Foto: Reuters Tv
 Foto: Reuters Tv

Kvinna och man bakom attacken

Publicerad
Uppdaterad
Den kvinnliga självmordsbombaren öppnade sin väska på Domodedovo-flygplatsen.
Då small det - och hennes manliga medhjälpare fick huvudet avslitet.
Dessa två är personerna bakom attacken som dödade 35 människor.
- Terrordådet gjordes på det sätt som brukar användas av terrorister från norra Kaukasus, säger en rysk säkerhetskälla.
Attacken i går på måndagseftermiddagen skakar Ryssland och nu pågår jakten efter hjärnan bakom den blodiga dådet.
Ryska medier har tidigare rapporterat att man söker tre personer som varit på flygplatsen under dådet, men på måndagsmorgonen kom uppgifter att det var två självmordsbombare som genomförde attacken.

Båda dödades

En rysk säkerhetskälla uppger för nyhetsbyrån Ria att en kvinna och en man förde med sig bomben in på flygplatsen.
- Explosionen inträffade då en kvinnlig självmordsbombare öppnade sin väska. Kvinnan hade sällskap av en man. Han stod bredvid och fick huvudet avslitet av explosionen, säger källan till Ria rapporterar TT.
Båda förrövarna dödades.

Norra kaukasus

Ingen hade på tisdagsmorgonen tagit på sig ansvaret för attacken, men tillvägagångssättet leder utredarna mot det oroliga norra Kaukasus.
– Terrordådet gjordes på det sätt som brukar användas av terrorister från norra Kaukasus, säger källan.
Totalt dog 35 människor och över 150 skadades.
Säkerheten har nu höjts på flygplatser och andra knutpunkter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag