Kvinnan hittades på en gård öster om Enköping av en anhörig. Foto: Janne Åkesson / SWEPIXKvinnan hittades på en gård öster om Enköping av en anhörig. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Kvinnan hittades på en gård öster om Enköping av en anhörig. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Polisen spärrar av området kring brottsplatsen. Foto: Janne Åkesson / SWEPIXPolisen spärrar av området kring brottsplatsen. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Polisen spärrar av området kring brottsplatsen. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Gården ska vara belägen öster om Enköping. Foto: Google mapsGården ska vara belägen öster om Enköping. Foto: Google maps
Gården ska vara belägen öster om Enköping. Foto: Google maps
Klockan 23.20 greps en misstänkt man. Foto: Frida JaretegKlockan 23.20 greps en misstänkt man. Foto: Frida Jareteg
Klockan 23.20 greps en misstänkt man.  Foto: Frida Jareteg
Polisen undersökte den misstänkte mannens bostad under söndagen. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIXPolisen undersökte den misstänkte mannens bostad under söndagen. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Polisen undersökte den misstänkte mannens bostad under söndagen. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Kvinna hittad död på gård

Publicerad

ENKÖPING. En kvinna har hittats död på en gård utanför Enköping – polisen misstänker mord. 

– Det finns tecken på yttre våld och vi misstänker att hon har blivit bragd om livet, säger Christer Nordström, presstalesperson vid polisen i Uppsala. 

En man i 60-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord.

På söndagen var polisen på plats med hundpatrull för att söka igenom bostaden. 

Polisen fick in larmet klockan 20.36 på lördagskvällen. Enligt polisen ska kvinnan ha hittats av en anhörig på en gård öster om Enköping.

– En anhörig hittade kvinnan död och larmade polisen. Kvinnan anträffades i en fastighet. Vi har spärrat av stora områden runt gården, säger Christer Nordström, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

En granne har berättat att de såg kvinnans make komma cyklande i riktning mot hemmet strax innan att larmet kom in. 

På söndagen genomsökte polisen den misstänkte mannens bostad, bland annat med hundar.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Anhållen misstänkt för mord

Klockan 23.20 greps en annan man, misstänkt för händelsen. 

– En man har gripits misstänkt för brottet. Han greps på en adress i Håbo kommun. Den misstänkte förhörs under natten, säger Christer Nordström. 

Den misstänkte anhölls klockan 01.44 under natten mot söndag. Under söndagseftermiddagen ska han förhöras om de anklagelser som riktas mot honom, enligt Christer Nordström. 

– En man i 60-årsåldern är på sannolika skäl misstänkt för mord. På grund av förundersökningssekretess kan jag inte uttala mig ytterligare, skriver åklagare Thomas Bälter Nordenman i ett mejl till Expressen.

Polisens personal i färd med att undersöka den misstänkte mannens bostad.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Under söndagen var polisen på plats i den gripna personens bostad med två hundpatruller. 

Polisen har burit ut en dator från platsen och vid 20.00 lämnade hundföraren platsen. 30 minuter senare lämnade även teknikerna platsen. 

Under söndagen förordnades den misstänkte mannen advokat Kristina Boethius som offentlig försvarare. Hon är fåordig om sin klients inställning till anklagelserna: ”Jag har för närvarande inga kommentarer", skriver hon i ett mejl till Expressen. 

Sannolika skäl är den högre misstankegraden.

Polisen har utökat avspärrningarna kring brottsplatsen.Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Polisen: Tecken på yttre våld

Polisen vill inte gå in på vilken typ av skador som kvinnan har.

– Det finns tecken på yttre våld och vi misstänker att hon har blivit bragd om livet, säger Christer Nordström. 

Det är inte heller klart hur länge kvinnan legat på platsen. En rättsläkare kommer att göra en bedömning av när kvinnan avled.

En förundersökning om mord har nu inletts.

– Vi jobbar som vi brukar göra vid den här typen av brott. Vi har spärrat av och våra kriminaltekniker jobbar, säger Christer Nordström och berättar att man också kommer hålla förhör med olika personer under söndagen.

En förundersökning om mord har nu inletts.Foto: Frida Jareteg

Polisen vill ha tips och iakttagelser

– Vi vill gärna ha in tips och iakttagelser. Vi befinner oss i mycket tidigt skede efter att det blev känt för oss. Det gäller att samla in uppgifter, säger Christer Nordström. 

Under lördagskvällen inledde polisen dörrknackning i närområdet. 

LÄS MER: Grannarna om skräcken: "Vi stängde alla fönster" 

En granne berättar:

– De sa bara att det hade hänt ett brott i området och att de ville ha uppgifter. De undrade om vi hade sett något ovanligt i området.

Polisens personal på platsen.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Hade ni gjort det? 

– Nej, ingenting, inget ovanligt eller onormalt. 

Har du någon aning om vad som kan ha inträffat?

– Ingen aning.

"Polisbilar och ambulanser hade dragit några varv i närområdet"

Polisens kriminaltekniker anlände längs grusvägen till platsen vid tvåtiden natten mot söndag. Dessförinnan hade grannar observerat mycket trafik i område – målade polisbilar och ambulanser, enligt Daniel Andersson, 43, som bor i närområdet.

– Jag kom hem vid tolvbläcket inatt. Då berättade min sambo att polisbilar och ambulanser hade dragit några varv i närområdet, men då lyckades vi inte lokalisera var det här hade hänt någonstans. 

Hur känner du inför det som har hänt?

– Det är klart att det är olustigt, förbannat olustigt. Det är inte så kul heller eftersom man har haft familjen ensam hemma. Det här är ute på vischan så man vet inte vem som är ute och kör på vägarna här i kring. Det är jordbruksbygd, några hus här och där. 

Men det är i övrigt ett lugnt område?

– Ja, minst sagt, jättelugnt. Polisen grep några dieseltjuvar här på en åker här för några år sedan. Det blev minst sagt uppmärksammat. 

Kvinnan var nyss hemkommen från semestern

En god vän till den döda kvinnan berättar:

– Jag förstår inte. Det är hemskt, konstigt som tusan. Jag såg ingenting i går. Jag hade hört att det var avspärrat här uppe. Så jag åkte hit eftersom jag funderade på det handlade om.

Han berättar om den drabbade familjen:

– De är harmoniska, de var så glada och trevliga senast jag träffade dem när de skulle åka till Norrland ett tag på semester. De kom hem för bara några dagar sedan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag