Jessica Axelsson gav dödsdos till sin lillebror

Kvällsposten/Expressen rapporterade efter åtalet – nu skärps straffet.
Jessica Axelsson, 49, medverkade i SVT:s Uppdrag granskning och pratade om livet med sin bror.
Foto: SVT
Polis och ambulans larmades till stugan tidigt på morgonen den 11 november i fjol.
Foto: Polisen
Kvinnan gav sin funktionsnedsatte bror stora mängder tramadol.
Foto: Polisen

Hovrätten skärper domen mot Jessica Axelsson, 49, från Gislaved som varit åtalad för att ha tagit livet av sin bror genom ett ge honom en dödlig dos tabletter.

Kvinnan dömdes i tingsrätten för dråp till sex års fängelse.

Nu skärper Göta hovrätt straffet till mord och tolv års fängelse. Samtidigt vill försvarsadvokaten föra målet vidare till högsta domstolen.

Jessica Axelsson har förnekat brott och berättat att hon bara gjorde det möjligt för brodern att ta sitt eget liv, något som han enligt henne önskade göra.

Enligt kvinnan ska anledningen till agerandet ha varit att undvika att brodern skulle tvångsomhändertas.

Stora delar av vårdproblematiken avslöjades i ett program av SVT:s Uppdrag granskning i februari 2020.

Då visade kvinnan hur brodern hölls inlåst i en stuga i skogen. I reportaget berättade hon om sin kamp för sin brors rätt till ett värdigt liv.

Tog fram tabletter

När brodern åter riskerade att omhändertas plockade systern fram en dödlig dos tabletter till sin bror.

Kvinnan åtalades senare för att ha förmått sin bror att ta tabletterna och i samband med det sagt att ”man kan bli en ängel”.

Enligt åtalet utnyttjade Jessica Axelsson att brodern hade en funktionsnedsättning och en mental ålder om ca 9–10 år. Han ska därför inte ha förstått följderna av tablettintaget.

Tingsrätten ansåg att det funnits förmildrande omständigheter och bedömde gärningen som dråp. Påföljden då stannade vid sex års fängelse.

Men efter domen överklagade åklagaren målet till hovrätten och krävde straffskärpning. På samma sätt överklagade Jessica Axelsson och krävde att bli frikänd.

Skärper straffet

Resultatet blev att Göta hovrätt valde att skärpa både straff och påföljd jämfört med tingsrättens dom.

Vid bedömningen har hovrätten tagit hänsyn till att det är ställt utom rimligt tvivel att brodern inte har velat ta sitt liv, att gärningen har begåtts i broderns hem av en närstående som han känt ett särskilt förtroende för och att han på grund av sin funktionsnedsättning har varit skyddslös, skriver nu Göta hovrätt i en kommentar.

Enligt hovrätten har Jessica Axelsson dessutom gett brodern tabletterna på samma sätt som han fick sin ordinarie medicin och då utnyttjat hans mentala begränsningar för att få honom att ta den dödliga dosen.

De försvårande omständigheterna har lett till att gärningen bedömts som mord och inte dråp, skriver Göta hovrätt vidare.

I målet finns dock flera förmildrande omständigheter, att kvinnan känt sig pressad och haft broderns bästa för ögonen.

Vill överklaga

– Det gör att domstolen lagt sig under normalstraffet för mord, vilket annars vore fängelse i 16 år, säger hovrättslagmannen Niklas Rundberg.

En nära släkting har tidigare sagt till Kvällsposten/Expressen:

– En sak vet jag, det här var inte ett mord. 

Jessica Axelssons försvarare, advokat Kjell-Åke Lundin, säger att han inte förväntat sig en skärpning av straffet.

Vad hade ni förväntat er?

– En sänkning av straffet, i sämsta fall en fastställelse av tingsrättens dom, säger han.

Vad händer nu?

– Jag har inte pratat med min huvudman ännu, men allt pekar på att vi överklagar till Högsta domstolen. Det finns all anledning att få detta prövat i högsta instans när två domstolar kommer till så olika bedömning.

Kammaråklagare Maria Lundberg säger för sin del att hon är nöjd med hovrättens dom.

– Den ligger helt i linje med mitt yrkande i domstolen. Jag menar att tingsrätten förbisåg en rad omständigheter i fallet och de har tagits med nu, bland annat att målsäganden varit helt utlämnad, att gärningen skett i offrets bostad och att gärningspersonen varit en person som stått offret nära.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.