Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna inseminerades med spermier från fel donator

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
IVO riktar kritik mot Karolinska universitetssjukhuset efter att en kvinna inseminerats med fel persons spermier. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle
Foto: Lise Åserud / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

En kvinna fick fel persons spermier inseminerade när hon genomgick assisterad befruktning på Karolinska universitetssjukhuset, skriver nyhetsbyrån Siren.

IVO riktar nu kritik mot hur sjukhuset hanterat uppgifter gällande donatorer.

Kvinnan genomgick behandlingen våren 2019 och då hon redan fått ett barn genom assisterad befruktning ville hon att det skulle ske med samma spermadonator.

Behandlingen genomfördes men i samband med en genomgång av journalerna ett och ett halvt år senare framkommer det att felaktig donator använts under andra inseminationen.

”Enligt vårdgivarens händelseanalys är anledningen till att felet gjordes okänd, men man bedömer att det var den mänskliga faktorn som spelade in”, skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i sitt beslut.

Kritiseras av IVO

Karolinska uppger att felet beror på en förväxling, mellan en donator och en person med snarlik donatorskod, som gjorts i samband med att donationskortet fylldes i.

IVO kritiserar nu Karolinska universitetssjukhuset för deras hantering av donatorskoderna.

”IVO bedömer att patienten inte gavs god och säker vård, då den metod för hantering av donatorkoder som vårdgivaren Karolinska universitetssjukhuset använde inte säkerställde att rätt donatorskod användes vid behandling”, skriver IVO.

Se något mer:
Zdravkos spermier användes utan hans vetskap

Emelie möter sin biologiska pappa för första gången – se klippet från SVT:s Uppdrag granskning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.