Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna utvisas – hade haft för många jobb

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I dag utvisades 51-åriga Sara från Sverige eftersom hon inte fått arbetstillstånd.

Enda anledningen är att hon haft två arbetsgivare för samma jobb – eftersom den första arbetsgivaren gick i konkurs.

– Det står inte att man ska ha haft anställning, utan att man ska ha haft en anställning, säger Arvid Hessén, rådman på Migrationsdomstolen.

Sara, som egentligen heter något annat, har bott i Sverige under de senaste 14 åren.

På tisdagen fördes hon till Arlanda flygplats där hon vid lunchtid sattes på ett flyg till hemlandet, som är en av världens strängaste diktaturer.

Stefan Martinengo är chef för gränspolisen vid polisen i Uppsala.

– Så vitt jag vet så har hon lyft från Arlanda och verkställigheten är påbörjad. Jag väntar på att få återkoppling från poliserna som var med ombord när de har landat, säger han.

"Är jätterädd"

Kvinnans systerdotter var på plats på Arlanda för att försöka träffa Sara. Sedan planets förväntade avgångstid har familjen desperat sökt besked från myndigheterna ifall beslutet verkställs.

När Expressen.se berättar vad gränspolischefen sagt blir familjen förkrossad.

– Hon har ingen familj i hemlandet och blir lämnad helt själv, säger systerdottern.

Hon berättar att Sara har varit mycket stressad inför utvisningen.

– Hon mår väldigt dåligt och är jätterädd. Hon tror inte att hon kommer att överleva om hon överlämnas till polisen i hemlandet efter att ha sökt asyl i Sverige men fått avslag, säger systerdottern.

Hade jobb

Fallet har uppmärksammats av UNT som skriver att kvinnan har befunnit sig på sjukhus eftersom hon mådde för dåligt för att vara på Migrationsverkets förvar.

För att få arbets- och uppehållstillstånd krävs enligt utlänningslagen att man har haft en anställning i minst sex månader före sin ansökan.

Trots att hon har haft jobb i mer än sex månader fick hon avslag i migrationsdomstolen. Anledningen: Hon har haft mer än en anställning, då hennes första arbetsgivare gick i konkurs.

"Helt orimligt"

Dagen efter att den första arbetsgivaren gick i konkurs flyttades kvinnan över till en annan arbetsgivare. Där utförde hon precis samma arbetsuppgifter, säger hennes offentliga biträde är Bo Johan Wigfeldt.

– Då har domstolen tolkat det som att hon inte haft EN anställning. Och då är det kört, säger han, och vänder sig mot Migrationsdomstolens tolkning av lagen.

– Jag tycker att det är orimligt. Att en person som skaffat arbete ändå utvisas strider helt mot lagens syfte, säger han.

Rådmannens tolkning

Migrationsdomstolen tolkar alltså lagtexten som att man ska ha haft en enda anställning, och anser därför inte att Sara uppfyller lagens krav.

Expressen.se ringer upp rådmannen Arvid Hessén på Migrationsdomstolen som fattade beslutet.

– Det står inte att man ska ha haft anställning, utan att man ska ha haft en anställning, säger han.

Den här kvinnan har ju varit anställd och utfört precis samma arbetsuppgifter bara det att det första företaget gick i konkurs. Är det en rimlig tolkning?

– Lagen är skriven på det sättet och vi måste följa lagen som den är formulerad. Beslutet har överklagats till Migrationsöverdomstolen som inte beviljade prövningstillstånd.

Står det uttryckligen att man inte kan ha haft flera anställningar?

– Det står bara "en anställning" i lagtexten. Hur man ska betona det när man läser, framgår inte av själva lagstiftningen. Jag har tolkat bestämmelsen på det sättet att man ska ha haft "en" anställning.

"Kan tolkas på flera sätt"

Det får väldigt stora konsekvenser för den här kvinnan beroende på hur ni betonar orden "en anställning".

– Vi har förhållit oss till en lagtext som kanske kan tolkas på flera sätt. Men vi måste ändå fatta ett beslut.

– Tycker man från politiskt håll att det här får felaktiga konsekvenser så får man formulera om lagtexten, säger Arvid Hessén.

Expressen.se har sökt migrationsminister Tobias Billström för att få en kommentar till regeringens avsikt med hur lagtexten tolkas.

Han vägrar ställa upp på en intervju.

I stället återkommer hans pressekreterare med en skriftlig kommentar:

"Som minister kan Tobias Billström inte uttala sig om enskilda fall eller överpröva vad migrationsverket eller domstol har sagt. Innan alliansregeringens Arbetskraftsinvandringsreform, som trädde i kraft 2008, fanns ingen möjlighet att byta spår, från att söka asyl till att arbetskraftsinvandra. Det finns det nu."

Kommentaren fortsätter:

"Ett starkt vägande skäl till kravet på viss anställningstid är att om korta anställningar staplas på varandra blir det svårt för Migrationsverket att värna arbetstagarens intressen och bedöma hur arbetsgivaren levt upp till sina åtaganden och om arbetsvillkoren varit rimliga."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.