Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna överfallen med sladd i tvättstugan

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Överfallet skedde i tvättstugan.

Då kvinnan gick till tvättstugan överfölls hon av en man, som försökte strypa henne med hjälp av en sladd. 

En då 22-årig studiekamrat har nu dömts för mordförsök.

Han får fängelsestraffet sänkt med ett år, eftersom han själv kontaktade polisen och angav sig. 

”Jag öppnade dörren för att byta tvättiden. Han kom bakom mig utan att jag visste. Jag fick en kabel runt halsen”, berättade kvinnan för polisen.

Hon läser på SFI, Svenska för invandrare, och en dag i början av april var hon i hemmet i södra Stockholm och läste läxor. Då hon gick ner till tvättstugan i huset blev hon överfallen. 

Mannen: Jag hörde röster

Polisen kom till platsen och grep en då 22-årig man. Han och kvinnan hade lärt känna varandra genom svenskstudierna. 

22-åringen åtalades för i första hand mordförsök. 

I anslutning till överfallet hade mannen ringt polisen och berättat att han skulle döda kvinnan. Mannen själv berättade vid rättegången att han vid tillfället hade hört röster som sagt åt honom att ”skada och döda någon”.

Han berättade att han minns att han lade sladden runt kvinnans hals, och att när han ”vaknade upp” såg att hon låg medvetslös på golvet. Då hällde han vatten över henne för att hon skulle vakna. 

Ringde polisen och angav sig

Mannen genomgick en rättspsykiatrisk undersökning, som dock visade att han inte hade haft någon allvarlig psykisk störning vid brottstillfället. 

Nu döms han till sju års fängelse. I domen går att läsa att straffvärdet egentligen är åtta års fängelse, men att rätten tar hänsyn till förmildrande omständigheter – ”att att NN kontaktade polisen i anslutning till händelsen och frivilligt angav sig”.

Mannen ska även betala skadestånd om drygt 140 000 kronor till kvinnan. 

 

Se också: 18-åring misstänkt för mordförsök – tros finnas hedersmotiv

Åklagaren misstänker att ett hedersmotiv ligger bakom knivattacken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.