Två kvinnor ska ha blivit överfallna i Östersund. Foto: Google Earth/ExpressenTvå kvinnor ska ha blivit överfallna i Östersund. Foto: Google Earth/Expressen
Två kvinnor ska ha blivit överfallna i Östersund. Foto: Google Earth/Expressen
Här, i korsningen Tullgatan-Prästgatan skedde ett av överfallen. Arkivbild. Foto: Google EarthHär, i korsningen Tullgatan-Prästgatan skedde ett av överfallen. Arkivbild. Foto: Google Earth
Här, i korsningen Tullgatan-Prästgatan skedde ett av överfallen. Arkivbild. Foto: Google Earth

Två kvinnor brutalt överfallna i natt

Publicerad
Uppdaterad

Polisen intensifierar jakten efter de män som misstänks ha överfallit kvinnor i centrala Östersund under helgen.

– Möjligen blir en fotokonfrontation under dagen, säger Mona Litzell, operatör vid polisens ledningscentral. Det kan ge någon form av ledtråd.

Det var natten mot söndag som brotten ska ha skett. Det första larmet kom in vid tretiden. Då fick polisen in ett samtal från en kvinna i centrala Östersund som uppgav att hon blivit överfallen i korsningen Tullgatan-Prästgatan. Gärningsmännen ska vara tre för henne okända män och kvinnan är i 20-årsåldern.

– Hon ringer inte direkt i anslutning till att det händer. Det är lite tidsfördröjning där som har försvårat arbetet lite grand. Men vi har fått en berättelse av henne, att hon varit på väg hem och har blivit påhoppad i centrala Östersund, berättar Oscar Berglund hos Jämtlandspolisen.

Polisen utreder händelsen som ett försök till våldtäkt. Enligt kvinnans berättelse lyckades hon slita sig loss efter att ha blivit nedbrottad. Gärningsmännen ska sedan ha försökt slita av henne byxorna innan hon lyckades sparka sig loss.

– Hon har gjort motstånd och sprungit därifrån, även gärningsmännen sprang därifrån, säger Berglund.

Polisen vädjar om iakttagelser

På söndagsmorgonen vädjar polisen till allmänheten om eventuella iakttagelser som gjorts i samband med överfallet i centrala Östersund.

Polisen har under morgonen varit på plats och säkrat spår från platsen.

– Det tar två timmar innan vi får reda på att det har hänt, runt krogstängning. Därför är det svårt att säkra spår på brottsplatsen, men vi har lyckats säkra vissa spår där, dels från målsäganden, säger Berglund.

Vad har ni för signalement på gärningsmännen?

– Vi har fått signalement som är ganska allmänt hållna. Det är unga män i 20-årsåldern, någonstans runt 183 centimeter långa, mörka kläder och pratade svenska med brytning, säger Berglund.

Om brottet säger han:

– Det är klart oroväckande. Dels själva överfallet, men också att själva överfallet sker ganska öppet. Upptäcktsrisken är ganska stor vid den tidpunkten mitt i centrala Östersund.

Kvinna påhoppad och slagen

Men det var inte det enda överfallet i Östersund, natten mot söndag. En timme efter att polisen larmats om våldtäktsförsöket ringer en kvinna och uppger att hon oprovocerat blivit påhoppad av en ung man – i samma område som det första överfallet.

En ensam gärningsman ska enligt kvinnan ha gått fram till henne – när hon är ensam – och slagit henne i ansiktet med knuten näve. Sedan ska mannen ha slängt ner henne på marken och tryckt ner hennes huvud.

– Därefter försvinner mannen från platsen. Kvinnan ådrog sig skador i ansiktet. I nuläget finns ingen misstänkt men ärendet kommer att utredas, skriver polisen på sin hemsida.

I det andra fallet beskrivs gärningsmannen av polisen som cirka 25-30 år, kortklippt hår på sidorna och längre upptill, samt rutigt klädesplagg på överkroppen.

Nu intensifieras jakten efter de misstänkta

På måndagen berättar Mona Litzell, operatör vid ledningscentralen, att det inte finns någon misstänkt för överfallen. Därmed intensifieras jakten.

– Möjligen blir en fotokonfrontation under dagen, det kan ge någon form av ledtråd, säger hon.

Har man befunnit sig i området vid tidpunkterna och tror sig ha sett något som kan vara till hjälp i utredningarna om brotten uppmanas man att omgående ringa polisen på 114 14.

Misstänker ni att mannen som begick det andra överfallet även var med vid våldtäktsförsöket?

– Jag vet faktiskt inte, men som det hördes på nyheterna i går så trodde man inte det, säger Mona Litzell. Men det är svårt att säga.

Ligger brottsplatserna långt ifrån varandra?

– Nej, det var i centrala Östersund, och det är inte så stort.

I sociala medier har oron börjat sprida sig efter helgens överfall.

– På Facebook och så vidare kan man se att folk är oroliga och rädda. Östersund är en ganska liten stad, där man tidigare kunnat känna sig förhållandevis trygg förut, säger Mona Litzell. Nu känns det inget vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag