Foto: Pontus Lundahl / Scanpix /
 Foto: Pontus Lundahl / Scanpix /

Kvinna vädjar om hjälp att få dö

Publicerad
Uppdaterad
En 31-årig totalförlamad kvinna vädjar till socialstyrelsen om att få dö, vilket kan tvinga myndigheten att ta ställning i frågan om aktiv dödshjälp. I ett brev till socialstyrelsen skriver kvinnan att hon vill avsluta sitt liv på ett värdigt sätt och att hon vill bli nedsövd innan respiratorn kopplas ur, skriver Svenska Dagbladet på nätet.
"Hjälp sjukvården att hjälpa oss. Ingen människa i världen kan klara av att kväva sig själv utan att få panik. Hade jag haft förmåga att göra detta själv hade jag gjort det", skriver kvinnan som vill ha svar på sin begäran innan sommaren.
Kvinnan insjuknade vid sex års ålder i en medfödd neurologisk sjukdom som gör att hennes tillstånd gradvis försämras. Hon har eget boende med har assistans dygnet runt och andas via respirator. I ett brev, dikterat för två kuratorer, till socialstyrelsen skriver hon att hon vill avsluta sitt liv och vädjar om att få göra det under läkarassistans, skriver Svenska Dagbladet.
"Jag kan inte andas själv. Inte ens ett enda andetag. Jag kan ej heller röra mig någonting", skriver kvinnan som vill bli nedsövd innan respiratorn kopplas ur.
"Hjälp sjukvården att hjälpa oss. Ingen människa i världen kan klara av att kväva sig själv utan att få panik. Hade jag haft förmåga att göra detta själv hade jag gjort det", skriver kvinnan som vill ha besked av socialstyrelsen innan sommaren.

"Svår gränsdragning"

Fallet kan komma att tvinga socialstyrelsen att ta ställning i frågan om aktiv dödshjälp, men myndigheten är ännu tveksam.
- Det blir en svår gränsdragning mellan patientens rätt att säga nej till pågående behandling och den aktiva handling det innebär att avbryta en livsuppehållande behandling, säger Maria Jacobsson som är jurist på avdelningen för reglering och tillsyn på socialstyrelsen till Svenska Dagbladet.
Men för Ingemar Engström som är ordförande för Läkarsällskapets etiska delegation är frågan enkel.
- Den här personens önskemål om att få avbryta behandlingen måste tillgodoses. Allt annat är tvångsvård. Det här är enligt kolleger en fullt beslutskapabel person som under lång tid uttryckt en önskan om att få dö, säger han till Svenska Dagbladet.

Expressen.se rättar: I en tidigare version av artikeln fick ordföranden för Läkarsällskapets etiska delegation fel efternamn. Han heter Ingemar Engström och inget annat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag