Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna knivhögg sin pojkvän - släpptes

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den 37-åriga kvinnan knivhögg sin pojkvän i magen och bröstet. Åklagaren yrkade på att hon skulle genomgå en stor sinnesundersökning och få minst sju års fängelse. Linköpings tingsrätt valde att släppa kvinnan i väntan på dom, skriver Östgöta Correspondenten.

Under hela rättegången har 37-åringens advokat rättfärdigat knivhuggen med att kvinnan levde under hot och bara agerade i nödvärn. I flera års tid ska hon ha blivit utsatt för både fysisk och psykisk misshandel. Alltid i samband med att mannen varit berusad. Den fysiska misshandeln har bland annat bestått i att 40-åringen slitit henne i håret och kastat henne på marken.


Verbala attacker

 Den psykiska har varit att hon flera gånger förnedrats verbalt. Enligt tidningen ska han bland annat ha sagt att hon är en ”hora som lägger upp sig för en öl” inför bekanta. En kväll i juli hade kvinnan och mannen varit i Vadstena på ett musikevenemang. De blev osams och skildes åt. När mannen kom hem samma kväll var han kraftigt berusad men vägrade ändå sluta dricka. Kvinnan tog i från honom en flaska sprit och började hälla ut den i diskhon. Det gick inte hem hons mannen som hotfullt började gå mot henne.


Blev livrädd

 Kvinnan har under rättegången berättat att hon blev livrädd och tog tag i kökskniv. Hon högg mannen i bröstet men minns inte mycket mer. Hur det sex centimeter långa skärsåret på mannes mage kom till kan hon därför inte svara på. Enligt tidningen har åklagaren hela tiden hävdat att kvinnan var ute efter att döda och hennes handlande var hänsynslöst. Han yrkade på att hon skulle genomgå en stor sinnesundersökning, eftersom den lilla visade på att hon kan lida av en allvarligt psykisk störning, och sju till åtta års fängelse för mordförsök.


Försvarets linje

 Tingsrätten valde dock att släppa kvinnan i väntan på dom vilket tyder på att rätten förmodligen kommer att få på försvarets linje att det rörde sig om nödvärn och inte ge henne ett alltför hårt straff. Domen väntas komma den 24 augusti, skriver Östgöta Correspondenten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.