Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gravid kvinna tvingades av tåg – fördes till sjukhus

Tillsammans med ordningsvakter genomförde SL en biljettkontroll. Kvinnan avvisades efter att en tilläggsavgift skrivits ut.Foto: Instagram
En förundersökning har inletts mot vakterna, men också mot kvinnan.Foto: INSTAGRAM
Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: Expressen

Två vakter stängs av efter ingripandet mot en kvinna i Stockholms tunnelbana, enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Kvinnan tvingades av tunnelbanetåget av ordningsvakter under torsdagskvällen – enligt SL var kvinnan gravid och utan giltigt färdbevis. 

Två förundersökningar har inletts mot kvinnan samt mot vakterna.

SL har också upprättat en internutredning av händelsen.

En kvinna togs av ett tunnelbanetåg vid Hötorget i Stockholm och tvingades efteråt åka till sjukhus, enligt polisen och SL.

Enligt SL var kvinnan gravid.

SL:s presskontakt Henrik Palmér uppger att SL genomfört en biljettkontroll på tunnelbanan tillsammans med ordningsvakter. 

Enligt Henrik Palmér hade kvinnan inget giltigt färdbevis, och avvisades efter att en tilläggsavgift skrivits ut. Han säger att avvisningen skedde efter att kvinnan gjort "kraftigt motstånd" och gjort det tydligt att hon inte tänker betala avgiften.

– De försöker då att föra henne av tåget. Då uppstår det här tumultet. Enligt uppgifter faller hon, och det blir stökigt, säger Henrik Palmér. 

SL: ”Någonting har ju inte blivit rätt”

Har ordningsvakternas användning av tvång varit rimlig i det här fallet?

– Jag utgår från att ordningsvakterna hanterar människor från dåvarande situation. 

Men, säger han:

– Någonting har ju inte blivit rätt.

Till SVT säger Henrik Palmér:

– Jag har förstått det som att det finns många mobilfilmer upplagda på det här som antyder att ordningsvakterna gått för hårt fram. Tyvärr är det i de här situationerna svårt att göra rimliga bedömningar. Det blir pressat. Uppenbarligen har det inte blivit rätt hela vägen här, säger han.

Vittne: ”De drog ut henne”

Ett vittne på platsen, Mahshid Rasti, 56, säger:

– Vi sa åt dem, låt henne vara. De drog ut henne.

Enligt polisen tryckte vaktbolagets anställda på larmet och poliser kom till platsen, Hötorgets tunnelbanestation i centrala Stockholm.

”Tumultet ska enligt uppgift ha uppstått i samband med att en kvinna har avvisats från ett tåg. Kvinnan har i samband med detta ramlat och fått åka ambulans till sjukhus”, skriver polisen via sin webbsida.

Efter ingripandet har två vakter tagits ur tjänst, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) till DN under fredagen. Enligt honom har SL även upprättat en internutredning. Till Expressen säger han:

– Jag ser väldigt allvarligt på det här och har varit i kontakt under kvällen och morgonen med ansvariga på trafikförvaltningen, för att säkerställa att man går till botten med detta och vidtar alla de åtgärder som är nödvändiga.

Tamsons säger att man ser allvarligt på incidenten och att man nu vidtar "alla nödvändiga åtgärder".

– Alla uttryck för otrygghet är något vi ska gå emot och det är oacceptabelt vem som än står för den.

SL har startat en internutredning

Trafikverket bekräftar att man påbörjat en utredning och att de två vakterna har tagits ur tjänst.

Parallellt med polisens utredningar har SL startat en internutredning.

– Vi ser allvarligt på alla typer av incidenter och kan bekräfta att det är två vakter som är tagna ur tjänst och att vi har tillsatt en internutredning, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL, till TT.

SL har fortsatt förtroende för vaktbolaget, som är ett av två som anlitas på tunnelbanan, skriver TT.

Lovette Jallow har pratat med kvinnan

Lovette Jallow, föreläsare inom antirasism, författare och aktivist, har samlat in vittnesmål från händelsen och publicerat flera videoklipp i sociala medier. Jallow har också varit i kontakt med kvinnan och hennes familj, berättar hon.

"Så fort mamman är redo ska vi gå till polisen och anmäla detta", säger Lovette Jallow som är föreläsare inom antirasism, författare och aktivist.Foto: Pressbild

– En svart kvinna som är höggravid i åtta månader blir buren och utdragen från tunnelbanan. Magen slår i bänken utanför och vakterna använder övervåld. Kvinnan skriker och hennes barn såg på och var högst orolig.

I kontakten med kvinnans familj berättar Lovette Jallow att hon fick veta att kvinnan hade förvärkar och var på väg till sjukhuset när hon stoppades på tunnelbanan.

– På grund av förvärkarna hade hon svårt att ta fram biljetten, och på grund av att det tog tid blev hon utburen, säger hon och fortsätter:

– Alla som tittar på videoklippen ser att det här inte går rätt till. För bara tre dagar sedan släppte TV4:s "Kalla fakta" ett program om övervåldet mot svarta kroppar i Sverige, som vi pratat om i flera år. Hur mycket mer bevis behövs det för att vi ska agera?

Gravida kvinnan hemma och vilar

Enligt Jallow ska kvinnan ha lämnat sjukhuset och är nu hemma och vilar. Kvinnans femåriga barn ska ha fått kontakt med en kurator för att bearbeta det som skedde.

– Så fort mamman är redo ska vi gå till polisen och anmäla detta, säger Lovette Jallow.

– Vaktbolagen måste ta ansvar. De måste följa lagen och se till att människorna som utbildas har kännedom kring hur de ska hantera barn och gravida kvinnor, men även folk med funktionshinder. Att hela tiden komma med ursäkter funkar inte längre. Rasismen mot afrosvenskar blir mer synliggjord i dag. 

Två förundersökningar har inletts

Polisen har inlett en förundersökning om våldsamt motstånd från kvinnan, samt en om tjänstefel från vakternas sida. Enligt Aftonbladet ska båda anmälningarna ha initierats på plats av polisen själv. 

Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen kan inte delge vem som anmält händelsen. Hon säger att förhör har hållits efteråt, men kan under fredagsmorgonen inte svara på vilka personer man hunnit hålla förhör med.

– Redan i går pratade vi med vittnen till händelsen. Sedan har vi självklart pratat med de inblandade. Sedan finns det gott om filmmaterial från både vagn och station. Om man hunnit prata med kvinnan och hur hon mår vet jag inte, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.