Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna gripen för att ha hållit son instängd i 28 år

Går inte att bevisa att hon fysiskt hållit sin son instängd.

En 70-årig kvinna i Stockholm har anhållits misstänkt för att ha hållit sin son instängd i 28 år, sedan han var barn. 

När en kvinnlig släkting i söndags gick in i bostaden mötte hon den skräckslagne mannen. Han var tandlös, benen var täckta av sår och han kunde knappt gå. 

– Det var som att kliva rakt in i en skräckfilm, berättar släktingen för Expressen.

Sent i söndags kväll gjorde läkare på Nya Karolinska sjukhuset en anmälan till polisen. De hade då tagit emot en svårt medtagen och knappt talbar patient med sår över hela benen, en 41-årig man vars tillstånd betecknades som allvarligt. 

Mannen kom till Karolinska med ambulans sedan en kvinnlig släkting till honom tagit sig in i bostaden och hittat mannen som knappt var talbar.

Släktingen har uppgett för polisen att hon efter år av misstankar ska ha fått sina värsta farhågor bekräftade. Sent i söndags kväll klev hon in i den nedsläckta lägenhet som varit den misstänkta kvinnans och sonens slutna hem i decennier. 

”Lyckades manipulera samhället”

Den 70-åriga kvinnan, som nu har gripits och anhållits på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande av kroppsskada och grovt vållande till sjukdom, misstänks ha hållit sin son inlåst sedan han var i 12-årsåldern.

Enligt uppgifter från personer i familjens närhet som polisen nu utreder ska sonen ha lämnat skolan i årskurs sju på höstterminen och sedan dess ha levt ett liv helt utanför samhället – inspärrad i lägenheten med mamman. 

Expressen har pratat med den kvinnliga släkting som påträffade honom ensam och rädd i bostaden. 

– Mamman lyckades manipulera samhället i alla år, det är fruktansvärt att han berövats hela sitt liv, säger släktingen.

Som ung ska hon själv ha försökt att slå larm om att den nu misstänkta kvinnan bröt ner sin son psykiskt, men då ingen annan i släkten lyssnade på hennes oro, gav hon upp. Men hon säger att hon i alla år anat att någonting varit allvarligt fel. Enligt släktingen ska mamman ha intalat sonen sedan barndomen att samhället, och alla människor i omgivningen, var ute efter dem och att det bara var hon som kunde skydda dem.

”Hela lägenheten var som en soptipp”

När släktingen i helgen fick veta att den 70-åriga kvinnan var på sjukhus tog hon sig på söndagskvällen till lägenheten. Hon beskriver det som sedan hände som ett trauma. 

– Jag kan knappt beskriva hur det var, jag är i chock. Hela lägenheten var som en soptipp, säger hon. 

– Det kan inte ha städats på decennier, det var som att kliva rakt in i en skräckfilm. 

Enligt släktingen satt den ensamma 41-åringen i ett hörn. Han ska ha varit svårt medtagen och blivit närmast skräckslagen när ljuset tändes. Han kunde knappt svara på tilltal. 

Mannen var tandlös, hans ben var täckta av stora variga sår och han kunde bara med stor ansträngning stå på benen. Släktingen larmade sjukvårdsupplysningen och tillkallade därefter ambulans. Mannen fördes direkt till sjukhus. Hans tillstånd uppges vara allvarligt.

Förutom sin mor har mannen, enligt släktingen, inte haft någon kontakt med andra människor sedan han var ett barn. 

– Modern är skyldig till det här, men han har svikits av hela samhället, säger hon.

Polisen utreder händelsen

Den 41-årige mannen har inte kunnat höras än.

– Under dagen kommer polisen att prata med mannen. Kvinnan förnekar brott, hon är delgiven misstankarna och hon kommer inom kort att höras i närvaro av offentlig försvarare, säger kammaråklagare Emma Olsson i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Vi ska kartlägga mannens levnadsomständigheter och situation och hålla ett stort antal vittnesförhör. De närmaste dagarna kommer vi att genomföra en brottsplatsundersökning i bostaden, som nu är avspärrad.

Expressen har inte fått besked om hur den 70-åriga kvinnan ställer sig till polisens misstankar. Enligt Aftonbladet har mamman på grund av en ”tidigare händelse i familjen” varit ”väldigt överbeskyddande” mot sonen. Hon ska, enligt tidningen, ha tagit honom ur skolan i tidiga tonåren och sen hållit honom hemma. Mannen ska under måndagen ha opererats akut för sina skador.

Stockholmspolisens presstalesperson, Towe Hägg, vill inte gå in på detaljer men bekräftar för TT att polisen utreder händelsen.

– Jag har väldigt lite att säga om en pågående utredning om olaga frihetsberövande. Men ja, vi utreder ett olaga frihetsberövande, säger hon till nyhetsbyrån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.