Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor knivhuggna på Medborgarplatsen

Foto: Läsarbild
Foto: Marcus Gustafsson
Foto: Marcus Gustafsson
Foto: Läsarbild
Två personer greps kort efter attacken.
Foto: Läsarbild
Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: Aron Davidsson
1 / 7

Två kvinnor i 30-årsåldern vårdas på sjukhus efter att ha blivit knivhuggna i Björns trädgård nära Medborgarplatsen i Stockholm.

– Jag såg en av kvinnorna när hon stod här och skrek. De hade stuckit henne rakt in i magen. Blodet bara rann och det var en stor pöl på marken. Hon var i chock och stod och skrek på hjälp, säger vittnet Vanja Öberg Eriksson, 53.

Yttre befäl Gunnar Ricknell säger att dådet är "mycket ovanligt", men tror att polisen kommer att kunna lagföra de skyldiga.

– Utredningsläget är mycket gott.

De båda kvinnorna, som är i 30-årsåldern, knivhöggs i Björns trädgård vid Medborgarplatsen i Stockholm – inför mängder av vittnen. På gräsmattan i parken satt folk och hade picknick, och även uteserveringarna var fulla av människor som tog ett glas på fredagseftermiddagen. Många var chockade inför det brutala dådet mot kvinnorna. Polisen har gott hopp om att knyta gärningsmännen till mordförsöket, just eftersom det fanns så många vittnen.

Många försökte också ta hand om de skadade. En av de knivskurna kvinnorna fick hjälp precis utanför kaféet i Björns trädgård.

– Det var läskigt, säger en anställd. Vittnen säger att det var en mager kvinna som flydde efter det där.

Två misstänkta är gripna.

– Den ena är en man i 30-årsåldern och den andra personen har skyddad identitet, säger Albin Näverberg, informatör på Stockholmspolisen.

  Dragna tjänstevapen

En boende i området såg gripandet. Ett flertal poliser rusade fram med dragna tjänstevapen söderut mot Östgötagatan, enligt vittnet.

– Förövarna greps i närområdet, bekräftar Albin Näverberg.

Enligt polisen gick frihetsberövandet odramatiskt till. Det var vittnesmål från brottsplatsen som gjorde att polisen kunde gripa någon så snabbt.

– Det var en man som fördes in i en vanlig polisbil och så var det en kvinna som fick handfängsel och som fördes i väg i en civil bil. Hon såg påverkad ut, om mannen var det vet jag inte. Det kunde jag inte uppfatta, säger ögonvittnet och fortsätter:

– Det kan också ha varit en tredje person med där, en man. Jag fick det intrycket i alla fall men hann aldrig uppfatta honom eller om han greps. Men jag tyckte att det var tre personer som kom på gatan. Även om jag inte är säker.

"Säkrat bevis"

Skadeläget för de båda kvinnorna är allvarligt, men inte livshotande, enligt yttre befäl Gunnar Ricknell.

– Vi har säkrat en del teknisk bevisning och hört väldigt mycket vittnen. Så vi får se vad det ger, säger han.

Att två kvinnor knivhuggs på en allmän plats, är inte det ovanligt?

– Det är mycket ovanligt skulle jag vilja säga. Men än så länge vet jag inte vad motivet är, och inte heller om de känner varandra.

Gunnar Ricknell vill inte avslöja ifall polisen hittat kniven, men säger att man säkrat omfattande bevisning.

Fullt av polisbilar

Expressens reporter på plats, Jonas Ekman, berättar:

– Platsen är avspärrad och ordningsvakter kramar om varandra så jag antar att de har sett jobbiga saker. Det är fullt av polisbilar här men inga ambulanser.

Hur reagerar allmänheten?

– Många är nyfikna och har frågat mig och polisen vad som händer.

Är tunnelbanetrafiken påverkad?

– Nej, det är ett stort flöde av folk som rör sig upp och ner.

Vittnet Kristoffer Olsson, 30, såg också vad som hände.

– När vi gick över Medborgarplatsen såg vi ambulansen. Först körde den fel men folk skrek: "Det är där borta". Det var mycket folk så polisen fick mota bort dem. Det är läskigt med en knivhuggning mitt i stan, säger Kristoffer.

 

Kristoffer Olsson, 30, såg vad som hände.– När vi gick över Medborgarplatsen såg vi ambulansen. Först körde den fel men folk skrek: "det är där borta". Det var mycket folk så polisen fick mota bort dem.– Det är läskigt med en knivhuggning mitt i stan, säger Kristoffer.
Foto: Maria Rydhagen
Ireneo Ciamella, 28:– Vi såg henne komma ner för trappan, och förstod att något hade hänt, för hon gick liksom framåtlutad. Personal från restaurangen försökte få henne att sitta i trappen. Sedan kom polisen, men ambulansen tog en evighet. Hon höll på att falla och blödde jättemycket, och personalen stöttade henne så att hon inte skulle ramla ner.
Foto: Marcus Gustafsson
Vanja Öberg Eriksson, 53:– Jag såg en av kvinnorna när hon stod här och skrek. De hade stuckit henne rakt in i magen. Blodet bara rann och det var en stor pöl på marken. Hon var i chock och stod och skrek på hjälp. Jag tycker att Stockholm har blivit hemskt. Sådana saker hände inte förut.
Foto: Marcus Gustafsson
Susan Martin, 23, och Sarah Koopal, 26:– Vi satt här i parken och hade picnic, och så såg vi sjukvårdarna komma med en person på en bår, vi kunde inte se om det var en man eller en kvinna. Först visste vi inte om det var ett sjukdomsfall, men sedan såg vi polisen börja undersöka platsen, och då fattar man att det är allvar.
Foto: Marcus Gustafsson

 Mötte gärningsmännen

Vittnet "Marino" passerade Björns trädgård sekunderna efter attacken.

– Jag tror att det var eventuella gärningsmän jag mötte, det var en kvinna och två män. De var stressade och gick fort över Björns trädgård och jag reagerade på att de hade så bråttom. När jag såg vad som hände vid tunnelbaneentrén så fattade jag att det nog var gärningsmännen jag mötte.

Marino såg hur först polis på motorcyklar kom fram till ett av offren som låg på marken utanför en av restaurangerna vid t-banan.

– Hon låg på marken och hade en skada på vänster sida, nere vid buken. Det kom sjukvårdpersonal nästan omedelbart som tog hand om henne.

– Det andra offret, en kvinna satt vid en av trapporna, den som ligger lite längre bort och går upp mot entrén.

Försök till mord

Polisen försöker säkra övervakningsbilder från platsen. Knivattacken mot de båda kvinnorna rubriceras som försök till mord eller dråp.

Båda är allvarligt skadade.

– En är knivskuren i magen och den andra i halstrakten, säger Albin Näverberg, informatör på Stockholmspolisen.

Teknikerna dokumenterade blodpölarna och andra spår på platsen. Klockan 19.30 på fredagskvällen hävdes avspärrningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.