratat och kommit fram till att de haft olika fragment av varningssignaler från kvinnan.

– I framtiden lovar jag att alltid ställa frågor och anmäla på magkänslan. Aldrig mer att jag inte vågar anmäla en gång för mycket.

Under påskhelgen mördades kvinnan i ett av de färgglada hyreshusen som ligger utmed Huddingevägen i Flemingsberg.
Foto: JONAS ENG

Barnen på jourhem

Hennes tankar går nu till den mördade kvinnan:

– Jag hoppas att du förlåter mig. Jag hoppas att dina barn hamnar på ett bra ställe och inte splittras, säger hon.

Barnen, som är mellan ett och sju år gamla, har placerats i ett jourhem efter mordet och har omhändertagits enligt lagen om vård av unga, LVU. De saknar släktingar i Sverige.

Enligt den färska domen om LVU-placeringen har barnen varit med om en ”synnerligen traumatisk händelse” när de ”befunnit sig på platsen vid tidpunkten för brottet och bevittnat händelsen”.

Barnens beteenden kan, enligt domen, inte enbart hänga samman ”med den senaste traumatiska händelsen utan måste ha förelegat sedan tidigare”.

Barnen, som är mellan ett och sju år gamla, har placerats i ett jourhem.
Foto: Jonas Eng

Misstänks ha knivattackerat exfrun

I en annan del av Stockholm bor mannens exfru, som tidigare anmält honom för grov kvinnofridskränkning.

Det var en sommardag 2010 som hon blev attackerad med kniv, men lyckligtvis såg hennes grannar överfallet och ringde polis. Hon är i dag glad för att hon lever.

Hon hade bara varit gift med mannen i några månader och hon berättar nu om en våldsam relation. Hon förklarade dock för polisen att hon inte vågade vittna mot mannen eftersom han, enligt kvinnan, hotat att döda hennes älskade systerbarn och därefter åka hem till Irak.

Den gången lades utredningen ned efter en vecka eftersom kvinnan inte ville medverka.

Grannens tankar gnager efter mordet och hon frågar sig hur hon kunde missa alla varningssignaler.
Foto: JONAS ENG

Arbetat som taxiförare

Kvinnan fick flytta till ett skyddat boende efter anmälan, fick skyddade personuppgifter och skildes från mannen. Därefter har hon inte hört av honom.

Den 46-årige mannen, som är ostraffad, har under senare tid arbetat som taxiförare och tjänat drygt 400 000 kronor om året. Hans nya sambo, som också blev mamma till hans fyra barn, invandrade till Sverige från Irak 2016 efter att hon redan fått parets första barn.

Mannen är nu häktad misstänkt för mord och direkt vid den första häktningsförhandlingen beslutades att han skulle genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

Själv kunde han varken erkänna eller förneka.

”Det är för närvarande oklart vad hans inställning är till brottsmisstanken”, står det i tingsrättens häktningsbeslut.

Ebba Busch (KD): Miljöpartiet har varit en stoppkloss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.