Kvinnan: "Anklagelserna förstås inte iscensatta av Pentagon eller någon annan"

Publicerad
Uppdaterad
Nu talar en av kvinnorna ut.
Hon menar att det till en början var fråga om frivilligt sex som utmynnade i övergrepp.
- Anklagelserna mot Assange är förstås inte iscensatta av varken Pentagon eller någon annan, säger hon till tidningen Aftonbladet.
Nu talar en av kvinnorna som anmält Wikileaks grundare Julian Assange ut. Kvinnan är i 30-årsåldern. I fredags blev hon kontaktad av den andra kvinnan, som är mellan 20 och 30 år. Denna uppgav att hon hade blivit våldtagen av Assange.
– Jag trodde direkt på hennes uppgifter eftersom jag själv haft en upplevelse som liknande hennes berättelse, säger kvinnan till Aftonbladet.

"Vi står fullt ut för uppgifterna"

Båda kvinnorna ska ha träffat Assange under hans vistelse i Sverige. Båda anser också att det först ska ha handlat om frivilligt sex som utmynnade i övergrepp. Kvinnan i 30-årsåldern valde att anmäla Assange för sexuellt ofredande, medan den andra gick ett steg längre.
– Den andra kvinnan ville anmäla för våldtäkt. Jag gav min berättelse som vittnesmål till hennes berättelse och för att stötta henne. Vi står fullt ut för uppgifterna, säger kvinnan till Aftonbladet.

Avärdar alla konspirationsteorier

Hon tillbakavisar uppgifterna om att de först inte skulle ha velat anmäla Assange eftersom de var rädda, och säger att Assange inte är våldsam.
Hon avfärdar även alla konspirationsteorier på nätet, om att anklagelserna skulle vara fabricerade av Pentagon.
– Anklagelserna mot Assange är förstås inte iscensatta av varken Pentagon eller någon annan. Ansvaret för det som hänt mig och den andra tjejen ligger hos en man med skev kvinnosyn och problem att ta ett nej, säger hon till Aftonbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag