Nu avslöjar SVT Uppsala att det dröjde närmare fyra timmar innan polisen bröt sig in i bostaden: klockan 02.42. Foto: Magnus Hellström/SVT Nyheter UppsalaNu avslöjar SVT Uppsala att det dröjde närmare fyra timmar innan polisen bröt sig in i bostaden: klockan 02.42. Foto: Magnus Hellström/SVT Nyheter Uppsala
Nu avslöjar SVT Uppsala att det dröjde närmare fyra timmar innan polisen bröt sig in i bostaden: klockan 02.42. Foto: Magnus Hellström/SVT Nyheter Uppsala
Efter midnatt kom polisen till platsen. Då hittade de en kvinna död inne i en bostad. Foto: Magnus Hellström/SVT Nyheter UppsalaEfter midnatt kom polisen till platsen. Då hittade de en kvinna död inne i en bostad. Foto: Magnus Hellström/SVT Nyheter Uppsala
Efter midnatt kom polisen till platsen. Då hittade de en kvinna död inne i en bostad.  Foto: Magnus Hellström/SVT Nyheter Uppsala

Kvinna hittad död – misstänkt mord

Publicerad

Kvinnan ringde polisen och skrek att hon var utsatt för ett brott.

Trots det tog det fyra timmar innan polisen gick in i bostaden - och hittade kvinnan ihjälskjuten och hennes make hängd.

Nu planerar åklagaren att förhöra parets två små barn om morddramat.

– Ja, min plan är att vi i vart fall ska höra den äldsta av dem, säger kammaråklagare Anne Sjöblom.

Paret i 40-årsåldern flyttade till det ensligt belägna huset sydväst om Uppsala för närmare tio år sedan. De hade två små barn och han var en välkänd forskare på ett universitet.

Men bakom den idylliska familjebilden hade något gått i kras.

När kvinnan ringde polisen i Uppsala klockan 22.53 i söndags kväll fruktade hon för sitt liv och skrek att hon var utsatt för ett grovt brott.

Polisen tog larmet på stort allvar, lyckades spåra samtalet och första patrull var på plats utanför bostaden en dryg kvart senare klockan 23.10.

Trots det valde man att vänta nära fyra timmar innan man gick in i huset, vilket SVT Uppsala var först att rapportera om.

– Det var mörkt och det hördes inget ljud inne från huset att det pågick några våldsamheter så då bedömde man att man fryser läget. Man behövde insatspersonal för att gå in och det kom då att dröja eftersom vi inte hade några egna utan vi fick begära hjälp från Stockholm, säger Christer Nordström vid polisen i Uppsala.

Hörde barn ropa

Samtidigt visste polisen att det fanns vapen i huset - och man hörde att det fanns barn i bostaden.

– Man konstaterade något ljus i ett rum, möjligen ljuset från en tv i ett annat rum, man hörde inga personer prata däremot hörde man något barn som ropade där inne, säger Christer Nordström.

När piketstyrkan från polisen i Stockholm anlände kontrollerade man först ett uthus på gården där man hittade forskaren hängd. Inne i huset möttes man av en ännu värre syn.

– Där anträffar man kvinnan skjuten och sannolikt död och i det utrymmet fanns också ett av barnen, det andra barnet hittar man på övervåningen, säger Christer Nordström.

Mycket tyder nu på att båda eller ett av de två små barnen blivit vittnen till morddramat där deras pappa misstänks ha skjutit ihjäl deras mamma för att sedan begå självmord.

– Vi utesluter inte att barnen kan ha sett något av det här, säger Christer Nordström.

Barnen kan vittna

Barnen är fysiskt oskadda men fördes omedelbart till sjukhus tidigt på måndagsmorgonen och tas i nuläget om hand av socialtjänsten. Kammaråklagare Anne Sjöblom som är förundersökningsledare i målet hoppas nu att barnen kan ge mer klarhet i vad som hänt under mordnatten - och vill förhöra dem så snart som möjligt.

– Ja, min plan är att vi i vart fall ska höra den äldsta av dem. Det är små barn och det är inte känt än vad de har sett, säger hon.

Förundersökningen fokuserar nu på förhör med personer i det döda parets närhet, den tekniska undersökningen av brottsplatsen och den rättsmedicinska undersökningen.

Samtidigt ska polisen även utreda sitt eget agerande och varför det dröjde så länge innan man valde att gå in i bostaden.

– Vi ska låta experter titta på polisens hantering och hur man har bedömt detta. Det finns frågor kring det här och det ska vi nu titta på, säger Christer Nordström.

Skulle kvinnans liv gått att rädda om ni agerat snabbare?

– Det går inte att svara på det. Så länge polisen varit där utanför så har det inte hörts något våldsamt från huset eller något skott.

Kollegerna chockade

Forskarens universitetskolleger är bestörta över att deras kollega misstänks för att ha mördat sin fru och därefter tagit sitt eget liv.

– Det kom verkligen som en chock för de närmaste medarbetarna. Vi har informerat berörd personal i dag och erbjuder sedvanlig krishantering, säger en talesperson för arbetsplatsen.

På den lilla orten där paret bodde öppnade man under måndagen kyrkan och höll en särskild kvällsandakt med anledning av det inträffade. Man har även ställt fram ett kondoleansbord med en minnesbok.

– Det har kommit folk till och från och tänt ljus och pratat. Jag tror att människor behöver en plats att samlas på när det inträffar olyckor av den här sorten. Man behöver komma till platser som är präglade av hopp samtidigt som man hanterar det mörkaste som finns, säger kyrkoherden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag