Kvinna stal 3,3 miljoner – att spela för

Publicerad

Ekonomen stal nära 3,3 miljoner kronor från sin arbetsgivare på fyra år.

Nu döms hon till två års fängelse och skadestånd, men nekar fortfarande.

– Det är omöjligt, det kan inte hända på ett så litet företag, säger Göran Selahn, företagets vd och delägare.

Kvinnan hade arbetat på fabriken sedan starten 2006. Nu skötte hon företagets ekonomi.

– Vi har suttit på varje fikarast och pratat skit. Dessutom har jag ställt upp tidigare. Hon var ensamstående och jag hjälpte henne att få lån genom vår bank, säger vd och delägare Göran Selahn.

Under sensommaren 2014 upptäckte han av en slump att någon hade skapat en falsk faktura som såg ut att komma från ett stort företag i närheten, fabrikens största kund.

Men pengarna hade inte skickats till det stora företaget utan till ett av den dömda kvinnans konton.

Först trodde han att något hade blivit fel. Men han hittade faktura efter faktura som inte stämde.

– Då fick man sätta sig öga mot öga med henne. Hon svarade med förnekelse. Total förnekelse. Det gör hon fortfarande. Det tycker jag är det värsta, att man inte kan erkänna, säger Göran Selahn.

Enligt hovrättens dom kunde man konstatera 68 tillfällen, från början av 2010 till mitten av 2014, då den dömda kvinnan har fört över sammanlagt 3 283 480 kronor från fabrikens konto till fyra olika konton som tillhör henne.

Orsakade röda siffror

Fabriken omsätter ungefär tio miljoner kronor. Både 2013 och 2014 gick det med förlust.

– Utan stölderna hade vi haft rejält plus 2013. Halva beloppet hon har stulit låg där, säger Göran Selahn.

I dag sköter det stora revisionsföretaget PWC all bokföring.

– Man kan inte lita på någon människa. Vi hade jobbat tillsammans i över tjugo år. Man måste själv titta på varje papper. Så gör jag nu, säger Göran Selahn.

Upptäckte inte pengarna

Det har kommit in över tre miljoner kronor på hennes konton. Men kvinnan säger att hon inte har upptäckt dem eftersom hon "har haft gott om pengar".

Enligt domen vet hon inte vem som har gjort överföringarna.

Kvinnan spelar spel online. Enligt domen har hon vunnit borde stort och smått genom åren. I slutet av 2013 vann hon till exempel 700 000 kronor.

Hon erkänner att hon har spelat, men hävdar att det inte är hon som har gjort merparten av spelköpen.

Försvaret har påpekat att kvinnan verkar ha använt pengarna för att finansiera ett missbruk men tingsrätten anser inte att det påverkar straffvärdet.

– Jag känner mig lika bestulen ändå, även om hon har ett missbruk. Det finns ju hjälp att få, precis som för alkoholister, om hon hade kommit till mig innan första stölden.

Döms utan tvivel

Enligt hovrätten råder det inte något som helst tvivel om att kvinnan har skapat falska fakturor och fört över 3 283 480 kronor från sin arbetsgivare till sig själv.

– Det är omöjligt, det kan inte hända på ett så litet företag. Alla är lika förvånade att den här människan har gjort det. Det går inte att förklara, säger Göran Selahn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag