Kvinna våldtagen på Bråvalla-festivalen

En kvinna har anmält att hon blev våldtagen i publikhavet på Bråvalla.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Bråvalla-festivlen i Norrköping. Bild från en tidigare konsert under festivalen.
Foto: Izabelle Nordfjell/ TT NYHETSBYRÅN

Den unga kvinnan polisanmälde att hon hade blivit våldtagen i publikhavet under Zara Larssons konsert i Bråvalla.

Nu varnar polisen för att en våldtäktsman kan gå lös på festivalen. Enligt Thomas Agnevik, som arbetar som polis på Bråvalla, kan det bli svårt att gripa den misstänkte.

– Just nu ser det väldigt mörkt ut, säger han.

Det var vid 22.30-tiden på torsdagskvällen - under Zara Larssons konsert på Bråvallafestivalen i Norrköping - som våldtäkten ska ha inträffat i publikhavet framför scenen. Kvinnan ska enligt polisen har våldtagits bakifrån.

– Det gör att hon springer från platsen. Hon blir väldigt rädd och ser då inte riktigt vem det är, dessvärre. Sedan är det väldigt mycket folk runtomkring, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Ett svagt signalement gör att brottet är svårutrett för polisen. Nu hoppas man att människor i publikhavet, som kan ha sett eller hört något, ska höra av sig med upplysningar.

Kvinnan fördes till Vrinnevisjukhuset under kvällen. Hon ska inte ha ådragit sig några allvarliga fysiska skador i samband med händelsen men i övrigt är hennes hälsotillstånd oklart.

Polisens varning: Kan slå till igen

Polisen har ännu inte gjort några gripanden och nu utfärdar man en varning om att mannen kan komma att slå till igen.

– De här människorna brukar inte nöja sig med ett sådant här tillfälle, utan de utför fler liknande händelser under en sådan här helg, tyvärr, säger Christer Fuxborg.

Thomas Agnevik arbetar som polis på plats under Bråvalla festival och håller med om att det finns en risk att den misstänkte mannen kan begå fler brott.

– Naturligtvis finns risken att den här personen gör något ytterligare, eller att någon annan gör något liknande.

Förutom våldtäkten anmäldes ett sexuellt ofredande under kvällen, enligt polisen. Även det ska ha inträffat i närheten av scenen där Zara Larsson spelade. Två yngre kvinnor gick avsides för att kissa i närheten av områdets bajamajor. Då kom det fram en man och filmade dem, och de gjorde en polisanmälan.

– Där har vi uppgifter från tjejerna som vi kan gå på men det är inget som jag vet har gett något ännu, säger Christer Fuxborg.

"Vi vill absolut inte skuldbelägga offer"

Parallellt med jakten efter den misstänkte har polis påbörjat en utvärdering av insatsen för att förbättra det förebyggande arbetet att förhindra sådana brott.

– Ett tips som vi ger till alla besökare är att hålla ihop med sina kompisar, hålla sig nykter och aldrig lämna någon ensam, säger Thomas Agnevik.

– Vi vänder oss hela tiden till och mot gärningsmän. Det är naturligtvis så uppenbart det kan bli, det här är förbjudna brott enligt lagen, och det vet alla gärningsmän. Men vi har svårt att få tag i dem, eftersom de som drabbas kanske inte vill anmäla. Där måste polisen helt enkelt ha hjälp, vi vill absolut inte skuldbelägga offer.

Hur kan man förminska risken att män våldtar?

– Hela rättsamhället måste bli bättre på att lagföra gärningspersoner. De som begår de här brotten måste ställas till svars. Och det betyder att den som drabbats måste anmäla. Om det finns vittnen är det viktigt att de berättar för polisen.

Liten chans att den misstänkte grips

Thomas Agnevik beskriver säkerheten på Bråvalla festival som bra och att det finns gott om poliser och ordningsvakter på plats. Trots det är det svårt att lokalisera den misstänkte gärningsmannen.

– Just nu ser det väldigt mörkt ut. Offret har inte kunnat lämna ett bra signalement, hon blev så rädd. Vi har inte heller fått in några vittnesuppgifter eller tips än så länge, säger han.

Enligt Agnevik skulle DNA-spår för teknisk bevisning vara avgörande för utredningen.

– Men finns inte det är vi tyvärr illa ute.

Arrangören kommenterar händelsen på Facebook

Presstalespersoner för Bråvalla festivals arrangör, FKP Scorpio, vill inte svara på Expressens frågor. De hänvisar till ett pressmeddelande som ska skickas ut senare på fredagen.

Bråvallafestivalens säkerhetsansvarige, Ulf Bowein, säger att ledningen ser allvarligt på händelsen. Men han kan inte svara på hur säkerhetsarbetet kan förbättras eftersom de redan hade satt in stora personalresurser i samband med konserten.

– Vi anser att den här konserten var det väldigt hög synlighet från all form av säkerhetspersonal, samverkande myndigheter och andra trygghetspartners, och ändå har det här inträffat, säger Bowein till TT.

– Vi måste få lite mer information om hur det här har gått till, för att kunna se om det är någonting som vi kan ändra för att förebygga eller förhindra.

I ett inlägg på Facebook skriver arrangören bakom Bråvalla festival om trygghet och brottsförebyggande åtgärder:

"Vi jobbar året runt med att skapa en trygg och rolig festival. Men ni som besökare har också ett ansvar", inleder de texten, som publicerades på fredagseftermiddagen.

"Festivalen har nolltolerans mot brott och jobbar hårt för att förebygga brott. Om ni ser eller upplever något som inte hör hemma på Bråvalla - ta kontakt med någon i vår personal. Säg till, stå upp för varandra. Var en del av gemenskapen. Det är vi alla som är festivalen!"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.