Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna skickades hem från förlossningen – tvingades föda utomhus

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Kvinnan skickades hem från förlossningen och tvingades föda utomhus.Illustration: HELÉN RASMUSEN

En kvinna i Södermanland som inte fick stanna kvar på förlossningen födde sitt barn utomhus i minusgrader på en gångväg.

Nu IVO-anmäler kvinnan sjukhuset och menar att de skulle ha låtit henne stanna.

Det var i januari 2018 som en kvinna i en stad i Södermanland åkte in till förlossningsmottagningen då hon kände att hon var på väg att föda sitt tredje barn.

Kvinnan hade på morgonen känt att barnet var på väg och hade gått med värkar som liknade hennes två tidigare förlossningar.

Den andra förlossningen hade gått snabbt och därför ville kvinnan och hennes partner vara på plats på förlossningen i tid. Men när de kom in gjorde en barnmorska bedömningen att kvinnan befann sig i latensfasen och värkarna hade då även blivit svagare.

Barnmorskan menade då att paret skulle åka hem igen då det kunde ta hela natten innan förlossningen satte i gång på allvar. Kvinnan och hennes partner blev även erbjudna att komma in till förlossningen två timmar senare för att göra en ny undersökning, men de var oavsett tvungna att lämna för att sedan komma tillbaka igen.

Kvinnan och hennes partner uppmanades att åka hem igen.Foto: OLLE SPORRONG

Fick inte plats på förlossningen

Vidare föreslog barnmorskan att paret kunde ta en promenad och ta något att äta. Kvinnan fick även rådet att vänta tills dess att hon hade tre värkar under tio minuter i en timmes tid.

Kvinnan ska då ha ifrågasätt om inte bebisen skulle kunna komma innan dess, varpå barnmorskan ska ha svarat att det är ytterst ovanligt.

Vid 17-tiden lämnade paret sjukhuset och gick en promenad i närområdet. Värkarna blev inte tätare, men starkare. Efter en knapp timme fick kvinnan sin första krystningsvärk varpå kvinnans partner ringde ambulans.

När ambulansen kom till platsen fick kvinnan hjälp upp på en bår, men bebisens huvud var redan ute och efter ytterligare två krystningsvärkar föddes bebisen – utomhus i minusgrader.

Paret lämnade sjukhuset vid 17-tiden.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Anmäler sjukhuset

Kvinnan och bebisen blev sedan körda till förlossningen där det kunde konstateras att bebisen mådde bra. Men nu IVO-anmäler kvinnan sjukhuset och menar att de skulle ha låtit henne stanna kvar på förlossningen med tanke på hennes tidigare förlossning.

I sin anmälan skriver kvinnan att hon ringde till sjukhuset redan på förmiddagen för rådgivning. Barnmorskan hon pratade med då ska ha gått igenom kvinnans journal och menade att hon skulle åka in när hon hade två värkar på tio minuter i en timmes tid. Kvinnan ska även ha informerat barnmorskan om att hennes andra förlossning hade gått snabbt.

När hon väl kom in till förlossningen var det en annan barnmorska som tog emot henne och som nekade paret plats på förlossningen.

Den andra barnmorskan menade även att kvinnan skulle återkomma när hon hade tre värkar på tio minuter i en timmes tid, alltså ett annat råd än det första som kvinnan fick.

Kvinnan skriver i anmälan att hon tycker det är underligt att de två råden skiljer sig åt och menar att sjukhuset skulle ha lyssnat på henne i och med att det var hennes tredje förlossning och att hon kände igen förloppet från de tidigare förlossningarna.

Vidare menar kvinnan att hon därför skulle ha blivit erbjuden att få stanna kvar på förlossningen för att se hur allt fortskred.

SE MER: Att tänka på vid en snabb förlossning

Ibland går förlossningen väldigt snabbt, och du kanske inte ens hinner till sjukhuset. Det är ovanligt, och brukar oftast gå bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.