Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna och pojke mördade i Ljungsbro

Den 33-årige misstänkte mördaren tvingade med pojkarna ner i villakällaren - och beväpnade sedan sig med ett järnrör, enligt uppgifter till Expressen.se.

En av pojkarna och en kvinna som försökte ingripa dödades senare av mannen.

Han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord.

En 33-årig man är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord i två fall - på en pojke född 1998 och en kvinna född 1956.

Polisen larmades om morden i Ljungsbro utanför Linköping strax efter klockan 02.00 under natten mot lördagen - men dramat började tidigare.

Enligt uppgifter till Expressen.se ska den misstänkte gärningsmannen ha följt efter de två pojkarna när de skulle åka hem från en fritidsgård sent på kvällen.

När de var på bussen mötte de den misstänkte gärningsmannen. Han tog ett nackgrepp om de två pojkarna – en under vardera arm – och tvingade med sig dem.

– Han sa till dem att de skulle följa med honom, säger en vän till pojkarna.

De tre personerna tog sig in i källaren till en villa och där ska 34-åringen ha hittat ett järnrör som han beväpnade sig med.

Familjen som bor i villan vaknade av oljudet och gick ner för att se vad som hände.

– Då skrek pojkarna på hjälp samtidigt som de varnade för mannen och sa att han var farlig, säger vännen.

Familjen lyckades frita den ena pojken medan 34-åringen släpade med sig den nu mördade pojken ut. Enligt uppgifter till tidningen Aftonbladet ska pojken då ha varit bunden.

När gärningsmannen tagit sig ut ur villakällaren uppmärksammade kvinnan, född 56, vad som pågick.

Efter att kvinnan hämtat sin sambo uppstod handgemäng mellan henne och gärningsmannen.

– Vi har fått uppgifter om att den mördade kvinnan ska ha försökt att avvärja det här angreppet och just nu ser det ut som om att hon själv blivit offer för den gärningsman som hon försökte skydda pojken från, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

Kvinnans sambo skadades lindrigt vid händelsen och fick föras till sjukhus. Han kunde senare åka hem igen.

Anhållen på sannolika skäl

Strax efter att polisen kom fram till platsen greps mannen.

– En hundpatrull satte i gång ett spår och följde det och den hundpatrullen kunde gripa gärningsmannen, säger polisens presstalesman Erik Thulin.

Enligt honom var det bara en polisman som stod för gripandet.

Mannen, som polisen känner till sedan tidigare, är känd för våldsbrott och är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet som han förnekar.

Ingenting tyder på att det ska vara någon mer gärningsman inblandad i händelsen.

- Mycket tyder på att det här är en person som mår dåligt, säger polisen vid presskonferensen.

Enligt polisen så kan det finnas en koppling mellan gärningsmannen och pojkarna.

- Det förefaller som om att han har, vid några tillfällen, träffat de här pojkarna som är aktuella i ärendet, säger Thomas Agnevik.

"Polisen bekräftade att det rörde sig om mord"

Det har varit ett stort polispådrag under lördagsförmiddagen. Bland annat har en polishund flera gånger sökt vid en gräsplätt mellan en bilväg och cykelbana. Även polistekniker har varit på plats.

Ett stort område är avspärrat, bland annat två villor varav den ena har sönderslagna rutor. Även en busskur i närheten är trasig.

- Vi vet att det finns två områden som är intressanta för oss att undersöka, dels är det den här villan och sen har vi ett område utomhus där vi anträffade de båda döda personerna, säger Thomas Agnevik.

Flera personer som bor i närheten berättar för Expressen.se att de hört flera personer skrika vid tvåtiden i natt.

– När jag vaknade i morse stod det massor av polisbilar utanför på gatan. Och flera poliser i vita kläder gick runtomkring på en tomt i området och fotograferade marken. Jag gick ut och frågade vad som hade hänt och polisen bekräftade att det rörde sig om ett mord, mer har de inte sagt.

Under dagen och natten har polisen hållit flera förhör med boende i området och de som är inblandade i dådet.

- Det är ett ohyggligt trauma för de som är inblandade, säger polisen på presskonferensen.

Högre chefer inkopplade

Händelsen beskrivs av polisen som en särskild händelse.

– Rent konkret så innebär det att vi arbetar på ett annat sätt, ett mer strukturerat och operativt sätt. Man har en stab som leder insatsen effektivt och de är de högre cheferna som kommer in då och tar ansvaret. Vi planerar också för lite mer uthållighet, man kan förvänta sig att en sådan här arbetsuppgift kan sträcka sig över flera dygn, säger Thomas Agnevik.

Stillsamt område

Området där allt ska ha inträffat beskrivs som lugnt och stillsamt av grannarna.

– Jag är chockad att det hänt något i närheten. Det är ett jättelugnt område, säger en granne.

Allhelgonakyrkan i Ljungsbro håller öppet till följd av nattens händelser. Kommunens sociala jour kommer också att ha personal på plats, för att ge stöd till de som berörts av händelsen.

– Kommunens säkerhetsavdelning underrättades av polisen tidigt i morse och de rutiner vi har i Linköpings kommun är att säkerhetsavdelningen i sin tur kontaktar och kallar in de resurser som kan behövas, säger presschef Claes Lundkvist, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.